Hogyan minimalizáld a konyhai élelmiszer-hulladékot
Tudom, hogy már nagyon sokat beszélgettünk arról, hogy hogyan lehet minimalizálni az élelmiszer-hulladékot a konyhában, mégis úgy éreztem, hogy jó lenne egy összefoglaló arról, hogy én családanyagként mit csinálok ennek érdekében.
A konyhában a hulladék eltüntetése tűnik a legegyszerűbb dolognak. Van pár alapelv, amit ha betartasz, akkor már jó úton haladsz. Természetesen a listát sokáig lehet még bővíteni, és ehhez várom is az ötleteket. Jelenleg én abból indultam ki, amit én saját magam megtapasztaltam.
1. Kerüld a túlvásárlást főleg a romlandó élelmiszerekből – sok helyet foglal, és ha megromlik, mert nem használod fel, akkor csak pénzkidobás volt.
2. Válassz újrahasznosítható csomagolású élelmiszereket (üveg a legjobb, határeset a fém, legrosszabb választás a bármiféle műanyag)
3. Ha teheted saját dobozoddal menj vásárolni olyan helyre ahol erre lehetőség van (igaz ez egy kis kutatómunkádba fog kerülni, de ezt segíti az a lista ami éppen kialakulóban van a facebook csoportunkban)
4. Elsősorban alapanyagokat vásárolj a fenti elveket szem előtt tartva.
5. Kerüld a félkész élelmiszereket, a gyors éttermeket és a futárral rendelhető ételeket (egészségesebb is a saját magad által készített étel)
6. Készíts el mindent magad, amit csak tudsz: savanyúság, szörp, lekvár, tészta, pékáru, kenyérféle, ketchup, majonéz, vegeta, stb. Gyakorlatilag egy kis gyakorlással és kreativitással mindent elkészíthetsz magad is. Tudom az idő mindenkinél szűkös, nálam is sokszor ez akadályoz 🙁
7. Még a felvágottat is elkészítheted magad, nagyon egyszerű és finom. Ráadásul köztudottan a szeletelt felvágottak csomagolása sokszor a legtöbb szemetet teszik ki egy háztartásban. Nekem egyébként szerencsém van ilyen téren, mert Gödöllőn a Különleges Felvágottak boltjában saját dobozomba is adnak bármit. Recepteket rengeteget találhattok a neten.

Saját csirkemell felvágottam.
8. Csak annyi romlandó ételt készíts, ami belátható időn belül (pár nap) el is fogyasztotok. ha mégsem fagyaszd le amit csak lehet. Jól fog jönni egy-egy igazán rohanós őrült napon.
9. Ha mégis megmarad élelmiszer, ami kidobásra lett ítélve: add oda a háziállatoknak, ennek híján ajánld fel olyan ismerősnek, aki odaadja szívesen a háziállatoknak.
10. Bizonyos élelmiszerek tökéletesen száríthatóak: fűszerek (sok szép fűszernövény kapható már mindenfelé, de szeretnek hamar tönkremenni – előzd meg lefagyasztással, vagy szárítással), leveszöldség, maradék kenyér, stb.
11. A konyhai zöld hulladék mehet a komposztra, vagy rágcsálók eledeleként (nyúl, tengerimalac). Ha nincs lehetőséged komposztálni, akkor ezt is felajánlhatod olyannak akinél van komposzt. Cserébe kérj tőle alkalmanként 1-1 zsák komposztot. Biztosan szívesen fog adni (én adnék 🙂 ).
12. Ha van rá mód, termeld meg saját konyha kertedben a zöldségféléket. Ha erre nincs időd, lehetőséged, akkor járj piacra. nemcsak élmény a piacozás, de tuti biztosan mindent adnak neked saját dobozodba, táskádba.
13. A megmaradó főtt ételeket használd újra. egy kis kreativitással izgalmas és finom ételek készülhetnek maradékokból.
+1 Tipp: Ha csak egy kicsi, akár féladagnyi étel marad meg valamiből, akkor a családi ebéd/vacsora alkalmával felajánlom a többieknek: több mindenből tudnak így választani. Már majdnem olyan mint egy étterem 😉
Mindenkinek sok sikert kívánok a nulla hulladék eléréséhez.
Andi 🙂
Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel
- a blogomat
- vagy a facebook csoportot