Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Veszélyes építési hulladékkal teli poros szemétdomb Bihartordán (Frissítve) - Hulladekvadasz.hu

Veszélyes építési hulladékkal teli poros szemétdomb Bihartordán (Frissítve)

Szálló por, folyton növekvő szemétdomb, jogi útvesztő és lehangoló látvány – erről ír bejelentésében a Bihartordáról az ott lakó özvegyasszony.

Frissítve
2017.04.14.

A bejelentőtől kapott újabb levele alapján elmondható, hogy a korábbi bihartordai bejelentésének a helyszínét megtisztították.

A hálás bejelentő levele mindent elmond 🙂

„Tisztelt Hulladékvadász! Örömmel értesítem Önöket, hogy közreműködésüknek és az illetékes szervek pozitív hozzáállásának köszönhetően megtisztították a korábban bejelentett területet Bihartordán. Mindenkinek köszönettel és hálával tartozom, tartozunk, aki bármilyen formában is segítségemre, segítségünkre volt ebben. Régi pompájában csodálhatjuk újra ezt a szép zöld területet. Reméljük újra kihajt fű, fa, virág… Mellékletként küldök a jelenlegi állapotról néhány fotót.”

Köszönjük a helyi szerveknek a kiváló munkát és a bejelentőnek az új képeket.


Korábban
2016.12.14.

A szemétdomb Bihartorda település határában. Fotó: hulladekvadasz.hu

A szemétdomb Bihartorda település határában. Fotó: hulladekvadasz.hu

Az özvegyasszony még a megboldogult férjével együtt jelentették a helyi polgármesternél a problémát évekkel ezelőtt, de legnagyobb sajnálatára azóta a szemétdomb csak nőt. Elmondása szerint nehezíti az életminőségét, hogy nyaranta a szemétdombról nagy mennyiségű por kerül a levegőbe.

A bejelentés szövege
„Hajdú-Bihar megye egyik kis falujában élek, Bihartordán. Özvegyasszony vagyok, férjem három éve hirtelen megbetegedett és elhalálozott. Férjem még élt mikor a helyi polgármestertől ígéretet kaptunk családi házunkhoz vezető út rendbetételére.  Ennek már hat éve és azon a jogcímen, hogy itt majd út lesz a polgármester a falu építési-bontási törmelékét a házunktól 20 méterre helyeztette el (ami jogszabályi előírás alapján nem megfelelő távolság, tudtommal 300 méteren belül nem helyezhető el ilyen inert hulladék). A falu lakossága, sőt már más ismeretlen egyének is hordták ide a törmeléket és a különféle hulladékot. A polgármester tudtával és engedélyével mint sokan ezt tudomásomra is hozták. Miután nem történt változás csak a szeméttorony nőtt hónapról hónapra, évről évre először az Önkormányzathoz fordultam segítségért.

A bejlentő szerint a szemétdombra folyamatosan hordják illegálisan a hulladékot. Fotó: hulladekvadasz.hu

A bejlentő szerint a szemétdombra folyamatosan hordják illegálisan a hulladékot. Fotó: hulladekvadasz.hu

Személyesen, telefonon, írásban is többször kerestem a jegyzőt, a polgármestert. Egy pár soros levélke kivételével nem kaptam érdemi választ. Sőt később még az ajánlva, postán elküldött levelemre sem érkezett válasz. Az Önkormányzatnál az illetékes emberek úgy tűnik nincsenek tisztában azzal, hogy ilyen hulladék itt nem helyezhető el semmilyen jogcímen, sőt a polgármester által beígért majdan pályázatból megépített út sem jöhet létre ebből a hulladékból, építési bontási törmelékből. Előbb hulladékkezelésen kell átesnie hogy újra hasznosítható legyen. Mivel lerakni sem szabadott volna ezt a törmeléket itt, hulladékkezelési eljárás végképp nem végezhető lakott területen, 500 méteren belül. A helyi illetékes ember azt mondta majd ledarálják, ha ezt a munkafolyamatot elkezdik én abban a pillanatban feljelentést teszek magasabb fórumokon.Mikor hónapok, évek teltek el változás nélkül, fordultam a területileg illetékes debreceni szervhez. Írásos megkeresésemre kijöttek  és megnézték, hogy helytálló e a bejelentés. Ezek után kaptam írásban választ, hogy megtették a kellő intézkedéseket az Önkormányzattal szemben. Eltelt egy pár hónap és a szeméthalom csak nőtt és magánszemélyek is lerakták a törmeléket újra és újra.

Többszöri telefonos bejelentés után újra kijöttek és felszólították az Önkormányzatot, hogy ez év október 31- ig szállítsák el innen a felhalmozott hulladékot és azóta sem történt semmi. A polgármester azt mondta a Kormányhivatal megkeresésére, hogy itt ebből a hulladékból majd útalap lesz.

Én pedig már évek óta szenvedem ennek a szeméthalomnak az ártalmait. A nap süti, a szél fújja és évek óta szívom be ennek a porát. Biztos nem örülne egyetlen magyar állampolgár sem ha a háza előtt lenne egy ilyen szemétdomb.

A hullámpala azbesztalapú és veszélyes hulladéknak számít. Fotó: hulladekvadasz.hu

A hullámpala azbesztalapú és veszélyes hulladéknak számít. Fotó: hulladekvadasz.hu

Az évek óta húzódó panaszommal, mint jeleztem már, ezt követően a területileg illetékes szerveket kerestem meg írásban, telefonon is, A bejelentésemről és az ezt követő intézkedésekről tájékoztatást az első határozat kivételével írásban itt sem kaptam, az ügyintéző szerint elég ha telefonon beszélünk. Az összes általam használt információs csatornát igénybe vettem de süket fülekre találtam és érdemben nem történt változás.

Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy bejelentésemet minél előbb szíveskedjenek kivizsgálni. és gyakorlatban is történjen meg a helyes intézkedés. Csatolt fájlban küldöm a helyszínről ez évben készült képeket.”

Hulladék jellege: veszélyes és építési hulladék (pala).

[codepeople-post-map]

Továbbítjuk a bejelentést az aktuális önkormányzatnak.

Köszönjük a bejelentést!

You may also like...