Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.
Ez a bejegyzés 3 éve nem volt frissítve és a tartalom elavult lehet.

Veszélyes hulladék gyilkolt Kínában

Mérgező hulladékok lerakása miatt állítanak bíróság elé 20 embert az észak-kínai Hopej tartományban, miután a gyanúsítottak több ezer tonna veszélyes hulladékot “tűntettek el” egy városi csatornahálózatban. Tevékenységüknek halálos áldozata is van – számolt be az MTI.

A csoport tagjai az egyik pekingi petrolkémiai vállalattól származó anyagot rendszeresen egy parkolóban elhelyezett tartályba ürítették és innen bocsátották útjára. Ám tavaly májusban a Paoting városi parkoló szomszédságában lévő étterem tulajdonosa, egyben szakácsa a konyhájának lefolyójából áradó gáz következtében meghalt. A rendőrséget ez vezette az elkövetők nyomára.
Kiderítették, 2015 februárjától három hónapon át összesen 2800 tonna lúgos hulladék került a parkolóban felállított tartályba. A baleset napján azonban egy másik, a térségben hasonló profillal tevékenykedő csoport 30 tonna savas kémhatású hulladékot borított a tartályba, olyan vegyi reakciót idézve elő, melynek következtében mérges gáz szabadult fel.
A nyomozók azt is megtudták, hogy a parkoló üzemeltetője évi 10 ezer jüanért (423 ezer forint) “adta bérbe” a tartályt és az ürítésért tonnánként 40 jüant (1700 forint) számolt fel.
Az eset napfényre kerülésekor a közösségi médiában felháborodottak arra panaszkodtak, hogy az ügyben csak azért történt intézkedés, mert valaki meghalt. Környezetvédő szervezetek azt állítják ahulladékkezelés területén súlyos hiányosságok vannak szerte Kínában, a hopeji leleplezés csak a jéghegy csúcsa.
A tartományi hatóságok állítása szerint tavaly több mint kétezer embert vettek őrizetbe környezetszennyezés miatt.
Kínában a hivatalos adatok szerint több mint 10 millió hektár mezőgazdasági terület szennyezett nehézfémekkel és növényvédőszerekkel, amelyek az élelmiszerekbe kerülve az emberek egészségét veszélyeztetik. Egyes felmérésekből arra lehet következtetni, hogy a talajvizek 90 százaléka szennyezett, 60 százalékuk súlyosan. Becslések szerint évente legalább 80 milliárd tonna szennyvizet eresztenek élővizekbe.

Kínában 2013 óta a kínai legfelső bíróság és a legfőbb ügyészség rendelkezése értelmében a környezetkárosítók a korábbinál lényegesen szigorúbb büntetéssel sújthatók, és azóta több, elsősorban vállalatokat érintő súlyos ítélet is született például folyók szennyezéséért.

Forrás: MTI