Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

BIOFILTER Környezetvédelmi Zrt.

A hulladékvadász zöldellő cégek csapata első ízben a BIOFILTER Környezetvédelmi Zrt. hazai munkásságát és annak zöld tevékenységeit vette górcső alá, hogy megismerhesse, majd bemutassa azt a kedves érdeklődőknek.

És, hogy mért ők? Nos, a hazai bioenergetikai szektor fontos résztvevői, elsősorban használt sütőolaj és étkezési hulladék begyűjtő és kezelő tevékenységeik révén, melynek piacát hozzávetőlegesen 70%-os lefedettséggel uralja.

A Biofilter Zrt. törökbálinti telephelye. Fotó: Rácz Mihály

A Biofilter Zrt. törökbálinti telephelye. Fotó: Rácz Mihály

Egyéb tevékenységeiről és a cég érdekes megalakulásáról a honlapon tudtok széleskörben tájékozódni. Én csak annyit említenék röviden, hogy a cég immáron 26. évét tapossa és magyar családi tulajdonban tevékenykedik szerte országunkban. Azt hiszem, ezzel már eleget is tudunk ahhoz, hogy a kezdeti szimpátia kialakuljon irányukba. Na de lássuk miben zöldellkednek.
A használt sütőolajat (növényi olaj), melyet Budapestről és vidékről különböző logisztikai begyűjtő körutakkal megoldva szállítják el, majd annak 85%-a biodízelként hasznosul, míg a feldolgozás során melléktermékként keletkező tisztítási maradék (15%) biogáz előállításra kerül. Ily módon 100%-ban hasznosították a problémás hulladékot. A lejárt szavatosságú vagy közkonyhákban, vendéglátó egységekben,stb. keletkező élelmiszer-hulladék szintén a begyűjtés után biogázként végzi, mely elektromos áram formájában hasznosul a Fővárosi Csatornázási művek telephelyén.

Fotó: Rácz Mihály

Fotó: Rácz Mihály

BIOFILTER lakossági tipp:

A MOL benzinkutak egy részén (186) van lehetősége a lakosságnak díjmentesen leadni a használt sütőolajat. Van MOL töltőállomás, de nincs sütőolaj visszavétel? Ez esetben bátran jelezzük az állomás vezetőségének, hogy a lakosságnak van igénye használt sütőolaj leadására, s ők ez alapján rendelkezésünkre fogják bocsájtani ezt a szolgáltatást.

Egy országos logisztikai rendszer üzemeltetéséhez jelentős mennyiségű papírfelhasználás társul, ezért a BIOFILTER Zrt., hogy ezt a mennyiséget csökkenthesse, hamarosan átáll a papír alapú vállalatirányításról a digitális irodára. Hogy egyéb kibocsájtásait kompenzálhassa, a cég részt vesz, egy un. „Clim’foot” francia alapú karbon-lábnyomszámításon a Herman Otto Intézet szervezésével.

A BIOFILTER Zrt. ezen kívül támogatja az egészségmegőrző és környezettudatos rendezvényeket, s tagja a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható fejlődésért (BCSDH) szervezetnek is. Csatlakozott az ACTION 2020 programhoz melynek kiemelt területei a klímaváltozás, a foglalkoztatás, élelmezés, a víz és a fenntartható életmód.

Továbbá a Biofilter Zrt. által szervezett szelektív gyűjtés és a környezetvédelmi témában szervezett rajz- és fotópályázat kiállítása:

Fotó: vs.hu

Fotó: vs.hu

 

Nem csoda, hogy a BIOFILTER Zrt. egyike lett a 10 legzöldebb európai cégnek 2016-ban.

Gratulálunk és további jó zöldülést kíván a hulladékvadász csapata!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek