Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Történelmi Dunamentő kaland: 400 ember a tiszta Duna-partért - Hulladekvadasz.hu

Történelmi Dunamentő kaland: 400 ember a tiszta Duna-partért

A Dunamentő kaland beleírta magát az önkéntesség íratlan történelmébe. Valami elképesztő dolgot vitt véghez a közel 400 megjelent csupaszív önkéntes az esemény alkalmával a Duna-parton.

Önkéntesek egész hada lepte el vasárnap délelőtt 10 óra előtt a Fővám teret, ahol azért gyülekeztek, hogy megmentsék Magyarország legnagyobb folyóját a mindent, de tényleg mindent beborító mocsoktól.

A gyülekező önkéntesek tömege az esemény előtt negyedórával. / Fotó: Kalmár Krisztián - hulladekvadasz.hu

A gyülekező önkéntesek tömege az esemény előtt negyedórával. / Fotó: Kalmár Krisztián – hulladekvadasz.hu

Az eseményt több hetes előzetes szervezés, egyeztetés előzte meg az illetékes szervekkel. Csupán ezen a héten (2018.09.12.) hirdette meg a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítványunk (JÖN) a rendezvényt, ami pár nap alatt közel 4000 érdeklődőt és rengeteg megosztást produkált.

Elképesztő volt ezt a fajta hatalmas érdeklődést látni. Sose gondoltuk volna, hogy ez megtörténhet. Igazán csak az esemény indulása előtt tudatosodott bennünk az, hogy ezen a napon valami egészen hatalmas dolog fog történni. Szebenyi Péter, JÖN kuratóriumi elnöke

Ilyen mértékű összefogást, mindössze pár nap alatt, ekkora létszámú szemétszedési akciót még senki se szervezett a világon. Akik ezen a napon itt voltak, azok valami olyannak voltak a részesei, amire szavakat igazán nehéz találni.

Mindenki mosolyogva, jókedvűen indult neki az Duna megmentésére, ami egészen az esemény végééig kitartott. / Fotó: Kalmár Krisztián - hulladekvadasz.hu

Mindenki mosolyogva, jókedvűen indult neki az Duna megmentésére, ami egészen az esemény végééig kitartott. / Fotó: Kalmár Krisztián – hulladekvadasz.hu

Azt látni, hogy egyesek egy adott ponton órákat voltak képesek eltölteni azért, hogy minden négyzet-centiméternyi felületet átnézzenek (még a kövek alá is benéztek). Hát ez valami elképesztő és leírhatatlan volt számunkra.

Hatalmas megtiszteltetés volt ez az oldalunkat üzemeltető JÖN Alapítványnak, akik 10 lelkes önkéntes szervezővel tudták kontrollálni, irányítani a megjelent csupaszív embertömeget. Mindezt úgy, hogy senki, de tényleg senki nem sérült meg, ami köszönhető az esemény találkozási pontján történt balesetvédelmi oktatásnak is.

Megelevenedett a szelektíven gyűjtött vashordó története is. A háttéren a Gellért-hegy. A fotót az egyik önkéntes küldte.

Megelevenedett a szelektíven gyűjtött vashordó története is. A háttéren a Gellért-hegy. A fotót az egyik önkéntes küldte.

A szemétszedés alkalmával volt lehetőség a szelektív hulladékgyűjtésre, amit az önkéntesek átlátszó szemeteszsákokba gyűjtöttek össze.

Az önkéntesek hatalmas tömege szó szerint elözönlötte a Budapest pesti rakpartját. / Fotó: Kalmár Krisztián - hulladekvadasz.hu

Az önkéntesek hatalmas tömege szó szerint elözönlötte a Budapest pesti rakpartját. / Fotó: Kalmár Krisztián – hulladekvadasz.hu

A Dunamentő kaland útvonala a Szabadság hídnál kezdődött és végül a Lánchíd lábainál ért véget. A körülbelül 2 kilométeres távot az önkéntesek 4 óra alatt teljesítették, segítve, támogatva egymást.

A honlapunk facebook csatornáján mindezt folyamatosan élőben közvetítettük. Az egyik legszebb példa az alábbi videón látható, amikor az önkéntesek libasorba állnak és egymás kezébe adják a szemeteszsákokat.

Az esemény hivatalosan kora délután 14:30 -kor ért végett, amin körülbelül 20 köbméternyi összeszedett és részben szelektíven gyűjtött hulladékkal lett tisztább a pesti Duna-part. A hulladék elszállítását a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. vállalta, akik elkötelezett védelmezői az élővizeknek. Az összegyűjtött szelektív hulladékot az FKF Nonprofit Zrt. dolgozza fel.

A Duna megmentői és a háttérben egy púposra tömött konténernyi szemét. / Fotó: Kalmár Krisztián - hulladekvadasz.hu

A Duna megmentői és a háttérben egy púposra tömött konténernyi szemét. / Fotó: Kalmár Krisztián – hulladekvadasz.hu

A Dunamentő kaland alkalmával JÖN Alapítvány eddigi legnagyobb eseményét rendezte meg, ahol mindenki kivehette részét környezetünk, Világunk megmentéséből.

Állj be közénk, légy Te is JÖN környezetvédelmi szuperhős. Kattints a képre!

Állj be közénk, légy Te is JÖN környezetvédelmi szuperhős. Kattints a képre!