Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Használt gumikból épül ökoaszfalt - Hulladekvadasz.hu

Használt gumikból épül ökoaszfalt

Az Egyesült Államokban, Kaliforniában 5,3 millió dollárt osztanak szét az állam városai között, hogy a pénzből használt autógumik újrahasznosításából készült aszfaltból építsenek utakat. Az új utak nem csak arra jók, hogy eltüntessék a felhalmozott gumihegyeket, hanem tartósabbak és a tapadásuk is jobb, mint a hagyományos aszfaltburkolatoknak – írja a portfolio.hu.

Kaliforniában 5,3 millió dollárból épülnek új „ökoutak”, vagyis olyan burkolattal rendelkező útszakaszok, amelyek használt gumik újrafeldolgozásával készülnek. Az államban évente 44 millió gumit használnak el az autósok, ezeket szeretnék környezettudatosan újrahasznosítani.

Az abroncsokból először eltávolítják a nem-gumi alapanyagok 99 százalékát, majd ledarálják, és az aszfalthoz adják. Így egy rugalmasabb, a hagyományos burkolatoknál 50 százalékkal tartósabb útburkoló anyagot hoznak létre. Minden egyes gumiból 11 fontnyi (kb. 5 kilogramm) anyagot hasznosítanak újra, és egy 2 hüvelyk (kb. 5 centiméter) vastag egy mérföldes (1,6 kilométeres) útszakaszban kb. 2000 autógumit használnak fel.

Magyarországon is gyártanak különböző ökoaszfaltokat, de egyelőre szabályozói és egyéb okok miatt nem terjedtek el ezek a magyar utakon. Az egyik korlátozó tényező a gumiaszfalt felhasználásban a szállítása, ugyanis mivel gyorsan kötő anyagról van szó, sokszor az útépítés helyszínén kellett előállítani a burkolatot. Azonban ezt a problémát egy vegyi eljárással a Mol elvileg már megoldotta. A jelek szerint külföldön egyre többször foglalkoznak az ökoaszfaltokkal, csak remélhetjük, hogy Magyarországon is elterjed majd a használatuk.

Forrás: portfolio.hu

You may also like...