Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Cél a Zéró hulladék - A legegyszerűbb kezdés 14 lépésben - Hulladekvadasz.hu

Cél a Zéró hulladék – A legegyszerűbb kezdés 14 lépésben

Sok külföldön készült cikket olvastam már a Zéró hulladék témában: ki, mit, hogyan csinál, hogyan éri el – ez egyébként szerintem irreális – nulla hulladék termelő háztartást.

Forrás: www.goingzerowaste.com

Forrás: www.goingzerowaste.com

Gyakorlatilag ezek indítottak el az én saját utamon is. Azonban az elmúlt egy év alatt rá kellett jönnöm, hogy a tökéletesen ZERO hulladékot termelő háztartás kicsit utópisztikus, hiszen mindig akad olyan helyzet amikor nem lehet elkerülni a szemét termelést. Csak egy pár példa erre:

  • Ha cipőt vásárolsz (lehet hogy nem hozod el a dobozt, de attól az még legyártásra került. Ha hazaviszed akkor jobb esetben felhasználod valamire)
  • Ha bármit vásárolsz, blokkot Magyarországon mindig (elméletileg) kapsz (ez ráadásul többnyire hőpapír, ami még csak nem is szelektálható)
  • Vendégek fogadásakor sem mindig sikerül hulladékmentes „ajándékot” kapni
  • Nem mindenhol oldható meg a komposztálás (bár a gilisztakomposzt elég jó alternatíva akár kisebb lakásoknál is)
  • Vannak termékek amik nem feltétlenül állíthatóak elő könnyűszerrel házilag, és hiába vásárolod meg ezeket nagy tételben, mégis marad utána szemét (nálam ilyen pl a rizs, a szalámi)

És még sorolhatnám…

Azonban van pár olyan terület, ami gyakorlatilag minden helyzetben, minden háztartásban könnyedén megoldható, nem kerül erőfeszítésbe, elhanyagolható költséggel jár, és mégis látványosan tudja csökkenteni egy háztartás szemét termelését. Egy kis odafigyeléssel és fegyelemmel sokat tehet bárki azért, hogy jelentősen csökkentse a szeméttermelését. Ráadásul ezeket a lépéseket akár már ma megteheted! Erre mutatok pár ötletet.

1. Lehetőség szerint vásárolj használt termékeket, ruhákat (még jobb ha személyesen veszed át ezeket a lakókörnyezeteden belül – így nincs csomagolás, és minimális a szállítási költsége).

Zéró hulladék

2. Amikor csak teheted sétálj, gyalogolj, kerékpározz.

3. Vásárolj tartós, műanyagmentes bevásárló táskákat (pár darab is elegendő) és soha ne kérj a boltban szatyrot. De még jobb ha otthon fellelhető maradék anyagból készíted el ezeket.

4. A vásárlásokat helyi üzletekben, piacon, kistermelőknél intézd.

5. Vásárláskor mindig gondold át, hogy valóban szükség van-e arra a termékre. Nálunk pl. a gyerekek szívószál mániások voltak. A szívószálak elfogytak itthon, könnyen megszokták, hogy nincs, mert nem vettem többet – rozsdamentes acél szívószálakból szereztem be pár darabot.

6. Lehetőség szerint, ha van lehetőség üveges terméket venni, akkor azt válaszd (pl. a mustár ilyen nálam).

7. Vásárolj nagy kiszerelésű termékeket. Ezek csomagolása még mindig kisebb környezeti terheléssel jár, mint a sok kicsi csomagolás.

8. Ne szégyellj kölcsönkérni a barátaidtól. Ha olyan dologról van szó, amit csak nagyon ritkán használnál, akkor nem feltétlenül kell megvásárolni. Nálam erre tökéletes példa a fűszellőztető gép, amit évente csak kb. 2 alkalommal kell használni.

9. A mai digitális világban a könyvtárak még mindig klasszul működnek – keress olvasnivalót könyvtárban. De használhatod a digitális olvasnivalókat is.

10. Manapság már szinte mindenkinek van mobil telefonja. Ne csak telefonálásra használd, tökéletes bevásárlólista készítésre is.

11. Amit csak lehet old meg digitális formában: üdvözlőkártyák, bevásárló kuponok, gyors üzenetek, buli meghívók, rezsi csekkek és azok befizetése, bank kivonatok, stb.

12. A kiselejtezett ruháidat sem kell a kukába dobni: adományok formájában, vagy a ruha textiljének újra gondolásával a ruhák tovább „élhetnek”.

13. Az akaratlanul a postaládánkban landoló szórólapok, borítékok tökéletesek kisebb jegyzetekhez, papírgyűjtéshez. De megpróbálhatod csökkenteni a szórólap mennyiségét, ha kiírod: Nem kérek szórólapot.

14. Kerüld el a PET palackos innivalókat.

Biztosan vannak még hasonló egyszerűen elvégezhető lépések, de nekem hirtelen ezek jutottak eszembe. Ezeket a dolgokat könnyedén bárki magáévá teheti, nem kell ehhez ősanyává válni, de mégis jelentősen csökkenti a hulladék termelést. Nem kell a 100% hulladéktermelésre törekedni, elég ha apró lépésekkel csökkented azt és megteszed ami tőled telik. Meglátod jobb érzés lesz, büszkén mesélheted a környezetedben, hogy milyen eredményes vagy, és még a kiadásaid is csökkenni fognak.

Mindenkinek sok sikert kívánok a nulla hulladék eléréséhez. Korábbi cikkeim ide kattintva elérhetőek.

De ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...