Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Környezetkímélő hulladékgyűjtés indult Budapesten a dunai hajókról - Hulladekvadasz.hu

Környezetkímélő hulladékgyűjtés indult Budapesten a dunai hajókról

Környezetkímélő módon gyűjtik a hulladékot Budapesten a dunai hajókról és a folyóparti szórakozóhelyekről, miután munkába állt a Tersus hulladékgyűjtő hajó, amely a Duna felőli oldalról gyűjti be a hulladékot – jelentették be kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Spányik Gábor, a MAHART PassNave ügyvezetője elmondta: a projekt megvalósítására a cég mintegy 200 ezer eurót (mintegy 65 millió forint) fordított. Ennyibe került a hajó, az azt fogadó ponton és a parti infrastruktúra fejlesztése.

20160830_KAR9497

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára közölte, hogy a Duna magyarországi szakaszán a hajózás feltételeinek javítására – például a kikötők és a hidak fejlesztésére – mintegy 67 milliárd forint áll rendelkezésre. Hozzátette, hogy a Dunán hajón Budapestre érkező vendégek száma az utóbbi időben dinamikusan növekszik, meghétszereződött. Most éves szinten mintegy 160 ezer turista érkezik a magyar fővárosba szállodahajókon.

Felidézte, a projekt sikeres kivitelezésében közreműködött az FKF Nonprofit Zrt. és a Főkert Nonprofit Zrt. is. Tasó László megemlítette, hogy a kormány számít a MAHART PassNave közreműködésére a jövő évi budapesti vizes világbajnokság közlekedésének zökkenőmentes lebonyolításéban.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, a Garam 2 átépített ponton (zöld kikötő) átadásakor kézenfekvőnek nevezte, hogy a szálloda- és étteremhajókon keletkező hulladékot a vízfelőli oldalon gyűjtsék össze. Így ugyanis tehermentesíteni lehet a rakpartokat, kisebb lesz a zaj- és a károsanyag-kibocsátás is. A környezetterhelést csökkentő projekt mintául szolgálhat más városoknak is a Duna partján, ugyanis csak Amszterdamban szállítják el a hajókról a szemetet hasonló módon.

A hulladékgyűjtő hajó – az első hónapok (a próbaüzem) tapasztalatai alapján mintegy 30-40 köbméter (átlagosan 16 tonna) szemetet tud naponta szelektív formában elszállítani. Ez 7-8 darab, 180 fős, kabinos hajó kiszolgálását jelenti.

Forrás: MTI

You may also like...