Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Zöld iránytű műsorban - Új magyar szabadalom a baromfitoll felhasználására - Hulladekvadasz.hu

Zöld iránytű műsorban – Új magyar szabadalom a baromfitoll felhasználására

Évente 11.000 tonna baromfitoll hulladék keletkezik csak Magyarországon. Ennek az óriási mennyiségű anyagnak csak a 8-9 %-át hasznosítja a bútor, és textilipar, a maradék döntő hányadot – másra használhatatlan szerves mellékterméket – elégetik, melynek költségessége mellett környezetkárosító hatásai is vannak.

Ne a tűzbe, hanem a falra hányjuk a madártollat! Erre itt egy új magyar építőipari szabadalom: a környezetbarát tollfa és tollcarton. A veszélyes hulladéknak minősülő mezőgazdasági mellékterméket pedig környezetbarát módon fel is lehetne használni.

Baromfitoll hatalmas mennyiségben keletkezik vágóhídakon. Fotó: greenfo.hu

Baromfitoll hatalmas mennyiségben keletkezik vágóhídakon. Fotó: greenfo.hu

A Bern Építő Zrt., mint projektgazda, karöltve 3 másik magyar és egy norvég szervezettel kutatási projektet indított a veszélyesnek minősülő hulladék építőipari szigetelőanyagként történő újrahasznosítására. A projekttel kapcsolatos kutatások 2015-ben indultak Kiskőrösön, több építész és zöld technológiákkal foglalkozó szakember bevonásával. A pályázati vállalás nem volt csekély: két különböző, minden vonatkozó építőipari követelménynek megfelelő prototípus termék kifejlesztése, továbbá az ezek gyártásához szükséges manufakturális gyártósor létrehozása.

Így született meg a tollcarton fantázianevű külső homlokzati hőszigetelő, és a tollfa nevű, belső hő- és hangszigetelő anyag.

Mindkét termék kiváló szigetelő hatással bír és környezetvédelmi jelentőségük is óriási. Több bejegyzett szabadalom létezik a világ különböző országaiban a hulladéktoll újrahasznosítására. Ezek eredményeképp azonban egészen idáig egyetlen, gazdaságosan gyártható, biztonságos és a piacon is életképes termék sem született. A feladat bonyolultságát mutatja, hogy a „Természetből a természetbe” projekt kísérletei során a panelek végleges szerkezetének kifejlesztéséhez nagyságrendileg 1500 különböző kísérlet végrehajtására volt szükség. A baromfitoll nagyon lassan és nehézkesen bomlik le, tehát meglehetősen szilárd alapanyag. Fő összetevője a keratin, ami a világ egyik legstabilabb fehérjéje, mely előny, ha a további hasznosításra van lehetőség, de hátrány, ha meg kell semmisíteni, ugyanis felszámolása nagyon költséges.

De miért is lehetne e technológia mérföldkő akár világszinten? Erről mesél Major József építészmérnök, ötletgazda, a szabadalom tulajdonosa holnap 9.40. – 10. 00 között a Jazzy rádió Millásreggelijének Zöld iránytű rovatában.

Későbbiekben meghallgatható az alábbi linken: greenfo.hu/zold-iranytu

You may also like...