Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Aludoboz újrahasznosítás? Akkor a Returpack Kft.

Üzletláncoknál gyakorta találkozhatunk aludoboz visszaváltó automatákkal, a Returpack Kft. jóvoltából. Ennek a cégnek hála évente több tonna aluminum kerül újrahasznosításra.

A Returpack Kft-t 2006-ban hazai magánszemélyek alapították. A hazai alumínium doboz kibocsátás éves szinten cca. 750 millió egység, amelynek közel 90%-ért a söripar felel, ezzel 10 ezer tonnás nagyságrendű emissziót okozva. 2009 végén a Sörszövetség tagjai a környezetvédelem érdekében tett törekvéseik jegyében és az üzleti eredményességük növelése érdekében egy alumínium dobozok visszagyűjtését megcélzó versenysemleges, közös, innovatív, iparági megoldás létrehozásáról döntöttek. A megoldás kidolgozására és pilot rendszerben történő működtetésére a Returpack Kft-t kérték fel.

A sokak által ismert Returpack Kft. aludoboz automata. Fotó: returpack.hu

A sokak által ismert Returpack Kft. aludoboz automata. Fotó: returpack.hu

A cég tevékenysége

A cég, a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) felkérésére megtervezte, előkészítette, felállította és jelenleg is sikeresen működteti azt az inverz-logisztikai rendszert, melynek célja, hogy az alumínium-sörösdobozokat és egyéb alu-italdobozokat nagy arányban tudjuk anyagukban újrahasznosítani. Reményeik szerint tevékenységük nem csak a sörszövetség tagjainak „zöldülését” segíti majd elő, de a magyar társadalom környezettudatosabb gondolkodásmódját is.

A visszavétel alapelvei

 • csak ALU dobozok visszavétele
 • 0,25 literes, vagy ennél nagyobb dobozok visszavétele
 • csak egész dobozok átvétele (lapítva, gyűrve, vagy épen is)
 • pogácsára nyomott, vagy jelentős hosszveszteséget elszenvedett dobozok kizárva.

Rendszer-tulajdonságok

 • Ép, gyűrt és lapított dobozok visszavétele
 • “Pénzt a dobozért” elv: a rendszer nagy előnye, hogy nem csupán begyűjti az aludobozokat, hanem fizet is érte: pár forintos (átlagosan 2 Ft-os) visszaváltási díjjal ösztönzi a környezettudatosan gondolkodó embereket arra, hogy használják automatáinkat és ebbe helyezzék az üres aludobozokat. A dobozok után járó 2 forint jelenleg az adott áruházban levásárolható (az automaták a visszagyűjtés után egy vonalkódos bónt adnak ki, amelyen fel van tüntetve a beváltás dátuma, a dobozok száma és a levásárolható érték)
 • Valósidejű, mobil-kommunikációs kapcsolat a géppel: csak akkor történik automata ürítés, amikor valóban megtelik az adott gép, vagyis nincsenek „fölösleges” körök (további környezetvédelmi előny).
 • Precíz elszámolási, riportolási rendszer
 • Alu-felismerő rendszer (csak alu átvétel)
 • Beépített tömörítő (1:12-es tömörítés)
 • Egyszerű, olcsó üzemeltetés
 • 4000-7000 doboz átmeneti tárolása cserélhető konténerben
 • Moduláris, belső felépítés
 • 100%-ban magyar fejlesztés

Hálózatuk

Hálózatuk jelenleg kb. 160 helyen teszi lehetővé az ALU italdobozok visszaváltását, illetve automatákon keresztül történő, szelektív gyűjtését. A jelenleg együttműködő kereskedelmi partnerek elsősorban: Auchan, Spar, CBA, Tesco.

Egyik hipermarketnál kihelyezett automata. Fotó: returpack,hu

Egyik hipermarketnál kihelyezett automata. Fotó: returpack,hu

Az automaták pontos helyszínei az alábbi térképen találhatók.

[iframe src=”http://www.mindendoboz.hu/terkep.html” width=”100%” height=”500″]

Miért fontos a visszaváltás?
(némi környezetvédelmi, elméleti háttérrel)

A kidobásra ítélt szemét legnagyobb része újrahasznosítható. Fontos a szemét szakszerű feldolgozása, aminek révén rengeteg energiát spórolhatunk meg, és a lebomló anyagok sem a környezetet szennyezik.

Ha az üres aludobozok nem a háztartási szemétbe kerülnek, hanem visszaváltjuk őket, nagyon sokat teszünk környezetünkért és önmagunkért.

A hozzájuk kerülő aludobozokat feldolgozzák és így azok újra hasznosak lehetnek, ráadásul még a bevásárlás költségeit is csökkentik. Ilyen egyszerű!

Néhány érdekesség az aludobozokról

 • Napjainkban évente 250 milliárd aludobozt gyártanak a világ országaiban, ez a rengeteg doboz egymásra állítva olyan hosszú oszlopot alkotna, ami elérne a Holdig, 75-ször, oda-vissza!
 • Az aludobozok végtelenszer újrahasznosíthatók és az újrahasznosított doboz semmiben sem különbözik az eredeti nyersanyagból készített doboztól.
 • 1 aludoboz újrafeldolgozásával annyi energiát takarítunk meg, amivel egy TV vagy laptop 3 órán keresztül működhet.

Mi történik a visszavitt dobozokkal, hogyan dolgozzák fel őket, mi lesz belőlük?

A Returpack automatáknál visszaváltott dobozok az automata belsejében elhelyezkedő, kb. 5000 doboz befogadására alkalmas konténerbe kerülnek. Az automaták jelzik, hogy mikor szükséges üríteni a tárolót, így nem fordulhat elő, hogy telítettség miatt nem képes új dobozokat befogadni.

A konténerek tartalmát ürítés után feldolgozzák, majd újraolvasztják. Ezután készülhet belőlük új aludoboz, így megtakarítva a doboz előállításához szükséges energia 95 %-át. A statisztikák szerint átlagosan a visszaváltástól számított 60 napon belül születik újjá egy aludoboz.

A cikk anyagát a Returpack Kft. bocsájtotta rendelkezésünkre.

Bővebben: Returpack.hu

A cég tevékenységéről többet olvashat a facebook oldalukon, illetve a  Minden doboz oldalon.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek