Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Összedőlés közelében a Rákosi bunker egyik titkos lejáratának álcaháza (videóval)

A Belvárosban, a frekventált Kossuth tértől 300, a Szabadságtértől 200 és a Duna-parttól mindössze 150 méterre található egy több mint 5 éve elképesztően lepusztult állapotban lévő elhagyatott, 4 emeletes, helyenként még díszes homlokzatú klasszicista épület, a titokzatos Rákosi bunker álcaháza.

A Steindl Imre utcai homlokzat. Fotó: hulladekvadasz.hu

Az 50-es évek Magyar Dolgozók Pártjának az Akadémia utca 17 szám alatti központjához tartozott az Akadémia utca – Zoltán utca – Nádor utca – Steind Imre utca 10 házból álló tömbje, aminek része a jelenleg tárgyalt épület. 1952-ben az ún. „F4-es objektum”, – ismertebb nevén – a Rákosi Bunker építése miatt a teljes épületet kiürítették és megkezdték itt a munkáltatokat, hogy a belső udvarról nyíljon az egyik fontos felszíni bejárat. Először is a földszinten egy lakás megszüntetésével, hogy egy kapuátjáró segítségével a Zoltán utcai házzal összenyissák. Továbbá a belső udvaron egy a kb. 10 méter magas henger alakú vasbeton műtárgy/henger emelkedett 283 lépcsőfokával vezetve több emelet mélybe. Érdekesség még, hogy a Bunker szellőzése is innen volt megoldva ún. KOP szelepes – levegő csak kifele engedő, léglökés hatására záródó – megoldással.

Az épület a rendszerváltás után a Pest Megyei illetve az V. kerületi Önkormányzat birtokába került, majd 2008-ban értékesítette egy ingatlanforgalmazó cégnek, akinek nagyszabású terveit – 27 lakásos társasházat – a pénzügyi válság keresztülhúzta, de a táblája a mai napig a földszinti utcafronton díszeleg. 2009-ben annyi munkát azonban el tudtak végezni, hogy az udvari vasbeton hengert több mint egy hónap keserves munka után teljes egészében lebontották.

A Rákosi Bunker és az épület elhelyezkedése egy helyszínrajzi vázlaton, közelben az egykori TV Székházzal. Forrás: epiteszforum.hu

A Rákosi Bunker és az épület elhelyezkedése egy helyszínrajzi vázlaton, közelben az egykori TV Székházzal. Forrás: epiteszforum.hu

A jelenlegi állapot leginkább egy bombázás utáni helyzetre emlékeztet a Steindl Imre utca felől: a 4. emelet fölötti tető már nem létezik, a felső két emelet gyakorlatilag életveszélyes a födém miatt, a külső falakról hullik a vakolat és főleg az utcaszinten elképesztő a látvány a bedeszkázott-romos bejáratokkal, ahova van, hogy egy-egy hajléktalan is behúzódik éjszakára.

Az épületet már a frekventált lokációjánál fogva is jó lenne hasznosítani: irodák és/vagy lakások kialakításával.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek