Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
A bedeszkázott egykori Belvárosi Távbeszélő Központ - Hulladekvadasz.hu

A bedeszkázott egykori Belvárosi Távbeszélő Központ

Az 1975-76-ban épített – akkor modernnek számító – Belvárosi Távbeszélő központ épülete már a telken álló elődeihez képest is igencsak elüt stílusában a szomszédos Szent Anna templomtól, amit tulajdonképpen körülölel.

A homlokzaton 1976-ban elhelyezett krómacél dombormű pedig szinte felrakta a pontot az i-re, amivel az épület végképp elidegenedett a környező klasszicista épületektől. A tulajdonos már 2009-ben értékesíteni szándékozta az óriási ingatlant, azóta is sikertelenül.

12

Az összkép középpontban a környezet idegenséggel és a bedeszkázott utcaképpel. Fotó: hulladekvadasz.hu

Évek óta zajlanak a szomszédos tér körül az események. Álmodtak már ide – az elhunyt sztárépítész – Zaha Hadid által tervezett hipermodern épületet 2008-ban, a jelenleg is üresen álló OMFB irodaház és a ma is használatban lévő parkolóház helyére. Továbbá 2015-ben TÉR-KÖZ elnevezésű város rehabilitációs pályázat keretében hosszú idő után végre látványosan megújult maga a köztér is, a parkolóhelyek megszüntetésével, díszburkolattal és új utcabútorokkal.

Esetünkben a Városkép Romboló hatását a volt Belvárosi Távbeszélőközpont az Árkádsorával vívta ki, ami a Petőfi Sándor utca és a Szervita tér felől is teljesen be van deszkázva totális lakatlanságot sugározva. Leginkább ablakokat és ajtókat elhagyott épületeken szoktak így ”megvédeni” illetéktelen személyektől. A legszomorúbb az, hogy mindez Budapest szívében, a Belvárosban tárul naponta jelentős turista forgalom elé.

Vajon mi lesz a Belvárosi Távbeszélő központ sorsa?

Rövidtávon léteznek kreatív megoldások a jelenlegi állapot vizuális javítására, de hosszú távon az Árkádsor vagy akár az egész épület átépítése és újrahasznosítása lenne indokolt.

[codepeople-post-map]

You may also like...