Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Kiváló karácsonyi ajándék szinte nulla hulladékkal

Az általam készített családfa szeretet ünnepére kiváló karácsonyi ajándék lehet szinte nulla hulladékkal, aminek az elkészítését a cikkemben részletezem.

Bár ez egy családi szülinapra készült, de még utolsó pillanatos karácsonyi ajándéknak is tökéletes lehet. A most induló kis projektem igaz csak érintőlegesen tartozik a fő témához, azaz a hulladékcsökkentéshez. Azonban az alkotás nemcsak ehhez az életstílushoz áll közel, de hozzám is. A neten böngészve jönnek az ötletek, ez az ajándékötlet is egy ilyen böngészés eredményeként öltött alakot a fejemben.

Hogy mi kell hozzá?

  • Egy régi képkeret – ilyen valószínűleg a legtöbb házban, lakásban akad, de valahol porosodik, mert olyan kép van benne, amit már meguntunk.
  • Jó pár söröskupak – Mivel a dobozos sört az utóbbi időben leváltottuk üveges változatra, így ebből is van jó néhány nálunk. Ezek eddig a szelektív fémhulladék közé kerültek, de most szükségem van belőlük jó néhány darabra.
  • Apró fotók – bármilyen lehet, én arcképeket fogok keresni.
  • Ragasztó
  • Festék

Elkészítési folyamatok

Elsőnek kicsit megjavítottam a képkeretet, 2 sarkát megszögeltem, ahol gyengének találtam. Utána megcsiszoltam, de csak olyan lusta módon. És a sérüléseket fatapasszal javítottam (ezt nem kell feltétlenül megtenni, de most én egységes felületet szeretnék kapni, így a lepattant farészeket pótoltam).

Gyakorlatilag nem tud elmúlni úgy nap az amúgy igencsak túlfeszített életemben, hogy ne “csináljak” valamit, mindig kell valamit készítenem alkotnom. Az évek során fokozatosan álltam rá a régi dolgok újrahasznosítására, újragondolására. És a mostani alkotásom is így kapcsolódik a hulladékcsökkentéshez, még akkor is, ha ebben az esetben a hulladék minimális, és így annak csökkentése sem jelentős.
A háztartásban halmozódó hulladékok csökkentése viszont az alkotással igazi örömöt is jelenthet. Ráadásul mostanában nagy divat (és nekem is nagyon tetszik) a vidékies hangulatú lakberendezés. Ehhez pedig nem is kell más, mint néhány régi, már megunt, nagymamáktól kapott, kért tárgy, amit vagy átalakíthatunk, más célra, vagy felújíthatunk. Mivel a vidékies hangulatnál a kopottság, és a régiesség, patina megtartása elmaradhatatlan, ezért nem baj, ha nem vagyunk profik. Az így-úgy sikerült tárgyak teszik teljessé a rusztikus hangulatot. Így nem kérdés, hogy még nagyobb lelkesedéssel vágok bele ebbe a legújabb alkotásba, ami egy ajándék lesz.

Eltelt körülbelül 2 hét, az ajándék amin eddig dolgoztam, időre elkészült, és átadásra is került. Férjem édesanyja most ünnepelte a 70. szülinapját. Gondoltam, hogy egy kicsit különleges és egyedi ajándékot készítek számára, mégpedig egy családfát.

A képkeret felújításra szorult: szögek cseréje, csiszolás, hiányok pótlása fatapasszal, alapozás, festés.

Égetés és alapozás után. Fotó: zero-hulladek.blogspot.hu

Égetés és alapozás után. Fotó: zero-hulladek.blogspot.hu

A söröskupakokat átalakítottam, ici-pici képkeretek lettek belőlük, festettem őket és transzferálással a családtagok arcképeit ragasztottam bele.

Sörös kupakok átalakítás előtt és után. Fotó: zero-hulladek.blogspot.hu

Sörös kupakok átalakítás előtt és után. Fotó: zero-hulladek.blogspot.hu

Egy maradék bútor hátlap méretre vágása, alapozása és festése után, megfestettem a fát, és ráragasztottam a kicsi képeket. Végül pár levélke következett és a záró lakkozás.

Hulladéktermelés

  • Pár fecni papír a képek kivágását követően, 3 db szög.
  • Újrahasznosítás: szinte minden alapanyag.
  • Újonnan kellett megvásárolnom hozzá: festék, ecset, lakk, ragasztó (bár ez nekem mind van itthon, mert sokat dolgozok velük).
Saját kezű karácsonyi ajándék kell ennél több? :) Fotó: zero-hulladek.blogspot.hu

Saját kezű karácsonyi ajándék kell ennél több? 🙂 Fotó: zero-hulladek.blogspot.hu

Az ajándéknak nagy sikere volt, azt hiszem nincs is jobb ajándék annál, amit saját magunk készítünk el. Karácsonyi ajándék készítésére fel!


Tetszett a cikk, olvasnál még hasonlókat? Akkor kérjük támogasd a szerkesztőségünket, akár 300 forinttal is. Célunk, hogy minél több hasonló szemléletformáló, kreatív cikket hozzunk létre számotokra.
Ezek a cikkeink is érdekelhetnek