Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Aludoboz újrahasznosítás? Akkor a Returpack Kft. - Hulladekvadasz.hu

Aludoboz újrahasznosítás? Akkor a Returpack Kft.

Üzletláncoknál gyakorta találkozhatunk aludoboz visszaváltó automatákkal, a Returpack Kft. jóvoltából. Ennek a cégnek hála évente több tonna aluminum kerül újrahasznosításra.

A Returpack Kft-t 2006-ban hazai magánszemélyek alapították. A hazai alumínium doboz kibocsátás éves szinten cca. 750 millió egység, amelynek közel 90%-ért a söripar felel, ezzel 10 ezer tonnás nagyságrendű emissziót okozva. 2009 végén a Sörszövetség tagjai a környezetvédelem érdekében tett törekvéseik jegyében és az üzleti eredményességük növelése érdekében egy alumínium dobozok visszagyűjtését megcélzó versenysemleges, közös, innovatív, iparági megoldás létrehozásáról döntöttek. A megoldás kidolgozására és pilot rendszerben történő működtetésére a Returpack Kft-t kérték fel.

A sokak által ismert Returpack Kft. aludoboz automata. Fotó: returpack.hu

A sokak által ismert Returpack Kft. aludoboz automata. Fotó: returpack.hu

A cég tevékenysége

A cég, a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) felkérésére megtervezte, előkészítette, felállította és jelenleg is sikeresen működteti azt az inverz-logisztikai rendszert, melynek célja, hogy az alumínium-sörösdobozokat és egyéb alu-italdobozokat nagy arányban tudjuk anyagukban újrahasznosítani. Reményeik szerint tevékenységük nem csak a sörszövetség tagjainak „zöldülését” segíti majd elő, de a magyar társadalom környezettudatosabb gondolkodásmódját is.

Támogasd a Hulladékvadász üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt: támogatás!

A visszavétel alapelvei

  • csak ALU dobozok visszavétele
  • 0,25 literes, vagy ennél nagyobb dobozok visszavétele
  • csak egész dobozok átvétele (lapítva, gyűrve, vagy épen is)
  • pogácsára nyomott, vagy jelentős hosszveszteséget elszenvedett dobozok kizárva.

Rendszer-tulajdonságok

  • Ép, gyűrt és lapított dobozok visszavétele
  • „Pénzt a dobozért” elv: a rendszer nagy előnye, hogy nem csupán begyűjti az aludobozokat, hanem fizet is érte: pár forintos (átlagosan 2 Ft-os) visszaváltási díjjal ösztönzi a környezettudatosan gondolkodó embereket arra, hogy használják automatáinkat és ebbe helyezzék az üres aludobozokat. A dobozok után járó 2 forint jelenleg az adott áruházban levásárolható (az automaták a visszagyűjtés után egy vonalkódos bónt adnak ki, amelyen fel van tüntetve a beváltás dátuma, a dobozok száma és a levásárolható érték)
  • Valósidejű, mobil-kommunikációs kapcsolat a géppel: csak akkor történik automata ürítés, amikor valóban megtelik az adott gép, vagyis nincsenek „fölösleges” körök (további környezetvédelmi előny).
  • Precíz elszámolási, riportolási rendszer
  • Alu-felismerő rendszer (csak alu átvétel)
  • Beépített tömörítő (1:12-es tömörítés)
  • Egyszerű, olcsó üzemeltetés
  • 4000-7000 doboz átmeneti tárolása cserélhető konténerben
  • Moduláris, belső felépítés
  • 100%-ban magyar fejlesztés

Hálózatuk

Hálózatuk jelenleg kb. 160 helyen teszi lehetővé az ALU italdobozok visszaváltását, illetve automatákon keresztül történő, szelektív gyűjtését. A jelenleg együttműködő kereskedelmi partnerek elsősorban: Auchan, Spar, CBA, Tesco.

Egyik hipermarketnál kihelyezett automata. Fotó: returpack,hu

Egyik hipermarketnál kihelyezett automata. Fotó: returpack,hu

Az automaták pontos helyszínei az alábbi térképen találhatók.

[iframe src=”https://www.mindendoboz.hu/terkep.html” width=”100%” height=”500″]

Miért fontos a visszaváltás?
(némi környezetvédelmi, elméleti háttérrel)

A kidobásra ítélt szemét legnagyobb része újrahasznosítható. Fontos a szemét szakszerű feldolgozása, aminek révén rengeteg energiát spórolhatunk meg, és a lebomló anyagok sem a környezetet szennyezik.

Ha az üres aludobozok nem a háztartási szemétbe kerülnek, hanem visszaváltjuk őket, nagyon sokat teszünk környezetünkért és önmagunkért.

A hozzájuk kerülő aludobozokat feldolgozzák és így azok újra hasznosak lehetnek, ráadásul még a bevásárlás költségeit is csökkentik. Ilyen egyszerű!

Néhány érdekesség az aludobozokról

  • Napjainkban évente 250 milliárd aludobozt gyártanak a világ országaiban, ez a rengeteg doboz egymásra állítva olyan hosszú oszlopot alkotna, ami elérne a Holdig, 75-ször, oda-vissza!
  • Az aludobozok végtelenszer újrahasznosíthatók és az újrahasznosított doboz semmiben sem különbözik az eredeti nyersanyagból készített doboztól.
  • 1 aludoboz újrafeldolgozásával annyi energiát takarítunk meg, amivel egy TV vagy laptop 3 órán keresztül működhet.

Mi történik a visszavitt dobozokkal, hogyan dolgozzák fel őket, mi lesz belőlük?

A Returpack automatáknál visszaváltott dobozok az automata belsejében elhelyezkedő, kb. 5000 doboz befogadására alkalmas konténerbe kerülnek. Az automaták jelzik, hogy mikor szükséges üríteni a tárolót, így nem fordulhat elő, hogy telítettség miatt nem képes új dobozokat befogadni.

A konténerek tartalmát ürítés után feldolgozzák, majd újraolvasztják. Ezután készülhet belőlük új aludoboz, így megtakarítva a doboz előállításához szükséges energia 95 %-át. A statisztikák szerint átlagosan a visszaváltástól számított 60 napon belül születik újjá egy aludoboz.

A cikk anyagát a Returpack Kft. bocsájtotta rendelkezésünkre.

You may also like...