Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

A hajdani Világ Mozi Filmszínház halála a kertvárosban

A XVI. kerületi Krenedits Sándor utcában egy csipetnyi történelem elevenedne meg, hogyha éppen nem haldokolna a szóban forgó egykori Világ Mozi néven ismert filmszínház épülete, amit még korabeli képeslapokon is megörökítettek.

Világ Mozi A képeslapon megörökített egykori dicső és a mostani pusztuló állapot. Fotó: hulladekvadasz.hu

A képeslapon megörökített egykori dicső és a mostani pusztuló állapot. Fotó: hulladekvadasz.hu

Már a XX. század elején, az 1910-es években voltak itt vetítések még a hangos film bevezetése előtt VILÁG-MOZGÓ elnevezés alatt, de a 20-as évektől pedig 400 fős vetítésekről szólnak a korabeli írások. Egészen az 1945-ös államosításig magánkezekben volt, de a nevét megtarthatta és maradhatott a sokak által ismert Világ Mozi. Az 1960-61-es átalakítás után – amivel egyébként sajnos elvesztette egykori jellegzetes építészeti stílusát – egészen 1993-ig tudott üzemelni és kizárólag filmvetítésekkel szerepelni a békebeli Pesti Műsor hasábjain. Ezután 2 év szünet következett, amit az 1995-ös Holdvilág Kamaraszínház ideköltözése szakított meg, de már elsősorban színházi darabok előadásával és egyre inkább elenyésző mozi funkcióval.  Egészen 2012-ig vették kulturális hasznát az épületnek, azóta tulajdonképpen üresen és kihasználatlanul áll.

A jelenlegi állapot elszomorító, látszik, hogy itt minden szempontból évek óta megállt az élet, ráadásul mindez a kerület forgalmas Rákosi útjától mindössze 50 méterre. Már a színház eredeti narancssárga-kék festése is elütött a tornác feletti – helyenként omladozó – homlokzattól, de most mindez a lepusztultsággal bővül.

Látványosan mállik le a festék a plafonról, az egyik műsorablakba már növényzet is költözött és minden bizonnyal volt, aki már e fedett helyen töltötte az éjszakát, de legalábbis ivott itt néhány „töményet”, amiről az itt hagyott üres kisüvegek tanúskodnak. Kár ezért az épületért, mert már az utcafrontról – de Google Map műholdképen még jobban – látszik, hogy jókora előadó-moziterem húzódhat meg hátul a hosszú sátortető alatt.

A Google Map 3D-s nézetében az épület kiterjedése és elhelyezkedése. Fotó: hulladekvadasz.hu

Már csak a Világ Mozi múltjánál és a kerület impozáns fejlődésénél fogva jó lenne közösségi vagy szórakoztató célokra használni ezt a legendás épületet.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek