Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Chernobyli állapotokat idéző Kandó Kálmán Kollégium Óbudán

Budapesten a nagy forgalmú Bécsi úton, a Szent Margit Kórháztól 450 méterre, míg az Óbudai Egyetem felújított, újjáépített épületkomplexumától 200 méterre tűnik fel a BMF Kandó Kálmán Kollégium lepusztult, szellemvárosi környezetet idéző épülete.

A Bécsi úti egykori főbejárat felől. Fotó: hulladekvadasz.hu

Az 1975-ös megépítés után, fénykorában még 536 hallgatónak és az ideérkező vendégeknek  adott szálláslehetőséget. A Kollégiumhoz tartozó hátsó zöld hegyoldalban egykor még sportolási lehetőséggel szolgált a salakos sportpálya, de a kikapcsolódni vágyóknak akár bográcsolás vagy szalonnasütési lehetőség is adódott egy-egy rendezvény alkalmával. Még 2002 és 2006 között a vizes blokkok mellet a teakonyhák, a mosókonyhák és a konditerem felújítására is sor került, de az V. emeleti teraszt saját erőből a Hallgatói Önkormányzat rendezte be székekkel, asztalokkal és napellenzővel. A kollégiumi könyvtár mellett több öntevékeny kör és rendezvényekben gazdag kollégiumi élet működött itt. Az épület kétszer nyerte el az „Év Kollégiuma” címet 1985-ben és 2001-ben.

Kandó Kálmán Kollégium a Chernobylt idéző hátsó front. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Kandó Kálmán Kollégium a Chernobylt idéző hátsó front. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Több internetes hírportál alapján szerint 2007 óta azonban az épület üresen áll. Közbeszerzési befektetői pályázat útján 2009-ben megkezdődhetett PPP-beruházás keretében a felújítás és bővítés, de a pénzügyi válság miatt a beruházó cég nem talált olyan bankot, amely biztosította volna a finanszírozási hátteret. A munkálatok így elakadtak, de 2015-ös internetes források alapján  a Kormány is bejelentette, hogy 1.6 milliárd forinttal támogatja a kollégium felújítását, habár akkor még 2016. decemberi befejezésről szóltak a hírek. Végül is a közbeszerzés eredményét 2016 decemberében hirdették ki  és reménykedhetünk benne, hogy – habár a munkálatok még mindig nem kezdődtek el január végeztével – ez az évek óta lepusztult állapotban lévő – egykori hallgatói élet központjaként működő – kollégium megújul.

A jelenlegi állapota rendkívül súlyos, leginkább olyan mintha itt már nagyon rég óta megállt volna az élet, de a pusztulás éppen ellenkezőleg. Az épület, mint a 70-es és 80-as évek szocreál lenyomata igazi szellemházként funkcionál, ahol minden bizonnyal már jártak “hívatlan vendégek” különböző célból, amiről a többféleképpen befoltozott-bedeszkázott bejáratok is tanúskodnak.  A Graffiti művészek is tölthettek el itt nem kevés időt a falakon vagy éppen a főbejáraton látszó ember nagyságú művek kivitelezésekor.

Az egykori főbejárat felőli kerítés és lezárás még így is hatékonyabb és sajátosabb hangulatú, mint a Podolin utcai hátsó autókijárat felől. Innen az épület gyakorlatilag tárva nyitva van az összes nyílászáró hiánya és az időjárás által is megtépázott, szanaszét szaggatott neylonozás miatt. A látvány ebből az utcából tényleg Chernobyl-t idézi, amit még az egykori – már nem a Kollégiumhoz tartozó – közeli sportpálya elhagyatottsága és lepusztultsága is megerősít. A Bécsi út felőli fronton az épület homlokzatán már ott a felújítás látványterve és az ígéret, hogy nem lesz ez így örökké.

Kandó Kálmán Kollégium helyzetével kapcsolatos megoldási javaslat

Mindenesetre bíztató, hogy a Kormány is felismerte, hogy itt már évek óta tarthatatlan állapotok uralkodnak, a megoldás – az újjáépítés – már a küszöbön van, csak át kell lépni.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek