Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Fiatalok és a nulla hulladék

Az iskola kezdetével a lányom második osztályos lett, a kisebbik fiam elkezdte a gimnáziumot, a nagyobbik fiam sikeresen lezárta az első évet a Delft-i (Hollandia) mérnöki egyetemen, és elkezdhette a tanulást 2. évben. De vajon a fiatalok hogyan állnak hulladékmentességgel?

Jöttek az izgalmas hetek, hogy hol fog lakni. Ugyanis ezen az egyetemen a diákok közül csak az első évesek és a végzősök kaphatnak kollégiumi helyet (mivel annyira sok a diák). Átmenetileg egy ismerősünknél lakott, de végre megtalálta a helyét: egy lakást bérelnek öten (totál multikulti csapat: indiai, belga, olasz, egyiptomi és ő magyar színekben).

Innen jött az ötlet, hogy segítek nekik ötletelni: hogyan tudnak spórolni a hulladék minimalizálásával.

Fiatalok összefogása a nulla hulladékért. Fotó: pixabay.com

Fiatalok összefogása a nulla hulladékért. Fotó: pixabay.com

Böngésztem a neten, ki hogy oldja meg, ha pl. kollégiumban vagy egyedül lakik tanulóként, és elkötelezett zöld gondolkodású, fiatal kora ellenére.

Az egész ötlet onnan indult, hogy mikor meglett a fiam szállása, egy hét elteltével mesélte, hogy bedobta a közösbe az Ecoegg mosótojást. A fiúk közösen használnak a lakásban egy mosógépet, a mosószert előtte közösen vették meg boltban. De nagyon gyorsan elfogyasztották, és hát fiúk lévén, mindegyik elfelejtette megvenni a következő adagot. Mosni pedig kellett, így Dani felvetette az ötletet. használják az Ecoegg mosótojást: egyszerű, környezetbarát, nem kell állandóan a mosószervásárláson agyalniuk, és még hulladék sincs (büszke vagyok a 21 éves fiamra, mert ahogy mesélte, ezeket az érveket hozta fel a többieknek). Azóta a fiúk ezt használják és elégedettek.

Ennek kapcsán megkérdeztem, hogy ők milyen dolgokkal próbálják csökkenteni a hulladéktermelésüket.

A következő válaszokat kaptam:

 • mosás ecoeggel, öblítőre nem költenek.
 • amikor csak tehetik, a termelői piacra mennek vásárolni (akár egymásnak is).
 • saját szatyrokat használnak, illetve ha neylon szatyrot kapnak valahol, azt használják újra és újra.
 • nem dobnak ki ételt – a maradékokat kreatívan újra használják. Pl. maradék tésztára új szószt készítenek.
 • a lakás berendezésében szinte minden darabot használtan vettek meg (Hollandiában a használt bútorpiac amúgy is nagyon pörög, mivel a sok diák ezt használja).
 • az egyetemen szokott lenni rendszeresen bolhapiac – ide a diákok elviszik azokat a dolgaikat, amiket már nem használnak (így lett a fiamnak pl kávéfőzője és biciklije is tavaly, meg pár edénye is), és ezeket diákok vehetik meg fillérekért.
 • az ebédjüket saját dobozban viszik otthonról, vagy üres dobozt visznek a menzára, abban kérik az ebédet, így a maradékot haza tudják vinni.
 • Azt mondta, hogy ezekkel a dolgokkal nemcsak a hulladékuk kevés (nem szeretnek szemetet kivinni), de spórolnak is.

A neten való szörfözésem eredményeként még további pár hasznos ötletet találtam, amit a legtöbb tanuló, kollégista is eredményesen tud használni.

 1. Ha az iskolában van közös komposztálási lehetőség, akkor ide el lehet vinni rendszeresen a komposztba tehető hulladékot. Erre a célra akár indíthatnak közös kezdeményezést. A keletkező komposzt akár értékesíthető is, így még bevételhez is juthatnak.
 2. Érdemes kerülni a gyorsétteremeket. Az enni és innivaló könnyen betehető saját kulacsba (pl. Hygi kulacs – ami a széles szája miatt könnyen tisztán tartható egy fiatal számára is, ráadásul nem penészedik be, ha pár napra benne felejti az innivalót) illetve zárható dobozba.
 3. A mai világban már nem nehéz átállni a teljes digitális életre. Így nem lesz szükség jegyzetfüzetre, írószerekre. A legtöbb iskola biztosítja a tananyagot is digitális formában. A reklám anyagok (pl. egyszer használatos tollak) is kerülendők.
 4. Mivel mosni így is úgy is kell, nyugodtan használhatnak textil szalvétákat és textil zsebkendőket.
 5. Ruhavásárlásnál érdemes turiban vásárolni. Bár ezt a fiúk nem annyira szeretik, de a lányok élvezettel válogatnak ilyen helyeken. De akár ruhacserés akciókat is szervezhetnek: a már megunt ruhákat elcserélik a barátokkal, barátnőkkel.
 6. Kamasz, diák lányainknak nyugodtan mutassuk meg a mosható tisztasági betéteket vagy intim kelyhet. Ezzel nemcsak sokat spórolhatnak, de egészségesebb, olcsóbb, és hulladék sem keletkezik.
 7. Ha bulit szerveznek a fiatalok, akkor általában batyus bál jelleggel teszik ezt: azaz mindenki hoz valamit. A buli szervezésekor mindenkivel tudatni kell, hogy ez egy zöld buli, ahova eldobható tányér, doboz, stb. nem jöhet.
 8. Bármilyen rendezvény is készül, fölösleges elfogadni szóróanyagokat, szórólapokat. Ezek többnyire úgyis a kukában végzik. Az érdekes témákat, információkat be lehet írni a telefonba.
 9. A vásárlásoknál jó ötlet ha közösen vásárolnak nagy kiszerelésben.
 10. Legyenek büszkék zöld gondolkodásmódjukra. Ez könnyen divattá is válhat, és mivel a fiatalok nagyon fogékonyak az új, akár extrém dolgokra, így könnyen találhatnak támogatókat, követőket is. Ilyen gondolkodásmódjukat akár a neten is terjeszthetik, pl. egy új facebook csoport létrehozásával.

Forrás:

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek