A műanyag palackok szelektív gyűjtésére indított kampányt a Médiaunió

A műanyag (PET) palackok szelektív gyűjtése érdekében indította el a Nem nehéz című kampányát idén a Médiaunió Alapítvány – közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.

Magyarországon a becslések szerint évente 100 millió tonna hulladék keletkezik, amelynek körülbelül a 20 százaléka a háztartásokból származik. A Szelektálok.hu portál adataira hivatkozva kiemelték: Európában a hulladék 48 százalékát, Magyarországon viszont csak a 15 százalékát gyűjtik szeletíven.

Műanyag palackok. Fotó: szelektálok.hu

Műanyag palackok. Fotó: szelektálok.hu

A szelektív gyűjtés azért fontos, mert a PET palack, ami a műanyag hulladék jelentős részét kiteszi, a második legnagyobb mennyiségben keletkező hulladéktípus, közel 450 év alatt bomlik le – tették hozzá.
Arra is emlékeztettek, hogy tavaly 35 000 műanyag palackot és üveget távolítottak el a Tiszából. A szelektív hulladékgyűjtés és a PET palackok elleni küzdelem nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is problémát okoz. A Csendes-óceánban két nagy hulladéksziget is található, az egyik Japán térségében a másik pedig Hawaii környékén. A szigetek együttes átmérője 2500 kilométer, súlyuk mintegy 100 millió tonna, vastagságuk 10-30 méter is lehet.
A Médiaunió a Föld megóvása érdekében a PET palackok szelektív gyűjtése mellett azt javasolja a fogyasztóknak, hogy olyan termékeket vásároljanak, amelyek nem műanyag palackokban árusítanak. A Médiaunió Alapítvány 2008-ban azért jött létre, hogy minden évben nyilvánosságot biztosítson valamelyik fontos társadalmi ügynek.

Forrás: MTI

TUDTAD?

A hulladekvadasz.hu hivatalos üzemeltetője a JÖN Alapítvány, aminek a segítségével szeretnénk biztosítani a tevékenységeink hosszútávú működését.
Milyen segítség kell ahhoz, hogy tevékenységünk és hulladékvadászaink tovább folytassák munkájukat a környezetvédelem érdekében?
Az oldalunk fejlesztéséhez, munkánk támogatására támogatókat, szponorokat keresünk. Továbbá csapattagokat, akik segítik a munkánk.
Támogass minket egyszeri vagy rendszeres hozzájárulással!

Van még itt, ami érdekelhet