Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Deszka: hulladékcsökkentési projekt - Hulladekvadasz.hu

Deszka: hulladékcsökkentési projekt

Múlt héten arról meséltem nektek, hogy én hogyan kezdtem drasztikusan csökkenteni a háztartásom hulladéktermelését. Most szeretnék egy könnyű listát mutatni, amelyet ha végig követtek, akkor sikeres lesz a hulladékcsökkentési projektetek. A neve egy nagyon egyszerű mozaik szó: DESZKA

Ez a szócska részemről azért is tetszetős, mert imádom a fa anyagokat, pláne, ha az általam újrahasznosított tárggyá válik a környezetemben, mint ez a kis polcocska.

Deszka

  1. Döntés – A háztartásotok hulladékcsökkentése elsősorban agyban dől el. Csak elhatározzátok magatokat, és belevágtok. Ha már foglalkoztat benneteket a gondolat, akkor már tudjátok, milyen előnyökkel jár, akár a mikrokörnyezetben, akár az egész világra gyakorolt hatását tekintve. Már biztosan tisztában vagytok azzal is, hogy ez a helyes út, csak rá kell lépni, és haladni előre, akár apró lépésekkel akár, egy nagy ugrással. Én az utóbbi típusba tartoztam: egyik napról a másikra megszületett a döntés bennem, és másnap az alábbi pontoknak megfelelően drasztikusan megváltoztattam a hulladéktermelési szokásaimat. Nagyon gyorsan látványos eredményeket értem el, ami tovább motivált, és hajtott.
  2. Előkészületek – Miután elhatároztátok magatokat, elkerülhetetlenek bizonyos előkészületek a siker érdekében. Elsőként fel kell kutatni azokat az üzleteket, piacot, őstermelőket, ahol a megvásárolni kívánt termékeket saját tárolóedényben kiadják. Ehhez nem jó kezdés a nagy multi bevásárló központok. Saját tapasztalatból mondom, én nem jutottam dűlőre a multiknál. Azonban a kisboltok annál fogékonyabbak voltak, és ez nemcsak megnyugtatott, de további lendületet adott. Az előkészületeknek van egy másik eleme is: ha még nem rendelkeztek a háztartásotokban tartósan használható dobozokkal, jól záródó edénykékkel, textil zsákokkal, akkor ezeket be kell szerezni. Itt is preferáltak a NEM (vagy legalábbis nem teljesen) műanyag dobozok. A textilzsákokat pedig egy pici kézügyességgel bárki elkészítheti saját maga, bármelyik otthonban megtalálható elfekvő textíliákból, az igényeihez illeszkedő méretekben.
  3. SZervezés – A háztartás hulladékának, szeméttermelésének csökkentéshez jobban meg kell szervezni a mindennapokat, hiszen ha tartani akarjátok magatokat az első lépésben megfogalmazott elhatározáshoz, akkor nem ugorhattok be akármikor egy boltba egy kis rágcsáért, vagy tejért. Előre végig kell gondolni, mit, mikor, hol és legfőképpen MIBEN szeretnétek vásárolni. Első hallásra ez ijesztőnek és időigényesnek tűnik, de elhihetitek, ez csak egy pár napig tart. Utána annyira rááll az agy, hogy fel sem merül bennetek, hogy másképpen is lehet vásárolni, élni.
  4. Kitartás – Amikor azt mondom, hogy kitartás is kell a projekthez, nem a Ti kitartásotokra gondolok. Tudom, hogy azzal nem lesz gond. A kitartás ahhoz kell, hogy ha egy árus mindenáron nejlon zacskóban akar árut átadni, mindenképpen ragaszkodni kell a saját elveitekhez.
  5. Ajánlás – Miután megszületett az elhatározás, túljutottatok az előkészületeken, megszerveztétek az élet új formáját, és kitartóan ragaszkodtok is a döntéshez, akkor bátran ajánljátok ezt másoknak is. Lehet, hogy először UFO-nak fognak nézni, de ne aggódjatok, a jó példát jó érzés követni, és meglátjátok, lesznek is követők hamarosan.

Nagyon sok sikert és minimális hulladéktermelést kívánok nektek!

You may also like...