Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Citrusfélék újragondolva - Hulladekvadasz.hu

Citrusfélék újragondolva

Tél van, igazi citrus szezon itt Magyarországon. Már sokszor beszélgettünk a citrusfélék felhasználásáról, azon túl, hogy megesszük ezeket a finom gyümölcsöket. Volt is belőle kisebb nézeteltérés: megéri-e drágán kezeletlen gyümölcsöt venni, vagy sem.

Azt gondolom ezt mindenki maga tudja eldönteni, és senki nem ítélhető el akár az egyiket akár a másikat választja. Őszintén megvallva én a teljesen hétköznapi narancsot, citromot vásárolom. De lássuk sorjában hogyan lehet minél több „bőrt lehúzni” ezekről a gyümölcsökről.

  • megesszük mert finom
  • héját lereszeljük, mert süteményekbe tökéletes (aki a kezelt héj miatt aggódik, válassza inkább a kezeletlen héjú gyümölcsöket) – a citrom esetében én a felhasználást megelőzően lereszelem a héját, és egy kis edénykében lefagyasztom, utána kicsavarom a levét.
  • a héját egyéb területen újrahasznosítjuk
  • a legvégén ami megmarad, komposztálható (a narancshéjas komposzt talajfertőtlenítő hatású is egyben)

Készíthető házilag illatosító belőlük: A kicsavart narancs vagy citrom héjába (akár a héj lereszelése után) szórj sót (vagy szódabikarbónát), és egy tálkában tedd ki a szobába. A sótól sokkal intenzívebben fogja kibocsátani az illatanyagot (kipróbáltam és tényleg). Ráadásul szagtalanító hatása is van (pl. hűtőszekrénybe is tehető).

De még gyerekkoromból emlékszem, hogy rendszeresen készítettünk narancsba szurkált szegfűszeg illatosítót is. Ennek sajnos nagy hátránya, hogy magát a gyümölcsöt így nem tudod megenni.

Fotó: Pinterest

Fotó: Pinterest

Készíthetsz belőle természetes általános tisztítószert: A gyümölcs (bármilyen citrus féle megfelelő) héját tedd egy edénybe (én befőttesüvegbe szoktam), és önts rá ecetet (én 10%-sat szoktam), amíg ellepi. Fertőtlenítő és antibakteriális hatása is van, amellett hogy finom az illata. Pár nap után használható is. Nemcsak takarításhoz, de mosógépbe textilöblítő helyett is tökéletes.

Fotó: Pinterest

Fotó: Pinterest

Fürdőszoba takarításhoz nedves törlőkendők – az előző továbbfejlesztett és tökéletesen hulladékmentes változatához szükséged lesz a következőkre:

  • textil törlőkendők (feldarabolt törölköző, póló, konyharuha, textilpelenka, stb. – bármi ami jól szívja a nedvességet)
  • egy nagyobb zárható üveg vagy műanyag doboz
  • 1 ek reszelt háziszappan
  • 2-3 dl ecet (a legjobb ha az előzőekben elkészített narancshéjas ecetet használjuk, ennek híján érdemes valamilyen citrus illóolajjal pótolni)
  • 2-3 dl meleg víz
  • igény szerint kakukkfű illóolaj (antimikrobiális, antibakteriális és szagtalanító hatású), kb 10 csepp

Elkészítés

Jó meleg vízben oldjuk fel a reszelt szappant, majd minden más hozzávalóval keverjük el. A dobozunkba (vagy üvegbe) hajtogassuk bele a törlőkendőket, és öntsük le a keverékkel). Gyakorlatilag úgy kell használni, mint az eldobható takarító kendőket, csak éppen a használat után ki lehet mosni.

Fotó: Pinterest

Fotó: Pinterest

A tapasztalat: Nagyon könnyű kezelni, de csak gyors takarításhoz megfelelő, amikor a napi karbantartást csinálom: gyorsan áttörlöm a csapot, zuhanyt, stb. Erre viszont tökéletesen jól működik, és teljesen kiváltja a bolti eldobható tisztító kendőket. Mivel nem túl erős a koncentrációja, ezért a régi nagyon letapadt kosszal nem bír el. Viszont a nagyon könnyű használata miatt pár perces áttörléssel tökéletesen karban lehet tartani a fürdőszoba tisztaságát.

Illatgyertya narancshéjból – a gyümölcsöt teljesen szedd ki a félbevágott narancsból. Maradék gyertyát olvassz fel, a megmaradt kanócát vágd megfelelő méretre. Az olvadt gyertyával töltsd meg a narancs tálkát és állítsd bele a kanócot.

Fotó: Pinterest

Narancsos takarító „szivacs” – a vastag héjú narancs ideális erre, csak szedd ki a fehér szivacsos belső részét (persze miután a gyümölcsöt megetted, a héját lereszelted és a maradék héját ecetbe tetted 🙂 ), és ezzel töröld át a tisztítandó felületet (fém, fa, konyhapult, padló, kerámialap, tűzhely, stb.). Még ezt sem próbáltam ki eddig, de tervben van. Picit fenntartásom van azzal kapcsolatban, hogy nem fog-e ragacsos felület maradni.

Fotó: Pinterest

Ha te már próbáltad a fentieket vagy újabb felhasználási ötleteid vannak, oszd meg velem is és meséld el nekem is a tapasztalataidat!

Mindenkinek sok sikert kívánok a nulla hulladék eléréséhez.
Andi 🙂

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...