Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.
Ez a bejegyzés 3 éve nem volt frissítve és a tartalom elavult lehet.

Nem lesz népszavazás a gumihulladék-feldolgozóról Kaposváron

Elutasította a gumihulladék-feldolgozóról szóló népszavazás elrendelését Kaposvár közgyűlése hétfőn, mert a kérdése okafogyottá vált.

A képviselők döntő többsége által megszavazott előterjesztés szerint a kaposváriaknak az “Akarja-e Ön, hogy Kaposváron gumihulladék-feldolgozó üzemet létesítsen a Homatech Recycling Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.?” kérdésre kellett volna választ adniuk.

A népszavazást Pintér Attila, az MSZP városi elnöke, önkormányzati képviselő magánszemélyként kezdeményezte. Az akciót aláírásukkal támogató választópolgárok aránya meghaladta a népszavazás elrendeléshez szükséges 25 százalékot. A Homatech ennek hatására visszalépett az építkezéstől, az önkormányzat és a cég közös megegyezéssel felbontotta a feldolgozónak szánt terület értékesítéséről szóló szerződést, a város a vételárat visszafizette a társaságnak.

A testület úgy ítélte meg, hogy a felelős gazdálkodás alkotmányos alapelvével ellentétes lett volna, ha a város 18,3 millió forintot költene egy olyan népszavazásra, melynek okai már nem állnak fenn.
Pintér Attila az ülésen azt javasolta: a testület ne a népszavazás elutasításáról, hanem az elrendeléséről hozzon határozatot, de azt ne tartsák meg. Ő pedig – akár a közgyűlés felhatalmazásával – vállalja, hogy okafogyottságra hivatkozva bírósághoz fordul. Mindezt azzal indokolta, hogy ez a döntés felelne meg a népszavazásról szóló törvény előírásainak.

A javaslatát a képviselők nem támogatták. Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester és Csillag Gábor jegyző egyaránt azt hangsúlyozta, hogy törvényes, ésszerű, életszerű döntés született.
A Homatech a gumifeldolgozót eredetileg Százhalombattán tervezte felépíteni 2017 májusára, idén február elején azonban közölte, hogy új helyszínt keres, mert a lakosság és a képviselő-testület nem látná szívesen a beruházást.
Szita Károly áprilisban jelentette be, hogy a cég Kaposvárt választotta 16 milliárd forintos beruházása helyszínéül, és már a nyáron megkezdi az 50 embert foglalkoztató üzem kivitelezését. A politikus akkor hangsúlyozta, olyan világszínvonalú, környezetbarát technológia mintaüzeme létesül a városban, amely a várost a környezetvédelem és az újrahasznosítás élvonalába helyezi. Szólt arról is, hogy somogyi megyeszékhelyen eddig sem kapott és ezután sem kap működési engedélyt olyan cég, amely a legkisebb veszélyt is jelentheti az egészségre.

Az ellenzéki pártok ugyanakkor nem sokkal a bejelentés után tiltakozásukat fejezték ki, és követelték, hogy a fideszes többségű önkormányzat vonja vissza a feldolgozó támogatásáról szóló döntést.
Azzal érveltek, hogy a projekt kockázatos, féltik az emberek egészségét. Hiányolták az előzetes tájékoztatást és nehezményezték, hogy a fejlesztésről nem kérték ki a lakosság véleményét. A feldolgozó ellen több tüntetés is volt a városban.

Szita Károly a beruházó visszalépéséről szóló júliusi városházi közleményben hangsúlyozta: a Homatech környezetvédelmi fejlesztésének eredményeként Kaposvár hosszú távon “Európa egyik leginkább környezetbarát, a hulladéktól teljes egészében mentesített városává válhatott volna, a beruházás minden környezeti és anyagi hasznával együtt”.

“Az üzem megvalósításának ötlete ugyanakkor megosztotta városunk lakóit, és egy erős közösség számára, mint amilyen a miénk, ez nem jó, ezt a megosztottságot én is meg akartam szüntetni” – közölte.
A városháza jelezte: “a döntés a lakossági tiltakozások hatására született meg, a beruházással összefüggésben környezetvédelmi aggályok egyik félben sem merültek fel”.

Forrás: MTI

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek