Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Konyhám hulladék nélkül - 1 évvel később - Hulladekvadasz.hu

Konyhám hulladék nélkül – 1 évvel később

Éppen egy éve volt amikor belevágtam a konyhám hulladékmentesítésébe. Az eltelt egy év alatt úgy érzem sikeresen átalakítottam az életvitelemet a konyhám terén, így a konyha vezetésében a hulladéktermelésem minimalizálását sikeresnek mondhatom.

Annak érdekében, hogy segítsek nektek is ebben a folyamatban, pontokba szedtem, hogy mire érdemes figyelni a konyhában. Ha ezeket az apróságokat sikerül beépítenetek a mindennapjaitokba, akkor nektek is könnyedén sikerülni fog.

Aki még nem vágott bele, de most tudatosan elkezdi, az hamar meg fogja látni, hogy a hulladék minimalizálás nemcsak a költségek csökkentését vonja maga után, de kimondottan kellemes érzésekkel, megelégedettséggel, pozitív gondolatokkal is társul.

1. Cseréld le a papír konyhai törlőkendőket!

Én az Ecoegg bambusz törlőkendőjét használom, de nyugodtan használjatok textil kendőket is, ha nincs lehetőségetek ezt a bambusz tekercset beszerezni. (Sajnos úgy tudom jelenleg Magyarországon nem kapható). A textil kendőkre nagyon jó választás a többrétegű gézkendő, laza pamut anyaga miatt gyorsan és könnyen felszívja a nedvességet, könnyű mosni, bírja a különféle tisztítást és gyorsan szárad. Egyébként ilyet használnak a kórházakban is. Én ezeket használom a fürdőszobai gyors takarítós nedves kendőimhez. Nekem kb. 10 db van folyamatos használatban, hiszen a mosógép rendszeresen megy. De az egyedi igényeknek megfelelően a szükséges darabszám is egyedi lehet. Mutatok pár fotót és videót kedvcsinálónak, amiket a netről böngésztem:

És még itt és itt videó ha valaki szeretne ilyen mutatós darabokat készíteni otthon.

2. Cseréld le a papírszalvétákat textilre!

Már több mint fél éve nem vásároltam papírszalvétát, így nemcsak a papír szeméttől, de annak csomagolásától is mentesítettem a konyhámat. Helyette házilag elkészített textil szalvétákat használok. Ebbe csomagolom a gyerekek tízóraiját, de rendszeresen csak ezt használjuk étkezésekhez is. Ebből kb 15 db van itthon, plusz van kb 5 db kimondottan szendvics csomagolására készített tépőzáras változat is. A tapasztalat szerint a legjobb textil erre a célra a pamut damaszt, mert könnyű vele dolgozni, és könnyen tisztítható. Ez az anyag nem olcsó, viszont a legtöbb háztartásban szerintem megtalálható régi, foltos asztalterítő változatban. Édesanyám ezeket darabolta és szegte be nekem, de az elkészítése még azoknak is nagyon egyszerű, akik szinte sosem varrnak, hiszen csak egyenes vonalban be kell szegni őket.

Videók a készítésről itt és itt (az én szalvétáim kisebbek, kb akkorák mint egy átlagos papírszalvéta).

3. Használj textil táskákat a bevásárláshoz!

Száraz adatok:

  • 2015, Európai Unió, éves szinten 100 milliárd neylon szatyrot „fogyasztunk”.
  • 2015-ben az EU-ban átlagosan 198 db neylonszatyrot használtak fejenként, melynek 90%-a csupán egyszer használatos könnyű műanyag szatyor.
  • 2015-ben Magyarország becsült NAPI neylonszatyor fogyasztása 1,3 milliárd darab.
  • Világviszonylatban, a 2015-ös adatok szerint, naponta kb. 500 millió szatyrot használnak az emberek, melynek csak 25%-a készült újrahasznosított anyagból, és csupán 16%-a bomlik le.
  • Egy átlagos neylon szatyor lebomlási ideje több mint 100 év.
  • 2010-ben elfogadott EU-s jogszabály szerint 2018-tól a teljes Unióban be kell szüntetni az ingyenes neylonszatyrok adását, 2020-ra pedig 80%-kal szeretnék csökkenteni a neylonszatyrok gyártását.

Forrás: www.europarl.europa.eu

Nekem ennyi információ bőven sok is volt az elhatározáshoz, hogy teljesen megszüntessem a neylonszatyrok „beszerzését”. A megoldás nagyon egyszerű, csak éppen mindig előre kell kicsit gondolkodni és tervezni: Vigyél magaddal mindig mindenhova textil táskákat, és NE KÉRJ neylonszatyrot a vásárlások alkalmával!

Gyönyörű textil táskákra nagyon sokféleképpen tehetsz szert: varrhatsz otthon fellelhető régi textilekből (https://youtu.be/SS_zJRhEHrw), készíthetsz régi pólókból átalakítással (https://youtu.be/_O33Wq_uz6Y), vagy hajtogatással és csomózással Furoshiki módszerrel (https://youtu.be/kXvuRoLWVMA), de akár vásárolhatsz is ilyeneket, már rengeteg üzletben szebbnél szebb bevásárló táskákat lehet kapni.

Az enyémek otthoni, újrahasznosított textilből készültek, de van több régi reklámanyagként hozzám került vászon szatyrom is.

4. Használj textil zsákokat az árucikkekhez!

A textilzsákok gyakorlatilag ugyanolyanok mint a textil bevásárló táskák:

Elkerülheted a használatukkal az újabb neylon zacskókat, tartósak, egyedi igénynek megfelelően beszerezhetőek vagy könnyen elkészíthetőek (https://wellnessmama.com/119222/diy-produce-bags/) különböző méretben, színben, formában, anyagból. Ezek a helyes zsákocskák arra szolgálnak, hogy környezetbarát módon kiváltsák a vékony, egyszer használatos műanyag zacskókat.
Készülhetnek régi pólókból: https://youtu.be/7gmXMTUXiWA
Vagy bármilyen textilből amit otthon találsz: https://youtu.be/P7PgHtvUEkU, https://youtu.be/C6X353LeSYY

5. Tárold az élelmiszereket zárható üvegekben!

Ha végignézzük, hogy miben tároljuk az élelmiszereket a háztartásunkban, rá fogunk döbbenni, hogy többnyire: neylonzacskók, műanyag dobozok, bolti csomagolások. Azonban ha idáig eljutottatok, akkor már klassz kis textilzsákokat használtok a vásárlásoknál. A megvásárolt termékeket pedig valamiben otthon tárolni kell. Tökéletes választás az üveg.

Az üveg tároló edény nemcsak tartós, de tökéletesen tisztítható, újrahasználható, feldolgozható, és még mutatós is. Bátran használhatsz otthon megtalálható befőttesüvegeket, de beszerezhetsz zárható tetejű, különböző méretű üveg dobozokat is (pl. IKEA).

6. Vásárolj nagy kiszerelésben!

Ha olyan terméket kell beszerezned, amit nem tudsz saját dobozodban kiméretni, akkor a legjobb ha nagy kiszerelésű terméket választasz. Az így keletkező hulladék mennyisége arányosan kevesebb, mint ha sok kis kiszerelésű terméket vennél. (pl. 10 dkg-s csomagolt szeletelt sajt helyett válassz egy teljes gurigát). Én pl. a rizst, sót, lisztet, ecetet rendszeresen így vásárolom. Igaz, hogy ezek eléréséhez utánajárás és szervezés szükséges, de higgyétek el, megéri!


7. Figyelj a csomagolásra!

Ne csak arra figyelj, hogy a csomagolt termék csomagolása berakható-e a szelektív hulladékgyűjtőbe. Ha valóban szeretnéd csökkenteni a háztartás által termelt hulladék mennyiségét, akkor a szelektív hulladék mennyiségét is csökkenteni kell. Ezért vásárlásnál arra is figyelj, hogy mibe van csomagolva az adott áru.

A műanyag a legrosszabb választás, a papír már jobb, de a legideálisabb az üveg, esetleg a fém, hiszen e két utóbbi újra és újra használható a háztartásban. Ezzel nemcsak spórolsz, de egyedivé is varázsolhatod a környezetedet.
Az újrahasználatnak csak a kreativitás szab határt. Pár példa a saját háztartásomból, amelyeket saját kezűleg készítettem.

You may also like...