Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.
Ez a bejegyzés 3 éve nem volt frissítve és a tartalom elavult lehet.

A Homatech technológiája környezetbarát – állítja az MTA

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Természettudományi Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézetének vizsgálata megerősítette, hogy a Homatech Recycling Zrt. által képviselt technológia alkalmas a gumihulladékok zárt rendszerben, égetés nélküli, környezetbarát módon történő újrahasznosítására – közölte a cég csütörtökön az MTI-vel.

A Homatech Recycling Zrt. így tovább folytatja a környezetbarát gumihulladék-feldolgozó üzemének megvalósítását, a társaság tulajdonosai elkötelezettek a környezetvédelmi beruházás folytatás mellett – tették hozzá.

Általában még mindig elégetik a gumik legtöbbjét, ami súlyos károkat okoz a környezetnek, de vajon a Homatech megoldaná ezt? Fotó: Daniel Dancer

Általában még mindig elégetik a gumik legtöbbjét, ami súlyos károkat okoz a környezetnek, de vajon a Homatech megoldaná ezt? Fotó: Daniel Dancer

A közleményben felidézték: a tervezett beruházás esetleges negatív hatásaival kapcsolatos lakossági félelmek késztették arra a társaság tulajdonosait, hogy az MTA véleményét is kikérjék a technológia környezetre gyakorolt hatásairól.

Az MTA vizsgálatának ideje alatt, amely idén januárban kezdődött, már 33 település ajánlotta fel, hogy szívesen adna otthont a gumihulladék-feldolgozónak. Kiemelték: jelenleg a felajánlott területek részletes értékelése zajlik, hogy az innovatív Homatech-WTM hasznosítási rendszert alkalmazó üzem minden szempontból a leginkább megfelelő helyen valósuljon meg.

Hangsúlyozták: a beruházás megvalósításával Magyarország lesz ennek az egyedülálló környezetvédelmi innovációnak a forrása. A cég még február elején közölte, hogy új helyszínt keres a Százhalombattára tervezett hulladék-feldolgozójának, ugyanis ott a lakosság és a képviselő-testület nem látja szívesen a tervezett beruházást.

A cég még tavaly novemberben jelentette be, hogy Százhalombattán várhatóan 2017 májusára felépül a károsanyag-kibocsátással nem járó új üzeme, amely éves szinten 30 ezer tonna használt gumi, illetve gumihulladék környezetbarát hasznosítására lesz képes. A cég tájékoztatása szerint a körülbelül 50 alkalmazottat foglalkoztató üzem a saját energiaellátását biztosító gáz mellett például zöldáram termelésére is használható szénhidrogén folyadékot, kokszot, valamint acélt állít majd elő további ipari felhasználásra.

Forrás: MTI

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek