Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
A hajdani Világ Mozi Filmszínház halála a kertvárosban - Hulladekvadasz.hu

A hajdani Világ Mozi Filmszínház halála a kertvárosban

A XVI. kerületi Krenedits Sándor utcában egy csipetnyi történelem elevenedne meg, hogyha éppen nem haldokolna a szóban forgó egykori Világ Mozi néven ismert filmszínház épülete, amit még korabeli képeslapokon is megörökítettek.

Világ Mozi A képeslapon megörökített egykori dicső és a mostani pusztuló állapot. Fotó: hulladekvadasz.hu

A képeslapon megörökített egykori dicső és a mostani pusztuló állapot. Fotó: hulladekvadasz.hu

Már a XX. század elején, az 1910-es években voltak itt vetítések még a hangos film bevezetése előtt VILÁG-MOZGÓ elnevezés alatt, de a 20-as évektől pedig 400 fős vetítésekről szólnak a korabeli írások. Egészen az 1945-ös államosításig magánkezekben volt, de a nevét megtarthatta és maradhatott a sokak által ismert Világ Mozi. Az 1960-61-es átalakítás után – amivel egyébként sajnos elvesztette egykori jellegzetes építészeti stílusát – egészen 1993-ig tudott üzemelni és kizárólag filmvetítésekkel szerepelni a békebeli Pesti Műsor hasábjain. Ezután 2 év szünet következett, amit az 1995-ös Holdvilág Kamaraszínház ideköltözése szakított meg, de már elsősorban színházi darabok előadásával és egyre inkább elenyésző mozi funkcióval.  Egészen 2012-ig vették kulturális hasznát az épületnek, azóta tulajdonképpen üresen és kihasználatlanul áll.

A jelenlegi állapot elszomorító, látszik, hogy itt minden szempontból évek óta megállt az élet, ráadásul mindez a kerület forgalmas Rákosi útjától mindössze 50 méterre. Már a színház eredeti narancssárga-kék festése is elütött a tornác feletti – helyenként omladozó – homlokzattól, de most mindez a lepusztultsággal bővül.

Látványosan mállik le a festék a plafonról, az egyik műsorablakba már növényzet is költözött és minden bizonnyal volt, aki már e fedett helyen töltötte az éjszakát, de legalábbis ivott itt néhány „töményet”, amiről az itt hagyott üres kisüvegek tanúskodnak. Kár ezért az épületért, mert már az utcafrontról – de Google Map műholdképen még jobban – látszik, hogy jókora előadó-moziterem húzódhat meg hátul a hosszú sátortető alatt.

A Google Map 3D-s nézetében az épület kiterjedése és elhelyezkedése. Fotó: hulladekvadasz.hu

Már csak a Világ Mozi múltjánál és a kerület impozáns fejlődésénél fogva jó lenne közösségi vagy szórakoztató célokra használni ezt a legendás épületet.

[codepeople-post-map]

You may also like...