Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Összefoglaló a nulla hulladék háztartásának az előnyeiről és hátrányairól - Hulladekvadasz.hu

Összefoglaló a nulla hulladék háztartásának az előnyeiről és hátrányairól

Kitűztem január elején, hogy a lehetőségekhez képest az úgynevezett nulla hulladék legyen a háztartásunk hulladékmérlege. Nem is gondoltam volna, hogy milyen sokan vágyunk az ilyen életmódra, és hogy milyen sokan élnek már így, még ha nem is tudatosan.

Nagyon sokunkban benne van az igény arra, hogy ne legyen szemetünk. Ezt bizonyítja a facebook csoportunk is, ahol folyamatosan megismerhetjük egymás praktikáit.

Azonban amikor erről a „mániámról” az ismeretségi körömben mesélek, nagyon sokan „ufo”*-nak néznek. Pont úgy, mint amikor 7 éve a lányomnál mosható pelenkát használtam.

Őszintén?

Nem bánom ha különcnek néznek, legalább sokan felfigyelnek arra, amit csinálok, és ez máris egy fajta reklám. 🙂

Most összegyűjtöttem a nulla hulladék háztartás vezetésének előnyeit és hátrányait, amiket az elmúlt 1,5 hónapban megtapasztaltam.

Előnyök

  • Jó UFO-nak lenni 🙂 Remélem másokat is inspirálok a környezettudatosságra (még ha a nulla hulladék nem is lesz a céljuk)
  • Jó érzés tudni, hogy, még ha egy csepp is ez a tengerben, de mégis teszek valamit azért hogy majd az unokáinknak jobb helye legyen a Földön.
  • Egészségesebb életmód – azzal hogy helyi termelőktől vásárolok illetve magam készítem természetes alapanyagokból a fogyó termékeinket.
  • Elégedettséggel és büszkeséggel tölt el, ha valami régit újrahasználva valami újat alkotok, legyen az használati eszköz vagy akár ajándék.
  • Az újrahasznosítás erősíti a kreativitást és még olcsó is.
  • Nincs szemétszag, hiszen gyakorlatilag szemét sincs – legalábbis olyan nincs ami szagos.
  • Nem kell szemetet elvinni a nagy szemétgyűjtőkhöz, ez komoly motiváció lehet a gyerekeknek.

Hátrányok

  • A mindennapi élet megszervezése nehézkesebb, hiszen a mindennapi tevékenységekbe bele kell illeszteni a nulla hulladékkal járó speciálisabb bevásárlásokat. Végig kell mindig előre gondolni: mire van szükség az elkövetkező napokban, ehhez hol tudok vásárolni és ehhez milyen tárolóedényeket, szatyrokat kell vinnem magammal. Ez egyébként egy kényszer spórolás is. Volt olyan pár nap, amikor rendszeresen elfelejtettem vinni dobozt szalámihoz, így az nem volt otthon, azt ették amit találtak 🙂
  • Vannak olyan termékek, amiket nem tudok (főleg a helyi viszonyok miatt) csomagolás mentesen beszerezni. Ilyen pl a rizs (ebből még csak nagy kiszerelést sem találtam). Sajnos csomagolás mentes bolt, ahol száraz élelmiszerek is kaphatóak csomagolás nélkül, sajnos jelenleg csak Budaörsön van. Ez nekem nagyon messze van, ha rendszeresen oda járnék, jobban szennyezném a környezetet az autózással.
  • Némely esetben nehéz megtalálni azt a házilag elkészíthető, ámde az eredetihez leginkább hasonló terméket (pl. sampon) amit hajlandó a család többi tagja is elfogadni és használni. Sikeresen megtaláltam a megfelelő tusfürdő és kézkrém receptet.
  • Komoly hátrány, hogy itthon sajnos a legtöbb bio/öko termék drágább mint a „sima”. A budaörsi üzlet is jelentősen drágább mint a csomagolt.
  • Viszonylag komoly szervezést igényel a bevásárlás: mit hol és főképp mit vigyek hozzá. Nagy dilemma: ha valami a boltban jut eszembe, akkor megveszem bolti csomagolásban, vagy inkább nem veszem meg…
    Ami előny, hogy UFO-nak néznek, hátrány is egyben, mert kimondottan rossz érzéssel tölt el sok más ember érdektelensége a környezete és a jövője iránt.

You may also like...