Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.
Ez a bejegyzés 3 éve nem volt frissítve és a tartalom elavult lehet.

Városliget Zrt: csak veszélytelen azbesztcementet találtak a Hungexpo-területen

Független vizsgálatok igazolják, hogy a városligeti volt Hungexpo-területen az irodaházaknál talált azbesztcement nem jelent veszélyt a környéken élőkre és a park látogatóira. Az egészségre veszélyes szórt azbeszt nem található a területen – közölte a Városliget Zrt. szerdán az MTI-vel.

A Városliget Zrt. közleményében felidézte: a műszaki ellenőr július 16-án a bontási terveken nem szereplő, azbesztpalának tűnő anyagot azonosított az építési törmelékben a leendő Magyar Zene Háza területén a bontási munkáknál. A gyanús anyagot a kivitelező az előírásoknak megfelelően körbekerítette és felfüggesztette a munkát az érintett területen. A műszaki ellenőr ezt rögzítette az építési naplóban, valamint engedélyt adott arra, hogy folytassák a munkát a nem szennyezett területen.

Közölték: a cég kezdeményezésére Borsody Gábor, a Magyar Azbesztmentesítők Szövetségének elnöke a szervezet további szakembereinek bevonásával független vizsgálatot végzett, ami megerősítette, hogy a volt Hungexpo-irodaházak területén kizárólag a vállalat műszaki ellenőre által feltételezett helyeken található meg az azbesztcement-tartalmú építési hulladék, amelynek kezelését minden előírást betartva végzik.

Hangsúlyozták: a területen, ahogy korábban is többször jelezték, nem található az egészségre valóban veszélyes úgynevezett szórt (szálas) azbeszt.
A cég múlt pénteki közleményében idézte a Magyar Azbesztmentesítők Szövetségének az azbesztcement készítéséről szóló alábbi tájékoztatását: “az eljárás során körülbelül 90 százalék cementet 10 százalék azbeszttel kevertek és nedves eljárással formába sajtoltak. A cement jól megkötötte az azbesztszálakat és beépített állapotban ezekről az azbeszttermékekről nem szabadulhatott fel veszélyes mennyiségű azbesztszál.” Az építőiparban korábban azbesztcement tetőfedő palát használtak.

A zuglói polgármesteri hivatal pénteken, az MTI-hez eljuttatott közleményében az írta: Karácsony Gergely (PM) polgármester a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vezetéséhez és az illetékes kormányhivatalhoz fordul annak érdekében, hogy tisztázódjon a Városligetben a volt Hungexpo-épületek bontásakor felmerült gyanú, amely szerint az egyik épületből rákkeltő azbeszt juthatott az építési törmelékbe. Úgy fogalmaztak: tanúk és videofelvételek igazolják, hogy a bontás a szükséges óvintézkedések nélkül történt meg, nemcsak a szálló por, de számos kődarab és törmelék is kijutott a területről, ami azbesztszennyeződés esetén komoly egészségi kockázatot jelent mind az ott dolgozóknak, mind a parkot használóknak és a környéken lakóknak.

Forrás: MTI