Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Fiatalok és a nulla hulladék - Hulladekvadasz.hu

Fiatalok és a nulla hulladék

Az iskola kezdetével a lányom második osztályos lett, a kisebbik fiam elkezdte a gimnáziumot, a nagyobbik fiam sikeresen lezárta az első évet a Delft-i (Hollandia) mérnöki egyetemen, és elkezdhette a tanulást 2. évben. De vajon a fiatalok hogyan állnak hulladékmentességgel?

Jöttek az izgalmas hetek, hogy hol fog lakni. Ugyanis ezen az egyetemen a diákok közül csak az első évesek és a végzősök kaphatnak kollégiumi helyet (mivel annyira sok a diák). Átmenetileg egy ismerősünknél lakott, de végre megtalálta a helyét: egy lakást bérelnek öten (totál multikulti csapat: indiai, belga, olasz, egyiptomi és ő magyar színekben).

Innen jött az ötlet, hogy segítek nekik ötletelni: hogyan tudnak spórolni a hulladék minimalizálásával.

Fiatalok összefogása a nulla hulladékért. Fotó: pixabay.com

Fiatalok összefogása a nulla hulladékért. Fotó: pixabay.com

Böngésztem a neten, ki hogy oldja meg, ha pl. kollégiumban vagy egyedül lakik tanulóként, és elkötelezett zöld gondolkodású, fiatal kora ellenére.

Az egész ötlet onnan indult, hogy mikor meglett a fiam szállása, egy hét elteltével mesélte, hogy bedobta a közösbe az Ecoegg mosótojást. A fiúk közösen használnak a lakásban egy mosógépet, a mosószert előtte közösen vették meg boltban. De nagyon gyorsan elfogyasztották, és hát fiúk lévén, mindegyik elfelejtette megvenni a következő adagot. Mosni pedig kellett, így Dani felvetette az ötletet. használják az Ecoegg mosótojást: egyszerű, környezetbarát, nem kell állandóan a mosószervásárláson agyalniuk, és még hulladék sincs (büszke vagyok a 21 éves fiamra, mert ahogy mesélte, ezeket az érveket hozta fel a többieknek). Azóta a fiúk ezt használják és elégedettek.

Ennek kapcsán megkérdeztem, hogy ők milyen dolgokkal próbálják csökkenteni a hulladéktermelésüket.

A következő válaszokat kaptam:

  • mosás ecoeggel, öblítőre nem költenek.
  • amikor csak tehetik, a termelői piacra mennek vásárolni (akár egymásnak is).
  • saját szatyrokat használnak, illetve ha neylon szatyrot kapnak valahol, azt használják újra és újra.
  • nem dobnak ki ételt – a maradékokat kreatívan újra használják. Pl. maradék tésztára új szószt készítenek.
  • a lakás berendezésében szinte minden darabot használtan vettek meg (Hollandiában a használt bútorpiac amúgy is nagyon pörög, mivel a sok diák ezt használja).
  • az egyetemen szokott lenni rendszeresen bolhapiac – ide a diákok elviszik azokat a dolgaikat, amiket már nem használnak (így lett a fiamnak pl kávéfőzője és biciklije is tavaly, meg pár edénye is), és ezeket diákok vehetik meg fillérekért.
  • az ebédjüket saját dobozban viszik otthonról, vagy üres dobozt visznek a menzára, abban kérik az ebédet, így a maradékot haza tudják vinni.
  • Azt mondta, hogy ezekkel a dolgokkal nemcsak a hulladékuk kevés (nem szeretnek szemetet kivinni), de spórolnak is.

A neten való szörfözésem eredményeként még további pár hasznos ötletet találtam, amit a legtöbb tanuló, kollégista is eredményesen tud használni.

  1. Ha az iskolában van közös komposztálási lehetőség, akkor ide el lehet vinni rendszeresen a komposztba tehető hulladékot. Erre a célra akár indíthatnak közös kezdeményezést. A keletkező komposzt akár értékesíthető is, így még bevételhez is juthatnak.
  2. Érdemes kerülni a gyorsétteremeket. Az enni és innivaló könnyen betehető saját kulacsba (pl. Hygi kulacs – ami a széles szája miatt könnyen tisztán tartható egy fiatal számára is, ráadásul nem penészedik be, ha pár napra benne felejti az innivalót) illetve zárható dobozba.
  3. A mai világban már nem nehéz átállni a teljes digitális életre. Így nem lesz szükség jegyzetfüzetre, írószerekre. A legtöbb iskola biztosítja a tananyagot is digitális formában. A reklám anyagok (pl. egyszer használatos tollak) is kerülendők.
  4. Mivel mosni így is úgy is kell, nyugodtan használhatnak textil szalvétákat és textil zsebkendőket.
  5. Ruhavásárlásnál érdemes turiban vásárolni. Bár ezt a fiúk nem annyira szeretik, de a lányok élvezettel válogatnak ilyen helyeken. De akár ruhacserés akciókat is szervezhetnek: a már megunt ruhákat elcserélik a barátokkal, barátnőkkel.
  6. Kamasz, diák lányainknak nyugodtan mutassuk meg a mosható tisztasági betéteket vagy intim kelyhet. Ezzel nemcsak sokat spórolhatnak, de egészségesebb, olcsóbb, és hulladék sem keletkezik.
  7. Ha bulit szerveznek a fiatalok, akkor általában batyus bál jelleggel teszik ezt: azaz mindenki hoz valamit. A buli szervezésekor mindenkivel tudatni kell, hogy ez egy zöld buli, ahova eldobható tányér, doboz, stb. nem jöhet.
  8. Bármilyen rendezvény is készül, fölösleges elfogadni szóróanyagokat, szórólapokat. Ezek többnyire úgyis a kukában végzik. Az érdekes témákat, információkat be lehet írni a telefonba.
  9. A vásárlásoknál jó ötlet ha közösen vásárolnak nagy kiszerelésben.
  10. Legyenek büszkék zöld gondolkodásmódjukra. Ez könnyen divattá is válhat, és mivel a fiatalok nagyon fogékonyak az új, akár extrém dolgokra, így könnyen találhatnak támogatókat, követőket is. Ilyen gondolkodásmódjukat akár a neten is terjeszthetik, pl. egy új facebook csoport létrehozásával.

Forrás:

You may also like...