Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Használt autógumiból játszótér (II. rész) - Hulladekvadasz.hu

Használt autógumiból játszótér (II. rész)

Használt autógumiból játszótér cikknek a folytatása következik.
Előző részt itt olvashatják.

A hulladék gumiabroncs őrleteit Magyarországon legrégebben a Granuflex cégcsoport használja fel. A vállalkozás jogelődjét 1982-ben alapították sportpályák műanyag burkolatainak kivitelezésére. A 90-es évek végéig a futózó üzemekből kikerült aprítékot, hántolmányt dolgozták fel. Európában elsőként, 1989-ben álltak rá az ütéscsillapító gumilapok gyártására, termékeiket 1990. óta az egész kontinensen forgalmazzák. A cég Európa egyik legnagyobb ütéscsillapító gumilap gyártója. A mára már teljesen automatizált üzemben készülő ütéscsillapító lapok 70%-80%-át exportálják, de bárki találkozhat velük a hazai barkácsáruházak polcain vagy a játszótereken is. Kínálatuk profilra, vastagságra és színre vonatkozóan óriási. Az ütéscsillapító lapokat a Pest megyei Ikladon gyártják, az abroncsok feldolgozását 1999. óta Pécs közelében, az István III. aknánál, egy régi bányaterületen kialakított korszerű üzemben végzik, míg a cég irányítása Budapestről történik. Időközben a feldolgozás mellett a használt abroncsok begyűjtésére is szakosodtak.

A feldolgozó lelke.

A feldolgozó lelke.

Az abroncsok anyagában hasznosítása nem ördöngösség, üzemi hőmérsékletű őrlessel történik, amelynek végtermékei a tiszta gumiőrlemény, a textilapríték és a acélapríték. Általánosan elmondható, hogy egy abroncs kétharmad tiszta gumi, míg a maradék harmad acél és textil. A használt gumiabroncsok teherautón érkeznek Pécsre, amelyeket silókban raktározzák. Az elődarabolás előtt válogatják az alapanyagot. A teherautó gumikból a belső fémperemet kitépik, a személyautó gumikat nem kell előkészíteni. 1,2 méteres átmérőig az abroncsok egészben kerülnek az első darabológépbe, ebbe az osztályba a személy- és tehergépjárművek abroncsainak többsége belefér, nagyobb méret esetén kézzel kell elvégezni az elő darabolást. A gumikat egymás után, vagy párhuzamosan hét, számítógéppel vezérelt berendezés őrli. Emberi beavatkozás nélkül szállítószalag mozgatja az aprítékot az egyik fázistól a másikig. A fémszálakat többszörös mágnesezéssel válogatják ki az őrleményből. A kinyert fémet hulladékhasznosítók vásárolják fel, döntő többségében kohósítják, valamint egy különleges eljárás után repedésgátló betonadalékként is alkalmazzák. A fémmentes aprítékot tovább tisztítják, a textíliát rázóasztalon levegővel választják el. A kinyert szürkés színű anyagot jelenleg energetikai célra hasznosítják, azaz elégetik. A fém és textilmenetes gumiőrlemény osztályozóba kerül, ahol szemcsemérettől függően zsákokba csomagolják. Ez az anyag már továbbfeldolgozásra kész. A pécsi feldolgozó fő feladata az ikladi üzem ellátása alapanyaggal, de a nagyon jó minőségű, 100%-osan fémmentes gumiőrlemény értékes árucikk, így exportálják is.

Mechanikai egység, ahol a darálás folyik.

Mechanikai egység, ahol a darálás folyik.

A rendszeres karbantartásoktól eltekintve az üzem folyamatos működésű, körülbelül 30 embernek ad munkát. Számos saját fejlesztésű berendezés biztosítja a kiváló minőséget és a hatékonyságot. Az abroncsfeldolgozó évi 7-8 ezer tonna használt gumit fogad. Terveik szerint a közeljövőben az üzemet korszerűsítik, a kapacitás több mint 10 000 tonna fölé bővül.

Ikladon, a Granuflex másik üzemében található a gyártási folyamat következő lépcsője, amelynek során az őrleményből termék, azaz ütéscsillapító gumilap lesz. Az alapanyagot műgyantával és színezékkel keverve nagy nyomáson és magas hőmérsékleten acél- vagy alumíniumsablonokban összesütik. A rugalmasság és a kopásállóság egyaránt elvárás a gumilapokkal szemben, de gyártási szempontból ezek egymással ellentétes tulajdonságok. A kidolgozott technológiának köszönhetően egy felső, kopásálló és egy alsó, rugalmas rétegből építik fel a lapokat, így minden, a szabványnak megfelelően paramétert teljesítenek. A cég fő profilja a szabványos játszótéri ütéscsillapító biztonsági burkolatok gyártása, de igény szerint bármilyen feladatra készítenek gumilapokat. Készülnek gumilapok 2 cm-től 10 cm vastagságig, akár különleges formákban is. Volt példa arra is, hogy a külföldi megrendelőnek betonlapra kasírozott vékony gumitáblákra volt igénye. Szerkezet és színösszeállítás tekintetében is széles a skála, gyártják strukturált aljzattal, anyagában színezett műkaucsukból készült kopóréteggel és felület festettel is.

A gumi, vagyis ami maradt belőle.

A gumi, vagyis ami maradt belőle.

A gumiőrlemények hasznosításában – az ütéscsillapító lapok gyártásán túl – óriási lehetőségek rejlenek. Mivel az utóbbi időben megháromszorozott a kaucsuk ára, a nagyon finom porok a természetes nyersanyag kiváltójaként szolgálhatnak a gumiiparban. Különleges lehetőség rejlik a gumibitumenben is, amellyel már hazánkban is burkoltak egy kísérleti útszakasz. Az eljárás során a fedőaszfaltot gumi őrleménnyel töltött bitumenből készítik, amelynek köszönhetően az útburkolat tartósabbá vált, miközben csökkent a járművek gördülési zaja.

Jelenleg tudomásunk szerint négy abroncsfeldolgozó van Magyarországon. A Granuflex azért egyedülálló közöttük, mert az egyetlen, amely a begyűjtéstől a feldolgozáson át a kivitelezésig követi a gumi útját, teljes vertikumában megvalósítja a hulladék anyagában történő hasznosítását. Tevékenységével több, mint 20 éve egyszerre védi gyermekeink egészségét és a környezetet. A teljesen magyar tulajdonú cég három telephelyen közel 100 főt alkalmaz évi 1 milliárd forintot meghaladó forgalommal. Büszkék lehetünk rá, hogy ezen a területen Európában kiemelkedő helyen állunk.

You may also like...