A Rákosrendezői vasútállomás elkeserítő állapota

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

A Rákosrendezői vasútállomás a XIII. és a XIV. kerület határán egy több hektáros területen fekszik egykoron Magyarország legnagyobb rendező pályaudvara. Mára leginkább a vasútállomás épülete szimbolizálja leginkább az itt végbement pusztulási folyamatot, ami még a mai napig sem ért véget.

A XIX. század végén és a XX. század elején ez számított a legforgalmasabb vasútvonalnak, számos vonat futott ide be és ki innen. A pályaudvar míg a pusztító Világháborúkat túlélte, de a rendszerváltást nem. A magyar ipar összeomlása, a mezőgazdasági termékek szállításának visszaesése következtében megritkultak a vonatok, az állomás személyzet lecsökkent és a vágányok jelentős része is feleslegessé vált. Még égetőbb probléma lett, hogy megjelentek a környéken a hajléktalanok és az illegális szemétlerakók. Gondolunk itt a hulladék mindennemű formájára, úgymint építési törmelék, gumiabroncsok, autóroncsok és kommunális hulladék.

A vasútállomás épülete az itt autóval illetve vonattal esetleg biciklivel elhaladókat minden bizonnyal ledöbbenti. A nagyobb tömb gyakorlatilag használaton kívül áll: a homlokzat nagy részen lehullott a vakolat, be vannak deszkázva ablakok és számos ízléstelen “tag” borítja a falakat. A kisebb tömb oldalán az egyik bejárati ajtó gyakorlatilag teljesen össze van fújva és a vakolat itt is több helyen hiányzik.

Non-plus-ultra hogy az itt átvezető autóutat – Budapesten szinte egyedülálló módón – macskakő borítja illetve a felhúzott sorompók egy része teljesen használaton kívül rozsdásodik.

A terület mindenképpen egy átfogó rehabilitációra szorul az állomás épületének felújításával együtt!

A helyszín:

[codepeople-post-map]

Iratkozz fel a Hulladékvadász Hírlevélre!Feliratkozom!

Ez is érdekelhet: