Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
A Homatech technológiája környezetbarát - állítja az MTA - Hulladekvadasz.hu

A Homatech technológiája környezetbarát – állítja az MTA

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Természettudományi Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézetének vizsgálata megerősítette, hogy a Homatech Recycling Zrt. által képviselt technológia alkalmas a gumihulladékok zárt rendszerben, égetés nélküli, környezetbarát módon történő újrahasznosítására – közölte a cég csütörtökön az MTI-vel.

A Homatech Recycling Zrt. így tovább folytatja a környezetbarát gumihulladék-feldolgozó üzemének megvalósítását, a társaság tulajdonosai elkötelezettek a környezetvédelmi beruházás folytatás mellett – tették hozzá.

Általában még mindig elégetik a gumik legtöbbjét, ami súlyos károkat okoz a környezetnek, de vajon a Homatech megoldaná ezt? Fotó: Daniel Dancer

Általában még mindig elégetik a gumik legtöbbjét, ami súlyos károkat okoz a környezetnek, de vajon a Homatech megoldaná ezt? Fotó: Daniel Dancer

A közleményben felidézték: a tervezett beruházás esetleges negatív hatásaival kapcsolatos lakossági félelmek késztették arra a társaság tulajdonosait, hogy az MTA véleményét is kikérjék a technológia környezetre gyakorolt hatásairól.

Az MTA vizsgálatának ideje alatt, amely idén januárban kezdődött, már 33 település ajánlotta fel, hogy szívesen adna otthont a gumihulladék-feldolgozónak. Kiemelték: jelenleg a felajánlott területek részletes értékelése zajlik, hogy az innovatív Homatech-WTM hasznosítási rendszert alkalmazó üzem minden szempontból a leginkább megfelelő helyen valósuljon meg.

Hangsúlyozták: a beruházás megvalósításával Magyarország lesz ennek az egyedülálló környezetvédelmi innovációnak a forrása. A cég még február elején közölte, hogy új helyszínt keres a Százhalombattára tervezett hulladék-feldolgozójának, ugyanis ott a lakosság és a képviselő-testület nem látja szívesen a tervezett beruházást.

A cég még tavaly novemberben jelentette be, hogy Százhalombattán várhatóan 2017 májusára felépül a károsanyag-kibocsátással nem járó új üzeme, amely éves szinten 30 ezer tonna használt gumi, illetve gumihulladék környezetbarát hasznosítására lesz képes. A cég tájékoztatása szerint a körülbelül 50 alkalmazottat foglalkoztató üzem a saját energiaellátását biztosító gáz mellett például zöldáram termelésére is használható szénhidrogén folyadékot, kokszot, valamint acélt állít majd elő további ipari felhasználásra.

Forrás: MTI

You may also like...