Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Ha betelik a pohár: Tatabánya lakói megunták, hogy szeméthalmok között élnek

Tatabánya több lakóközösségétől érkezett már jelzés, hogy illetéktelenek dobálják szét a kukák tartalmát, vagy szemetet tesznek a lakótömbjeik előtt álló tárolóedényekbe, megtelítve azokat – írja a kemma.hu.

A városban lévő egyre több kidobott bútor, széthagyott hulladék nem csak környezetcsúfító látvány, hanem a hulladék elszállításáért felelős szolgáltató számára is plusz terheket ró.

Az önkormányzat feltett szándéka, hogy az elmúlt időszakban jelentkező szemét-kérdést megnyugtatóan rendezze. A kialakult állapot megszüntetése érdekében első lépésként a képviselő-testület a júniusi közgyűlésen döntött a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról szóló rendelet módosításáról, illetve annak összehangolásáról a közterület használatáról szóló önkormányzati rendelettel.

Tatabánya Fotó: Tatabányán hallottam FB

Fotó: Tatabányán hallottam FB

A módosítás lényeges pontja, hogy 2017. június 30-tól a szemetes konténerek illetéktelen használatának megelőzése érdekében a lakók kötelesek a hulladéktárolók elkerítéséről, vagy zárhatóvá tételéről gondoskodni. A vállalkozások, gazdálkodó szervezetek a gyűjtőedényeket csak az ingatlanon belül tárolhatják, amennyiben ez nem megoldható, közterület használati díj fizetése mellett ők is kötelesek gondoskodni az elkerítésről, vagy elzárásról. A képviselők a közgyűlésen hozzászólásaikban elmondták, az intézkedésre több okból is szükség van, ugyanis állandó problémát jelent a városban, hogy a társasházi szemetes konténereket arra jogosulatlanok is használják, ellehetetlenítve ezzel a lakók kommunális hulladékának elhelyezését.

A kukák elkerítésével, zárhatóvá tételével kapcsolatban az önkormányzat még keresi a megoldásokat azért, hogy a lakosság számára is elfogadható, megvalósítható és a városképbe illő egységes megoldás születhessen. A zárható tárolók kiépítéséhez pedig pályázaton keresztül támogatást is igényelhetnek majd a lakóközösségek.

A rendelkezés jövő évi bevezetésével az önkormányzat célja az, hogy Tatabánya tiszta és rendezett város maradhasson.

Forrás: kemma.hu