Rákosmenti Mezei Őrszolgálat bemutatása

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

Az Őrzők rovatunk első résztvevője, a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat, az ország legnagyobb mezei őrszolgálata. Munkájukat Budapest 5 kerületében végzik, több műszakos munkarendben.

A szervezet működési kerületeinek nagy részén kiterjedt zöld területek találhatóak, amelyekből két terület természetvédelmi védettség alatt áll.

Küldetésük:

A termőföldek őrzése, valamint a termőföldön lévő, illetve ahhoz tartozó termények és termékek, felszerelések, eszközök, haszonállatok, továbbá mezőgazdasági építmények, földmérési jelek vagyonvédelme.

A mezőőri tevékenység illetékessége a Budapest térképen látható 5 Önkormányzat által meghatározott működési területére terjed ki.

Rákosmenti Mezei Őrszolgálat tevékenységének kerületei a képen láthatóak.

Rákosmenti Mezei Őrszolgálat tevékenységének kerületei a képen láthatóak.

A területek nagysága lényegében több mint Budapest egyharmada. Kerületekre lebontva szemléltetjük a területek nagyságát az alábbi táblázattal.

XVI. kerület XVII. kerület X. kerület XV. kerület XVIII. kerület
1.122 ha 3.115 ha 304 ha 810 ha 1.450 ha

Elmondásuk szerint, mindannyiunk érdeke, hogy egy olyan élhető városrészt teremtsünk meg, mely a minőségi életet lehetővé tevő egészséges lakókörnyezet kialakításán, a pihenés és felüdülés tereinek bővítésén és minőségi fejlesztésén alapul. Mindez az elkerülhetetlen környezetszennyezés csökkentését igényli. Szükséges feladat a két kerületen belüli zöldterületek védelme és lehetőség szerinti növelése; gazdasági-, munkaerő-piaci szempontból egyre nagyobb földterületek bevonása művelés alá. Ezekhez a célkitűzésekhez lényegesen csökkenteni kell a terménylopásokat és az illegális hulladéklerakásokat.

A szervezet másik tevékenysége a prevenció, azaz a megelőzés. Igyekszenek bevonni  a fiatal korosztályt a természetvédelembe.

Ahhoz, hogy hosszú távú céljaink eredményesek legyenek, szükséges a gyermekeket is bevonni terveink megvalósításában úgy, hogy megismertetjük velük még meglévő élő környezetüket, s megtanítjuk velük, hogyan tudják átvenni és továbbvinni azokat az elképzeléseket, amelyekkel biztosítjuk környezetünk védelmét – olvasható a honlapjukon.


Rákosmenti Mezei Őrszolgálatának elérhetőségei:

Honlap cím: mezoor.hu
Facebook oldal: itt.

Ügyeleti telefonszámuk:

06-20-331-8001

A szervezet felhívásával zárnánk sorainkat.

Ha szemetelést, természetkárosítást lát, kérjük hívja azonnal ügyeleti számunkat! Ha teheti jegyezze meg a pontos helyszínt és ha van, a gépjármű forgalmi rendszámát. Köszönjük!

Ez is érdekelhet: