Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Hogyan minimalizáld a konyhai élelmiszer-hulladékot - Hulladekvadasz.hu

Hogyan minimalizáld a konyhai élelmiszer-hulladékot

Tudom, hogy már nagyon sokat beszélgettünk arról, hogy hogyan lehet minimalizálni az élelmiszer-hulladékot a konyhában, mégis úgy éreztem, hogy jó lenne egy összefoglaló arról, hogy én családanyagként mit csinálok ennek érdekében. 

A konyhában a hulladék eltüntetése tűnik a legegyszerűbb dolognak. Van pár alapelv, amit ha betartasz, akkor már jó úton haladsz. Természetesen a listát sokáig lehet még bővíteni, és ehhez várom is az ötleteket. Jelenleg én abból indultam ki, amit én saját magam megtapasztaltam.

1. Kerüld a túlvásárlást főleg a romlandó élelmiszerekből – sok helyet foglal, és ha megromlik, mert nem használod fel, akkor csak pénzkidobás volt.

élelmiszer-hulladékot

2. Válassz újrahasznosítható csomagolású élelmiszereket (üveg a legjobb, határeset a fém, legrosszabb választás a bármiféle műanyag)

3. Ha teheted saját dobozoddal menj vásárolni olyan helyre ahol erre lehetőség van (igaz ez egy kis kutatómunkádba fog kerülni, de ezt segíti az a lista ami éppen kialakulóban van a facebook csoportunkban)
4. Elsősorban alapanyagokat vásárolj a fenti elveket szem előtt tartva.
5. Kerüld a félkész élelmiszereket, a gyors éttermeket és a futárral rendelhető ételeket (egészségesebb is a saját magad által készített étel)

6. Készíts el mindent magad, amit csak tudsz: savanyúság, szörp, lekvár, tészta, pékáru, kenyérféle, ketchup, majonéz, vegeta, stb. Gyakorlatilag egy kis gyakorlással és kreativitással mindent elkészíthetsz magad is. Tudom az idő mindenkinél szűkös, nálam is sokszor ez akadályoz 🙁
7. Még a felvágottat is elkészítheted magad, nagyon egyszerű és finom. Ráadásul köztudottan a szeletelt felvágottak csomagolása sokszor a legtöbb szemetet teszik ki egy háztartásban. Nekem egyébként szerencsém van ilyen téren, mert Gödöllőn a Különleges Felvágottak boltjában saját dobozomba is adnak bármit. Recepteket rengeteget találhattok a neten.

Saját csirkemell felvágottam.

Saját csirkemell felvágottam.

8. Csak annyi romlandó ételt készíts, ami belátható időn belül (pár nap) el is fogyasztotok. ha mégsem fagyaszd le amit csak lehet. Jól fog jönni egy-egy igazán rohanós őrült napon.
9. Ha mégis megmarad élelmiszer, ami kidobásra lett ítélve: add oda a háziállatoknak, ennek híján ajánld fel olyan ismerősnek, aki odaadja szívesen a háziállatoknak.

10. Bizonyos élelmiszerek tökéletesen száríthatóak: fűszerek (sok szép fűszernövény kapható már mindenfelé, de szeretnek hamar tönkremenni – előzd meg lefagyasztással, vagy szárítással), leveszöldség, maradék kenyér, stb.

11. A konyhai zöld hulladék mehet a komposztra, vagy rágcsálók eledeleként (nyúl, tengerimalac). Ha nincs lehetőséged komposztálni, akkor ezt is felajánlhatod olyannak akinél van komposzt. Cserébe kérj tőle alkalmanként 1-1 zsák komposztot. Biztosan szívesen fog adni (én adnék 🙂 ).

12. Ha van rá mód, termeld meg saját konyha kertedben a zöldségféléket. Ha erre nincs időd, lehetőséged, akkor járj piacra. nemcsak élmény a piacozás, de tuti biztosan mindent adnak neked saját dobozodba, táskádba.

13. A megmaradó főtt ételeket használd újra. egy kis kreativitással izgalmas és finom ételek készülhetnek maradékokból.

+1 Tipp: Ha csak egy kicsi, akár féladagnyi étel marad meg valamiből, akkor a családi ebéd/vacsora alkalmával felajánlom a többieknek: több mindenből tudnak így választani. Már majdnem olyan mint egy étterem 😉

Mindenkinek sok sikert kívánok a nulla hulladék eléréséhez.
Andi 🙂

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...