Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Enyészet alatt a Pollack palota a Belvárosban - Hulladekvadasz.hu

Enyészet alatt a Pollack palota a Belvárosban

A Pollack Mihály által tervezett, 1817-ben épített – másik nevén – Almásy-palota a Belváros szívében, a Szép utca és a Reáltanoda utca sarkán áll siralmas állapotban. A műemlékvédelem ellenére a járdaszint a – több éve tartó – felállványozás mellett totális és agresszív pusztulásnak-rongálásnak van kitéve.

Az épület a dicső XIX. században még gróf Almásy Ignác, majd gróf Szapáry Gézáné palotája volt, így viseli – az Almásy-palota mellett – még a Szapáry-palota elnevezést is. A Szapáry család velencei műkincs gyűjteményét őrizték itt, amíg az 1907-es tűzvész el nem pusztította nagy részüket. Ezután a palotát kis híján lebontották a két világháború között, végül üzleteket és irodákat alakította ki benne. További információ a világhálón mindössze az, hogy 12 éve üresen és eladás alatt áll az épület.

Elképesztő állapotokról tanúskodnak a zsaluzás alatti embermagasságú graffitikkel ellátott kétszárnyú bejáratok, az ízléstelen tag-ekkel telefestett falak és az átláthatatlanul mocskos-berácsozott ablakok télen-nyáron figyelmeztetve a hóomlás veszélyre. Szomorú, hogy ez a valaha még – egy akkori magyar sztárépítész által tervezett – patinás épület magára hagyatottan vár a sorsára karnyújtásnyira a turistákkal tömött Astoriától.

Összegezve elmondható, hogy szégyen egy ilyen – egykor patinás – épületet Budapest szívében hagyni elpusztulni, mielőbbi helyreállítása elengedhetetlen!

A helyszín:

[codepeople-post-map]

You may also like...