Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.
Ez a bejegyzés 3 éve nem volt frissítve és a tartalom elavult lehet.

Greenpeace – Forradalmi méregmentesítés az outdoor szektorban


Notice: class-oembed.php használata nem támogatott a 5.3.0 verzió óta! Ezt javasoljuk helyette: wp-includes/class-wp-oembed.php. in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/functions.php on line 4802

Forradalmi méregmentesítés történik az outdoor szektorban – közölte sajtóanyagában a Greenpeace. Mint ismeretes rengeteg vegyszer van a ruhákban, sőt még a boltok levegője is szennyezett a ruházatokból párolgó vegyszerek miatt.

A Gore-Tex-termékek gyártója, a Gore Fabrics 2023-ra kivonja a veszélyes PFC-vegyületeket a gyártási folyamatából, és helyettük környezetbarátabb, PFC-mentes vízálló technológiákat vezet be – jelentette be a vállalat Európa legnagyobb túrafelszerelési vásárán és kiállításán. [2]  A Greenpeace úgy gondolja, a cég mai bejelentése bizonyítja: az outdoor szektor rövid időn belül át tudna állni a veszélyes PFC-k használatáról a környezetbarát technológiák alkalmazására, amennyiben a túrafelszerelés-gyártók hajlandóak felelősen fellépni a környezetünk és mindannyiunk egészsége érdekében.

A Greenpeace 2011 óta tartó Detox kampányának [2] célja, hogy rábírja a textilipari cégeket, hogy kivonják a gyártási folyamataikból a veszélyes vegyületeket. Ezek közül a PFC-k (per- és polifluorozott vegyi anyagok) számítanak az egyik legproblémásabb vegyületcsoportnak, egyes PFC-k ugyanis lassan bomlanak le, és többnek közülük ismert az egészségkárosító hatása. [3] Ezért a Detox Outdoor-kampány 2015-ben a túrafelszerelésekre irányította a figyelmet, amely köztudottan PFC-ket használ a vízhatlan membránok és víztaszító bevonat gyártásánál. A kampányhoz több százezer lelkes outdoorsport-kedvelő csatlakozott a világ minden tájáról, PFC-mentes felszereléseket követelve.

A Gore Fabrics mai bejelentése óriási mérföldkő a méregmentes jövő felé vezető úton. A cég kötelezettségvállalása nagy lendületet fog adni a PFC-mentes termékek elterjedésének, legyen szó akár vízálló sátrakról, bakancsokról, széldzsekikről vagy túranadrágokról. Mivel ezeknek az anyagoknak egy része hormonkárosító és daganatos betegségek okozója is lehet, kivezetésükkel nem csak a környezetünknek, de a saját egészségünknek is nagyon jót teszünk” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

A vízhatlan technológiákban piacvezető Gore Fabrics 2020 végére tervezi eltávolítani a környezetvédelmi szempontból aggályos PFC-ket az általános túrafelszerelések [4], 2023 végére pedig a speciális túrafelszerelések [5] vízálló bevonatából is. A cég egyúttal vállalta, hogy új, környezetbarátabb technológiákat fejleszt ki a vízálló membránokhoz és víztaszító bevonatokhoz, egyaránt megvizsgálva a fluormentes és fluortartalmú lehetőségeket is. A Gore Fabrics továbbá ígéretet tett arra, hogy nyilvánosan dokumentálja, hogy semmiféle veszélyes PFC-vegyület nem kerül ki a környezetbe termékei életciklusa alatt.

„Termékeink viselete mindig biztonságos volt, de érzékeljük az említett vegyi anyagok okozta potenciális szennyezéssel kapcsolatos aggályokat, valamint az új, környezetbarátabb technológiák iránti piaci igényt – mondta Berhard Kiehl, a Gore Fabrics fenntarthatósági vezetője – A túrafelszerelés-gyártók termékvezetőjeként a Gore Fabrics örömmel áll az outdoor szektor forradalmi megújításának élére és hajlandó beruházni olyan új technológiák kifejlesztésébe, amelyek mentesek a környezetvédelmi szempontból aggályos PFC-ktől.”

A Greenpeace úgy gondolja, hogy a Gore Fabrics bejelentése gyökeres változást hozhat az outdoor iparágban. Bár még sok jelentős márka – így például a The North Face, a Mammut és a Salewa – továbbra is használ PFC-ket a túrafelszereléseiben, [6] a vízhatlan anyagok egyik legfontosabb gyártójaként számon tartott Gore Fabrics vállalása véget vethet a veszélyes PFC-k használatának az egész szektorban.

Forrás: Greenpeace


Fotók egy korábbi magyarországi Detox Outdoor-demonstrációról, 2016. januárban:
https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/24232715379/in/album-72157661588335314/

További információ:

SIMON Gergely

regionális vegyianyag-szakértő

gergely.simon@greenpeace.org

+36 20 252 9212

Jegyzetek:

[1] A Gore Fabrics honlapján közzétett bejelentése: Célkitűzések és ütemterv a környezetvédelmileg aggályos PFC-k kivonásához (Gore Fabrics’ Goal and Roadmap for Eliminating PFCs of Environmental Concern):  www.gore-tex.com/pfcgoal

[2] Lásd: detox-outdoor.org és greenpeace.org/detox

[3] Állatokon végzett kutatásokból kiderült, hogy egyes PFC-k káros hatással vannak az utódnemzésre, hozzájárulnak a daganatok kialakulásához, és befolyásolják a hormonrendszer működését is. A Greenpeace legújabb vizsgálatában kimutatta, hogy ezek a veszélyes anyagok a Föld legtávolabbi és legérintetlenebb zugaiban is megtalálhatóak. Ugyanis miután a környezetbe kerülnek, az ionikus PFC-k nagyon lassan bomlanak le, hosszú évekig a környezetben maradnak, és szétszóródnak az egész Földön. PFC-ket kimutattak már eldugott hegyi tavak vizében, hosszú láncú PFC-ket találtak már felhalmozódva az északi-sarkvidéki jegesmedvék májában. Hosszú és rövid láncú PFC-ket egyaránt azonosítottak már emberek vérében is. http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Veszelyes-vegyszereket-talalt-markas-turaruhakban-a-Greenpeace/Detox-Outdoor-2016–Kerdesek-es-valaszok/

[4] A cég által előállított vízálló bevonattal ellátott termékek 85%-át érinti.

[5] A cég által előállított vízálló bevonattal ellátott termékek maradék 15%-át érinti.

[6] Lásd további részletekért a Greenpeace Svájc most megjelent „PFC-forradalom a túrafelszerelés-iparágban” című jelentését, amely áttekinti, hol tart az outdoor szektor a veszélyes PFC-k kiiktatásában.  http://www.greenpeace.org/international/PFC-Revolution

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek