Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Folytatódik a Fűts okosan! kampány - Hulladekvadasz.hu

Folytatódik a Fűts okosan! kampány

Kedden egy társadalmi célú hirdetéssel folytatódik a Fűts okosan! kampány – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornának.

V. Németh Zsolt kifejtette: szeretnék eloszlatni azt a tévhitet, hogy a légszennyezést nagyobb részét a közlekedés és az ipar okozza. Ez már rég nincs így, a rendszerváltást követően a nagyipar leépült, az új üzemek korszerű berendezéseket kaptak, és a gépjárműpark is jelentősen javult. A levegő szennyezettségét ma már 70 százalékban a lakossági fűtés okozza.


Kitért arra is, hogy nem elég jó anyagot használni a tüzeléshez, az is fontos, hogy helyesen tüzeljenek. Úgy vélekedett, a légszennyezés nem szociális probléma, hanem ismerethiányból fakad. Ha csak a szociálisan rászorulók égetnének hulladékot, nagyságrendileg jobb lenne a levegő – mondta.

A kampány például felhívja a figyelmet arra is, hogyan kell begyújtani a kályhába. A lignit például olcsó, de tönkreteszi a fűtőberendezést, emellett az egyik legnagyobb okozója a kisméretű szálló pornak (PM10, 10 mikronnál kisebb részecske). Ha a pvc-t elégetik, foszgén kerül a levegőbe, amely az első világháborúban még harci gáz volt, ha pedig bútorlapot égetnek, formaldehid, amely rákkeltő anyag.

Ugyanaz az ember, aki nem öntene az élővízbe mérget, szemrebbenés nélkül pakolja a PET palackokat vagy a bálás ruhát vagy a bútorlapot a kazánjába – mondta az államtitkár.

Beszélt arról is, hogy a PM10 csökkentésére ágazatközi programja van a kormánynak, amelyre százmilliárdokat költenek. Ezt célozza a hőszigetelésre kiadott pénz vagy az autóbuszok cseréje. Hozzátette, meggyőződése, hogy néhány éven belül eljutnak a kis tüzelőberendezésekig, vagy a fűtőanyagok szabályozásáig. A tárca erre vonatkozóan egy anyagot készít, társadalmasítás előtt van egy jogszabály, amely szabályozni fogja a fűtőanyagok kéntartalmát és minimális fűtőértékét, hogy a kis tüzelőberendezésekben mit lehet elégetni.

Forrás: MTI

You may also like...