Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Chernobyli állapotokat idéző Kandó Kálmán Kollégium Óbudán - Hulladekvadasz.hu

Chernobyli állapotokat idéző Kandó Kálmán Kollégium Óbudán

Budapesten a nagy forgalmú Bécsi úton, a Szent Margit Kórháztól 450 méterre, míg az Óbudai Egyetem felújított, újjáépített épületkomplexumától 200 méterre tűnik fel a BMF Kandó Kálmán Kollégium lepusztult, szellemvárosi környezetet idéző épülete.

A Bécsi úti egykori főbejárat felől. Fotó: hulladekvadasz.hu

Az 1975-ös megépítés után, fénykorában még 536 hallgatónak és az ideérkező vendégeknek  adott szálláslehetőséget. A Kollégiumhoz tartozó hátsó zöld hegyoldalban egykor még sportolási lehetőséggel szolgált a salakos sportpálya, de a kikapcsolódni vágyóknak akár bográcsolás vagy szalonnasütési lehetőség is adódott egy-egy rendezvény alkalmával. Még 2002 és 2006 között a vizes blokkok mellet a teakonyhák, a mosókonyhák és a konditerem felújítására is sor került, de az V. emeleti teraszt saját erőből a Hallgatói Önkormányzat rendezte be székekkel, asztalokkal és napellenzővel. A kollégiumi könyvtár mellett több öntevékeny kör és rendezvényekben gazdag kollégiumi élet működött itt. Az épület kétszer nyerte el az „Év Kollégiuma” címet 1985-ben és 2001-ben.

Kandó Kálmán Kollégium a Chernobylt idéző hátsó front. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Kandó Kálmán Kollégium a Chernobylt idéző hátsó front. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Több internetes hírportál alapján szerint 2007 óta azonban az épület üresen áll. Közbeszerzési befektetői pályázat útján 2009-ben megkezdődhetett PPP-beruházás keretében a felújítás és bővítés, de a pénzügyi válság miatt a beruházó cég nem talált olyan bankot, amely biztosította volna a finanszírozási hátteret. A munkálatok így elakadtak, de 2015-ös internetes források alapján  a Kormány is bejelentette, hogy 1.6 milliárd forinttal támogatja a kollégium felújítását, habár akkor még 2016. decemberi befejezésről szóltak a hírek. Végül is a közbeszerzés eredményét 2016 decemberében hirdették ki  és reménykedhetünk benne, hogy – habár a munkálatok még mindig nem kezdődtek el január végeztével – ez az évek óta lepusztult állapotban lévő – egykori hallgatói élet központjaként működő – kollégium megújul.

A jelenlegi állapota rendkívül súlyos, leginkább olyan mintha itt már nagyon rég óta megállt volna az élet, de a pusztulás éppen ellenkezőleg. Az épület, mint a 70-es és 80-as évek szocreál lenyomata igazi szellemházként funkcionál, ahol minden bizonnyal már jártak „hívatlan vendégek” különböző célból, amiről a többféleképpen befoltozott-bedeszkázott bejáratok is tanúskodnak.  A Graffiti művészek is tölthettek el itt nem kevés időt a falakon vagy éppen a főbejáraton látszó ember nagyságú művek kivitelezésekor.

Az egykori főbejárat felőli kerítés és lezárás még így is hatékonyabb és sajátosabb hangulatú, mint a Podolin utcai hátsó autókijárat felől. Innen az épület gyakorlatilag tárva nyitva van az összes nyílászáró hiánya és az időjárás által is megtépázott, szanaszét szaggatott neylonozás miatt. A látvány ebből az utcából tényleg Chernobyl-t idézi, amit még az egykori – már nem a Kollégiumhoz tartozó – közeli sportpálya elhagyatottsága és lepusztultsága is megerősít. A Bécsi út felőli fronton az épület homlokzatán már ott a felújítás látványterve és az ígéret, hogy nem lesz ez így örökké.

Kandó Kálmán Kollégium helyzetével kapcsolatos megoldási javaslat

Mindenesetre bíztató, hogy a Kormány is felismerte, hogy itt már évek óta tarthatatlan állapotok uralkodnak, a megoldás – az újjáépítés – már a küszöbön van, csak át kell lépni.

[codepeople-post-map]

You may also like...