Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Megépült a kiégett paksi kazetták átmeneti tárolójának hatodik modulja - Hulladekvadasz.hu

Megépült a kiégett paksi kazetták átmeneti tárolójának hatodik modulja

Öt modulban több mint nyolcezer, a paksi atomerőműben elhasznált fűtőelem pihen a kiégett kazetták átmeneti tárolójában, most megépült a hatodik modul is az atomerőmű szomszédságában, de a szükséges engedélyezés még hátravan – jelentette be Gyöngyösi Csaba, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. beruházási igazgatója, a cég csütörtöki paksi sajtótájékoztatóján. – írja az MTI.

Tóth Róbert üzemvezető a paksi atomerőműben. Fotó: MTI

Tóth Róbert üzemvezető a paksi atomerőműben. Fotó: MTI

Hozzátette: egy – átlagosan négy kamrából álló – modul tervezése, engedélyezése, kivitelezése hozzávetőleg tíz évig tart. A mostani 21-24-es sorszámú kamrák  7,464 milliárd forintból épültek meg. A munkálatok során több mint 4 ezer köbméter betont, 1364 tonna szerkezetacélt építettek be és a földrengésállóság növelése érdekében 857 tonna betonacélt használtak fel. A 24 taroló kamra lehetővé teszi a paksi atomerőmű eredetileg tervezett üzemideje során keletkezett kiégett kazetták befogadását, de a műszaki tervek 33 tárolókamra megépítésére adnak  lehetőséget.  Ha ezek is megépülnek, elegendő kapacitás lesz az üzemidő-hosszabbítás során keletkező kazetták elhelyezésére is.

A terveket folyamatosan frissítik – mondta Gyöngyösi Csaba, hozzátéve, hogy a tizenhetedik kamrától a korábbi háromszög kiosztás helyett négyszög kiosztású a tárolócsövek elrendezése, így egy kamrában 450 helyett 527 egység fér el.

Forrás: MTI