Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

A Szent Lőrinc-telep elfelejtett kúptetős kazánháza

A XVIII. kerületben, a Szent Lőrinc-telep – korábban KISZ lakótelep –  egy eldugott kis terén bújik meg egy megjelenésében a környezetébe nem igazán illő épület. Kivételesen itt ezt most nem negatív értelemben értjük, egyedi kúptetejénél fogva éppen ellenkezőleg.

Szent Lőrinc-telep Az Iker tér felőli látkép hűen tükrözi a szomorú összképet és az egyedi külsőt. Fotó: hulladekvadasz.hu

Az Iker tér felőli látkép hűen tükrözi a szomorú összképet és az egyedi külsőt. Fotó: hulladekvadasz.hu

Külseje alapján nem arra enged következtetni, hogy az épület a szomszédos Általános Iskola fűtésének működtetésére szolgáljon. Azonban környékbeli gyér információk alapján valaha erre volt hivatott. A „valaha” szón van itt a hangsúly, mert a repedezett tetőcserepek, a betört ablaküvegek, a majd ember nagyságú graffiti és a kihalt/gazos kert a rozsdás kerítésével egészen másról tanúskodik. A teljes kihasználatlanságról és a pusztulásról.

Érdekesség, hogy az Iskola honlapján közzétett információk alapján az önkormányzat 2010-ben az Új Széchenyi Terv „Környezet és Energia Operatív Program” keretében Épületenergetikai fejlesztések címén pályázatot nyújtott be és nyert el, amelynek egyik fontos fejlesztési célja volt az Iskola fűtéskorszerűsítése a fűtési alapvezetékek, szerelvények és radiátorok cseréjével.

lakaskultura

Forrás: Lakáskultúra, KISZ Lakótelep.1971/1, 2. oldal

Azonban minden bizonnyal ez az épület már nem került sorra, pedig talán közösségi célokra lehetne használni kisebb átalakítás után az egyedi megjelenésénél fogva.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek