Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
15 házi készítésű termék, amik nem hiányozhat háztartásból - Hulladekvadasz.hu

15 házi készítésű termék, amik nem hiányozhat háztartásból

15 házi készítésű termék, ami már Tóth Andinak, a Háztartásom hulladék nélkül háziasszonyának bevált, de szerintünk neked is befog.

Az elmúlt egy évben általam készített, kipróbált és bevált termék közül azt a 15 kedvencemet szeretném felsorolni, amit mindenkinek szívből ajánlok.

Az egy év alatt sok mindent kipróbáltam, amit csak tudtam magam készítettem el, változtattam az életmódomon és a gondolkodásmódomon, a családomat is ráhangoltam erre a fajta életvitelre. Mindennek eredményeképpen a szeméttermelésem látványosan csökkent, kb. a tizedére.

Elhihetitek, ezeknek a termékeknek a házi előállítása rendkívül egyszerű, nem időigényes, viszont legalább olyan hatékonyak, mint bolti társaik, és gyakorlatilag minimális mennyiségű (vagy akár nulla) hulladék keletkezik az elkészítésük és a használatuk során.

1. Hajkifésülő balzsam
Az egyik kedvenc termékem – lányomnak igencsak hosszú haja van, az enyém sem olyan rövid. Mindig is használtunk kifésülő hajsprayt. Ezzel a házilag elkészíthető balzsammal ugyanolyan könnyű hajmosás után simára fésülni a hajat. Kimosni sem szükséges.

A balzsam használata után ezt a bozontot is könnyű kifésülni (a fotón a lányom szerepel egyik farsangon)

A balzsam használata után ezt a bozontot is könnyű kifésülni (a fotón a lányom szerepel egyik farsangon)

2. Mentolos szájvíz
Kb. 5 perc alatt elkészíthető, igaz szükség van előre beszerezni hozzá pár alapanyagot (pl. patikai alkohol, xilit), amely nem feltétlenül található meg a háztartások többségében.


3. Tusfürdő
Imádom, tökéletes, bár kevésbé habzik mint a bolti tusfürdők, de az állaga ugyanolyan és a kedvem szerint tudom illatosítani. Az illatok kikeveréséhez itt mutatok egy kis segítséget. A linken szereplő honlapon a kedvenc illatmárkáid többsége megtalálható, és megadja azon illatok listáját amely megtalálható a keresett márkában (nálunk a fiúknak pl denim musk tusfürdő volt a kedvenc régen, ehhez közelítő illatkombinációt a linken található információk segítségével készítettem el). Link az illathoz.


4. Sampon
Habzik, finom az illata, krémes az állaga, szépen tisztít – azonban mindig 2-szer kell használni. Egy éve már, hogy utoljára sampont vettem boltban, annyira bevált.


5. Gépi mosogatószer
Nagyon sokáig keresgéltem, mire ráakadtam erre a receptre. Bár érzékeny a mosogatógép sótartalmára, de egyébként szuperül bevált.


6. Általános tisztítószer
Szinte mindenhova ezt használom: konyha, fürdő, szobák, felmosóvíz. Egy flakon házi készítésű tisztítószerrel bolti tisztítószerek és műanyag flakonok sorát tudom kiváltani.

7. Mosószer – mosógél
Bár több éve Ecoegg mosótojást használok, de előtte ilyen mosógéplt készítettem mindig. Ez is tökéletesen bevált, de az ecoegg mosótojás nekem egyszerűbben kezelhető.


8. Ablaktisztító szer
Nem is kell hozzá más csak ecet és víz. Aki nem szereti az ecet szagát, az bátran használhat citromsavat is, vízben (lehetőleg desztillált vízben) feloldva.


9. Wc „kacsa”
Fertőtlenít és szépen tisztít. Alkalmanként én még turbózom a wc csészét nátrium perkarbonáttal (aktív oxigénes fehértítő), ezt pluszban bele szoktam szórni és hagyom dolgozni.


10. Fürdőszobai takarítókendők
Nagy kedvencem – ha nincs időm alaposabb fürdőszobai takarításra, akkor ezekkel a kendőkkel gyorsan áttörlök mindent: csaptelepek, wc csésze, mosdókagyló, de még a padlót is ezzel törlöm át.

termékem
11. Folyékony kézi mosogatószer
Én főleg mosogatógéppel mosogatok, de vannak olyan edényeim, amiket nem szívesen teszem be a gépbe. Ilyenkor marad a kézi mosogatás, de szerencsére erre is megtaláltam a megfelelő mosogatószer receptet: jó az állaga, megfelelő a zsíroldó hatása, valamennyire habzik is – a jó érzés kedvéért.


12. Alágyújtós kandallóhoz vagy szabadtéri főzéshez
Már a második téli szezont csináljuk végig ilyen tűzgyújtó „kocka” segítségével – azóta sem vettem a kandallóhoz vagy a nyári főzőcskézésekhez begyújtóst.


13. Citrusfélék ecetben
Elsősorban a téli időszakban készítem ezt az alapanyagot, mivel ilyenkor lehet rengeteg citrusfélét vásárolni, de más évszakban használt citromhéjat is mindig elteszem ecetbe. A legtöbb házilag elkészíthető tisztítószer alapja ez a keverék, de tökéletes mosógépbe öblítőszer helyett, vagy egy gyors felmosásnál a felmosóvízbe.


14. Textilzsákok
Régi lepedőből, ingből, vékonyabb pamutvászon maradék anyagokból könnyedén (akár kézzel is) varrhatók igény szerinti méretű zsákok. Ezek tökéletesen helyettesítik a neylonzacskókat és szatyrokat a bevásárlások alkalmával.


15. Textilszalvéta
Szintén házilag készültek a saját háztartásomban megtalálható szalvéták – legalább fél éve egyáltalán nem vettem papírszalvétát. A legjobb textil erre a damaszt – régi, már kopottabb, vagy foltosabb terítők ideális alapanyagot biztosítanak a textilszalvéták varrásához. A damaszt könnyen tisztítható, de tiszta pamut lévén jól szívja a nedvességet is, ráadásul szép.

Bízom benne, hogy sokaknak elnyeri tetszését a 15 házi készítésű termék, amivel radikálisan csökkenthető a háztartásunkban fellépő egyéni hulladéktermelésünk.

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...