Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

A műanyag palackok szelektív gyűjtésére indított kampányt a Médiaunió

A műanyag (PET) palackok szelektív gyűjtése érdekében indította el a Nem nehéz című kampányát idén a Médiaunió Alapítvány – közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.

Magyarországon a becslések szerint évente 100 millió tonna hulladék keletkezik, amelynek körülbelül a 20 százaléka a háztartásokból származik. A Szelektálok.hu portál adataira hivatkozva kiemelték: Európában a hulladék 48 százalékát, Magyarországon viszont csak a 15 százalékát gyűjtik szeletíven.

Műanyag palackok. Fotó: szelektálok.hu

Műanyag palackok. Fotó: szelektálok.hu

A szelektív gyűjtés azért fontos, mert a PET palack, ami a műanyag hulladék jelentős részét kiteszi, a második legnagyobb mennyiségben keletkező hulladéktípus, közel 450 év alatt bomlik le – tették hozzá.
Arra is emlékeztettek, hogy tavaly 35 000 műanyag palackot és üveget távolítottak el a Tiszából. A szelektív hulladékgyűjtés és a PET palackok elleni küzdelem nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is problémát okoz. A Csendes-óceánban két nagy hulladéksziget is található, az egyik Japán térségében a másik pedig Hawaii környékén. A szigetek együttes átmérője 2500 kilométer, súlyuk mintegy 100 millió tonna, vastagságuk 10-30 méter is lehet.
A Médiaunió a Föld megóvása érdekében a PET palackok szelektív gyűjtése mellett azt javasolja a fogyasztóknak, hogy olyan termékeket vásároljanak, amelyek nem műanyag palackokban árusítanak. A Médiaunió Alapítvány 2008-ban azért jött létre, hogy minden évben nyilvánosságot biztosítson valamelyik fontos társadalmi ügynek.

Forrás: MTI

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek