Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Kiváló karácsonyi ajándék szinte nulla hulladékkal - Hulladekvadasz.hu

Kiváló karácsonyi ajándék szinte nulla hulladékkal

Az általam készített családfa szeretet ünnepére kiváló karácsonyi ajándék lehet szinte nulla hulladékkal – mondja el a alkotó, Tóth Andi.

Elkészítési idő: 3 óra

Hogy mi kell hozzá?

  • Egy régi képkeret – ilyen valószínűleg a legtöbb házban, lakásban akad, de valahol porosodik, mert olyan kép van benne, amit már meguntunk.
  • Jó pár söröskupak – Mivel a dobozos sört az utóbbi időben leváltottuk üveges változatra, így ebből is van jó néhány nálunk. Ezek eddig a szelektív fémhulladék közé kerültek, de most szükségem van belőlük jó néhány darabra.
  • Apró fotók – bármilyen lehet, én arcképeket fogok keresni.
  • Ragasztó
  • Festék

Az alkotó gondolatai

Bár ez egy családi szülinapra készült, de még utolsó pillanatos karácsonyi ajándéknak is tökéletes lehet. A most induló kis projektem igaz csak érintőlegesen tartozik a fő témához, azaz a hulladékcsökkentéshez. Azonban az alkotás nemcsak ehhez az életstílushoz áll közel, de hozzám is. A neten böngészve jönnek az ötletek, ez az ajándékötlet is egy ilyen böngészés eredményeként öltött alakot a fejemben.

Elkészítési folyamatok

Elsőnek kicsit megjavítottam a képkeretet, 2 sarkát megszögeltem, ahol gyengének találtam. Utána megcsiszoltam, de csak olyan lusta módon. És a sérüléseket fatapasszal javítottam (ezt nem kell feltétlenül megtenni, de most én egységes felületet szeretnék kapni, így a lepattant farészeket pótoltam).

Gyakorlatilag nem tud elmúlni úgy nap az amúgy igencsak túlfeszített életemben, hogy ne „csináljak” valamit, mindig kell valamit készítenem alkotnom. Az évek során fokozatosan álltam rá a régi dolgok újrahasznosítására, újragondolására. És a mostani alkotásom is így kapcsolódik a hulladékcsökkentéshez, még akkor is, ha ebben az esetben a hulladék minimális, és így annak csökkentése sem jelentős.

Ha hasonló tartalmakra vagy kiváncsi, akkor keresd fel, Tóth Andinak a Háztartásom hulladék nélkül rovatát.

A háztartásban halmozódó hulladékok csökkentése viszont az alkotással igazi örömöt is jelenthet. Ráadásul mostanában nagy divat (és nekem is nagyon tetszik) a vidékies hangulatú lakberendezés. Ehhez pedig nem is kell más, mint néhány régi, már megunt, nagymamáktól kapott, kért tárgy, amit vagy átalakíthatunk, más célra, vagy felújíthatunk. Mivel a vidékies hangulatnál a kopottság, és a régiesség, patina megtartása elmaradhatatlan, ezért nem baj, ha nem vagyunk profik. Az így-úgy sikerült tárgyak teszik teljessé a rusztikus hangulatot. Így nem kérdés, hogy még nagyobb lelkesedéssel vágok bele ebbe a legújabb alkotásba, ami egy ajándék lesz.

Eltelt körülbelül 2 hét, az ajándék amin eddig dolgoztam, időre elkészült, és átadásra is került. Férjem édesanyja most ünnepelte a 70. szülinapját. Gondoltam, hogy egy kicsit különleges és egyedi ajándékot készítek számára, mégpedig egy családfát.

A képkeret felújításra szorult: szögek cseréje, csiszolás, hiányok pótlása fatapasszal, alapozás, festés.

Égetés és alapozás után. Fotó: zero-hulladek.blogspot.hu

Égetés és alapozás után. Fotó: zero-hulladek.blogspot.hu

A söröskupakokat átalakítottam, ici-pici képkeretek lettek belőlük, festettem őket és transzferálással a családtagok arcképeit ragasztottam bele.

Sörös kupakok átalakítás előtt és után. Fotó: zero-hulladek.blogspot.hu

Sörös kupakok átalakítás előtt és után. Fotó: zero-hulladek.blogspot.hu

Egy maradék bútor hátlap méretre vágása, alapozása és festése után, megfestettem a fát, és ráragasztottam a kicsi képeket. Végül pár levélke következett és a záró lakkozás.

Hulladéktermelés

  • Pár fecni papír a képek kivágását követően, 3 db szög.
  • Újrahasznosítás: szinte minden alapanyag.
  • Újonnan kellett megvásárolnom hozzá: festék, ecset, lakk, ragasztó (bár ez nekem mind van itthon, mert sokat dolgozok velük).
Saját kezű karácsonyi ajándék kell ennél több? :) Fotó: zero-hulladek.blogspot.hu

Saját kezű karácsonyi ajándék kell ennél több? 🙂 Fotó: zero-hulladek.blogspot.hu

Az ajándéknak nagy sikere volt, azt hiszem nincs is jobb ajándék annál, amit saját magunk készítünk el. Karácsonyi ajándék készítésére fel!

Tóth Andi, zero waste szakértő tevékenységeiről az új honlapján, a hulladeknelkul.hu oldalon olvashatsz.


Tetszett a cikk, olvasnál még hasonlókat? Akkor kérjük támogasd a szerkesztőségünket, akár 300 forinttal is. Célunk, hogy minél több hasonló szemléletformáló, kreatív cikket hozzunk létre számotokra.




You may also like...