Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Kárpátalja, a szeméttel szennyezett tiszai hordalék

Magyarország figyelmeztette Kárpátalja területi hatóságát a szemét miatt. Hennagyij Moszkal kormányzó sajnálattal konstatálta, hogy a mostani árvíz során újra nagyon sok szemetet „exportált” a megye a határokon túlra.

A Tiszta megmentéséért induló törekvésekkel már találkozhattunk. Ilyen például a Németh Ottó, a Henkel Beauty Care üzletág-igazgatója és Szalay Balázs autóversenyző a PET Kupa, egy civil kezdeményezés mellett kampányol, melynek célja felhívni a figyelmet a Tisza fokozódó szennyezésére és eközben minél több hulladékot és szemétszigetet kiszedni a folyóból úgy, hogy annak nagy része újrafelhasználásra, illetve hasznosításra kerüljön.

A kialakult helyzet nem ismeretlen Kárpátalja Tisza vidékén. Fotó: karpathir.com

A kialakult helyzet nem ismeretlen Kárpátalja Tisza vidékén. Fotó: karpathir.com

Kárpátalja közigazgatási vezetője tudatta, hogy Magyarország hivatalos úton fejezte ki nemtetszését azzal kapcsolatban, hogy a megáradt Tisza rengeteg háztartási hulladékot és pillepalackot sodort hozzájuk. Moszkal szerint hasonló jelzésre számítanak Szlovákia részéről is. A kormányzó azt is mondta, szégyellnünk kell emiatt magunkat.

Számítások szerint a Tisza percenként száz pillepalackot szállított Magyarország felé. Moszkal úgy véli, a problémára csak az jelentene megoldást, ha a hegyvidéki járásokban szemétfeldolgozók épülnének, s ott kötne ki a rengeteg hulladék. Nem érti, hogy az emberek mindenhol ellenzik ezt, miközben akár energiát is termelhetnének ezek a vállalatok, s régió nem fuldokolna a saját szemetében.

Forrás: Karpathir.com