Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Riói Olimpia és a környezetvédelem - Hulladekvadasz.hu

Riói Olimpia és a környezetvédelem

Úttörő gondolkodás, innovatív, kreatív megoldások. Ez jellemezte a Riói Olimpia megnyitó ünnepségét. Az üzenet úttörő. Védd a környezeted! Ez a Riói megnyitó egyik legfőbb üzenete.

 

Fireworks are seen over Maracana Stadium during the opening ceremony at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Friday, Aug. 5, 2016. (AP Photo/Morry Gash)

Rio de Janeiro, Maracana stadion. Megnyitó ünnepség. (AP Photo/Morry Gash)

Az olimpiák történetében úttörőnek nevezhető az a gondolkodásmód és üzenet, ami Rio de Janeiróban az olimpia megnyitóján volt tapasztalható. Elmaradtak a monumentális díszletek tömkelege igyekeztek felhívni a figyelmet a föld védelmére.

Az előzetes negatív szakértői hangulat ellenére bebizonyították, hogy kisebb költségvetésből is lehet emlékezetes és nagyszabású megnyitó ünnepséget rendezni.

A megnyitó elején Brazília bemutatása kapott hangsúlyt, először a sporton, majd a történelmen keresztül. Összhangban került bemutatásra az ember megjelenése és a természet átalakulása, az őslakos népesség háttérbe szorítása, a rabszolgák betelepítése és a termőföldek, bányák elterjedése az esőerdők rovására.

Az ünnepség a béke, a sport és a természetvédelem jegyében zajlott. Az utóbbi az, ami igazán úttörő volt!

A jelenlegi városkép kialakulása kiváló technikai megoldással került bemutatásra, amit nagy költségű díszletek helyett, vetítéssel oldottak meg a szervezők. Látványban kiváló, környezetbarát megoldást választva.

Az ezt követő rész volt az igazán érdekes, ami vetítéssel kezdődött a földünk felmelegedéséről. A Grönland olvadásáról és a felmelegedés okozta vízemelkedés következtében eltűnő területekről, amit a NASA által elkészített animációkon mutattak be. Ebben Rió egyes területei is érintettek lehetnek!

Az, hogy a felvonuló olimpikonok egy mag elültetésével részt vehettek egy 11000 fából álló erdő kialakításában is nagyszerű gondolat, hisz mindenkinek tennie kell e természet védelméért! Még ha szimbolikus is, az üzenete fontos. Az olimpiai karika az elültetett növényekből állt később össze.

A olimpiai karikák megjelenítése, természetbarát módon. Fotó: AFP

A olimpiai karikák megjelenítése, természetbarát módon. Fotó: AFP

Az olimpiai láng meggyújtása is kímélőbb, Egy nagyszerű látványos szerkezet biztosítja a láng fényszórását tükrök által. Több tonna üzemanyag elégetése helyett!

Olimpia Az olimpiai láng. Fotó: AFP

Az olimpiai láng. Fotó: AFP

Aki nem látta, annak érdemes megnézni. Tényleg úttörő volt, összefonódott az olimpián a sport, a béke és a természetvédelem gondolata! Reméljük ez így is marad és kihat ez az eszme a további olimpiák megrendezésére is, akár Budapesten, akár máshol a nagyvilágban!