Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Gémesi György: azonnali előlegre van szükség a szemétszállítás fenntartásához - Hulladekvadasz.hu

Gémesi György: azonnali előlegre van szükség a szemétszállítás fenntartásához

Gödöllő polgármestere, Gémesi György szerint azonnali előlegfizetést sürgetett a helyi szemétszállító cég számára a működőképesség fenntartása érdekében hétfőn újságírók előtt.


Ha nem kapja meg sürgősen a működéshez szükséges forrást a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.-től a gödöllői központú Zöld Híd Régió Nonprofit Kft., július 1-jétől a katasztrófavédelem veheti át a szemétszállítási kötelezettséget, mert a kft.-nek elfogyott a pénze – mondta egy sajtóbeszélgetésen Gémesi György, az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató társulás elnöke, Gödöllő polgármestere (Gödöllői Lokálpatrióta Klub).

Gémesi György, az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató társulás elnöke, Gödöllő polgármestere

Gémesi György, az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató társulás elnöke, Gödöllő polgármestere

Az április 1-jével előállt helyzetben – amikortól nem a szolgáltató, hanem az NHKV Zrt. szedi be a szemétszállítási díjakat – nem jó megoldás a pénzek pályázati úton történő visszaosztása, hiszen közszolgáltatást végeznek – mondta Gémesi György, megjegyezve, hogy a nemzeti hulladékgazdálkodási társaság még egyetlen számlát sem tudott kibocsátani.

Kiemelte: miután a Zöld Híd jogszerűen már nem bocsáthat ki számlákat és nem szedhet be díjat, az NHKV Zrt. pedig ez idáig nem pótolta a kiesett bevételeket, a regionális hulladékgazdálkodási társulás – amely 108 település 300 ezer lakosának hulladékát kezeli – elért a működésképtelenség határára.

Gémesi György úgy vélte, hogy az azonnali megoldás az lehet, ha az NHKV Zrt. az év végéig előleg formájában odaadja a pénzt – ami szerinte meg is valósítható az országosan rendelkezésre álló 25 milliárd forintból. Hozzáfűzte: eközben áttekinthetik a költségeket, és annyit juttatnak vissza, amennyi a működéshez szükséges. Ugyanakkor az amortizációt is rendezni kell – hívta fel a figyelmet -, az országosan erre szánt 300 milliárd forintos uniós fejlesztési forrásból ez teljesíthető.

Elmondta: a 2012-es díjstop, majd a további, az állam felől érkező pénzügyi teher – sok más szolgáltatóhoz hasonlóan – a Zöld Híd esetében is jelentős hátrányokat okozott, hiszen a működtetés mellett az amortizációt, a rekultivációt is a bevételekből kellett volna fedezni. A polgármester fontosnak nevezte azt is, hogy a cégnek csaknem 270 munkavállalója van, többségük alacsonyan iskolázott. Az önkormányzati társulás a saját tartalékaiból még kéthavi fizetést tud biztosítani – tette hozzá.

Gémesi György szólt arról is, hogy bár nem ért egyet a kft. vagyonkezelésbe vételével, tudomásul veszi, mert „ezt a hatalmas értéket nem szabad szétverni, hanem megőrizni és fejleszteni kell”. „Meggyőződésem, hogy a kormány nincs korrekt formában tájékoztatva” – fogalmazott.

Gyenes Szilárd projektvezető a háttérbeszélgetésen elmondta, hogy a cégnek jelenleg mintegy 75 millió forintos adó- és járuléktartozása van, de a szállítók felé is több mint 90 millió forintos a kötelezettségük. Rámutatott: a működéshez napi 9 millió forint szükséges, a gazdasági társaság jelenleg 60 millió forinttal rendelkezik, amihez az önkormányzati társulás további 30 millió forint hitelt biztosít, hogy július 1-jéig még működtetni lehessen a szolgáltatást. Tekintettel a kialakult helyzetre, a kft. június 14-én, kedden felmondta 45 településsel a közszolgáltatási szerződést – közölte.

Eddig 56 hulladékgazdálkodási közszolgáltató kért mintegy 5 milliárd forint előleget, folynak a kifizetések, a pénz az NHKV Zrt.-nél rendelkezésre áll – mondta Weingartner Balázs, a társaság elnök-vezérigazgatója pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. A tervek szerint legkésőbb június végéig minden kérelmező hozzájut a megítélt összeghez – közölte.

Forrás: MTI