Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
A rezsicsökkentés megvédését célozzák a hulladékgazdálkodásban tervezett változtatások - Hulladekvadasz.hu

A rezsicsökkentés megvédését célozzák a hulladékgazdálkodásban tervezett változtatások

A rezsicsökkentés vívmányának megvédése az egyik fontos célja a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban tervezett változtatásoknak – jelentette ki szerdán Szombathelyen Weingartner Balázs, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A folyamatban lévő átalakítással nemcsak korszerűbbé, hatékonyabbá, de hosszú távon fenntarthatóan olcsóvá kívánják tenni a hulladékgazdálkodást – mondta a vasi megyeházán rendezett tanácskozáson, amelyen polgármesterek és jegyzők, valamint önkormányzati tulajdonban lévő közszolgáltató cégek képviselői vettek részt.

rezsicsökkentés

Az önkormányzati szakemberek jelezték: több Vas megyei kistelepülésen – ahol már lejárt, vagy december elsején jár le a szemétszállítást eddig végző szolgáltatóval a szerződés – hiába küldtek ki a jegyzők ajánlatkérést több szolgáltatónak is, megkeresésükre nem válaszoltak. Weingartner Balázs hangsúlyozta: egyetlen település sem marad ellátatlanul, mindenhol elszállítják majd a szemetet.

Hozzátette: ahol január elsejéig sem sikerül szerződést kötni, ott a jogszabály szerint a katasztrófavédelemnek van joga kijelölni szolgáltatót, de szavai szerint ezt a megoldást el szeretnék kerülni.
A vezérigazgató szólt arról, a jogszabályok lehetővé teszik, hogy rendkívüli közszolgáltatás esetén közbeszerzésen kívül állapodjanak meg szolgáltatóval az önkormányzatok, vagy úgynevezett ajánlattevők közötti együttműködéssel lássák el a feladatot.

Ott ahol eddig zavartalanul működött a hulladékkezelés, továbbra is elsősorban helyi szolgáltatókkal oldhatnák meg a hulladék összegyűjtését és elszállítását, de április elsejéig létrejönnek olyan regionális szolgáltatók, amelyek méretüknél és lehetőségeiknél fogva jobban megfelelnek mind az uniós, mind pedig a hazai követelményeknek, és fejleszteni is képesek. A helyi, térségi szolgáltatók az elképzelés szerint alvállalkozói lennének a regionális szolgáltatóknak – ismertette.

Weingartner Balázs közölte, hogy a napokban egy részletes levelet és szerződésmintát küldenek az érintett vasi önkormányzatoknak, ebben javaslatot tesznek egy olyan térségi szolgáltatóra is, amellyel szerintük egyéves, átmeneti jellegű szerződést tudnak aláírni az önkormányzatok.

A tanácskozáson szóba került az is, hogy Szombathelyen és több, a megyeszékhely környéki településen több hónapja nem kaptak számlát a hulladékszállításról a lakosok. Weingartner Balázs elmondta: országosan százezer körüli azoknak a háztartásoknak a száma, ahová még nem ért oda az említett számla. Hozzátette: az érintett előfizetőknek sehol sem kell majd egy összegben kifizetniük a díjat.

Forrás: MTI