Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Rio 2016 - A játékok jelképe: a sitt - Hulladekvadasz.hu

Rio 2016 – A játékok jelképe: a sitt

Vinicius, a Brazília sokszínűségét szimbolizáló macskaféle kabala mellett valószínűleg az építkezési hulladék lehetne a riói ötkarikás játékok jelképe.

Az építkezési hulladék – magyarul: sitt – az olimpia minden helyszínén jelen van. Ott volt a sportolóknak felhúzott olimpiai faluban, ahol a versenyzőknek maguknak kellett beköltözés után kitakarítani. Ott van a sajtóközpontot, a két uszodát és a Karióka elnevezésű csarnokokat magába foglaló Olimpiai Park bejáratánál, ott van az autóbuszok állomása mellett egy bűzölgő csatorna partján.

Az Olimpiai Parkhoz vezető bekötőutak egy elhagyott, gazos területet ölelnek körbe, amelyen mintegy a favelák világát bemutatandó egy törött ablakú, vakolatlan falú, rozoga épület áll – természetesen jelentős mennyiségű építési hulladékkal, tégla- és gerendadarabokkal, szakadt zsákokkal körbevéve, sőt egy közszemlére kitett wc-csésze is látható.
Szinte minden versenyhelyszín környéke félkész állapotban van négy nappal a játékok kezdete után is, s minden jel arra utal, hogy a szervezőknek nincs is szándékukban befejezni a félbehagyott vagy el sem kezdett munkálatokat. A csarnokok inkább olyan létesítmények benyomását keltik, amelyeket évek óta elhanyagoltak, semmint olyanokét, amelyeket felújítottak, hogy méltó helyszínei legyenek a világ legnagyobb sporteseményének.

Az Olimpiai Uszodát kívülről egy hatalmas, képes vászonborítással látták el, amelyet a vasárnapi viharos szél alaposan megtépázott; azóta is szakadt vitorlaként leng több helyen, felfedve a létesítmény sivár vasbeton külsejét.

A legtöbb sportágnak otthont adó Olimpiai Park mellett húzódó csatorna partját hevenyészett módon gyeptéglákkal fedték be, részben, hogy el-letakarják a sittet, ezeket már mindenhol kiégette a nap. A szurkolók számára kialakított központi téren a sebtiben ledobált díszburkolat nagy része töredezett vagy egyenetlen, balesetveszélyes.

Mindenre elmondható, hogy kevesebb és rosszabb minőségű, mint az előző olimpiákon, beleértve az étkezési lehetőségeket, a boltokat és az összes kiszolgáló helyiséget.

A biztonság kérdését úgy oldották meg a brazilok, hogy mindenhova katonákat állítottak, akik gépfegyvereikkel unottan ácsorognak a sitthalmok mellett. Egyre több helyen ők helyettesítik az önkénteseket is. Ugyanakkor a beléptetéseknél az ellenőrzés elég nagyvonalú, s ha valaki bejutott egy-egy versenyhelyszínre, a sportcsarnokokba, ott szinte szabadon mászkálhat bármerre. Jellemző, hogy a televíziós társaságok stúdióit és irodáit magába foglaló épületben egy ideig szünetelt a beléptetés, mivel a szervezők vitába keveredtek az egyik biztonsági céggel.

Forrás: MTI