Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Tűzesetek száma megemelkedett - Hulladekvadasz.hu

Tűzesetek száma megemelkedett

Tűzesetek: márciusban eddig több mint hetven szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat, s ebből 55 eset az hosszú hétvégén történt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szombaton az MTI-vel.

Közleményükben felhívták a figyelmet, hogy a szabadtéri tüzek jellemzően az év két időszakában jelentenek komoly veszélyt: tavasszal és a nyári szárazságok idején. Idén tavasszal eddig a csapadékos időjárás miatt kevesen tudták megkezdeni a kerti munkálatokat, amelyekkel minden évben együtt jár a szabadban keletkezett tűzesetek számának ugrásszerű megemelkedése – tették hozzá.

Tűzesetek megelőzendő a körültekintő tűzgyújtás. (Kép illusztráció! ) Forrás: Pixabay

Tűzesetek megelőzendő a körültekintő tűzgyújtás. (Kép illusztráció! ) Forrás: Pixabay

Az OKF felhívta a figyelmet, bár az önkormányzatok rendeletben bizonyos keretek között engedélyezhetik, az ország területén alapvetően tilos a kerti zöldhulladék elégetése. Emellett az egyéb hulladékok égetése is tilos, az ugyanis a veszélyes égéstermékek miatt mérgezést, valamint környezetkárosítást okozhat. A jogszabályokban foglaltak megszegése esetén akár súlyos pénzbírság is kiszabható – emelték ki.

A tűzesetek megelőzése érdekében az OKF azt kéri, hogy a szabadban gyújtott tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül, a tűz környezetében ne legyen más éghető anyag, amin az továbbterjedhet, továbbá mindig gondoskodjanak elegendő oltóanyagról, illetve legyen kéznél olyan szerszám, amivel irányítani tudják az égést. Mindemellett az OKF azt kéri, hogy tájékozódjanak a várható időjárásról és erős szél esetén ne gyújtsanak tüzet, baj esetén pedig, illetve ha a szabadban tüzet észlelnek, hívják a 112-es segélyhívó számot.

Forrás: MTI