Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Évek óta használaton kívül pusztul az Érd Alsó vasútállomás épülete - Hulladekvadasz.hu

Évek óta használaton kívül pusztul az Érd Alsó vasútállomás épülete

Budapest felől Tétényligetet vonattal elhagyva tűnik fel a vonatablakból Érd Alsó Vasútállomás elképesztően elhanyagolt állapotú épülete, ami leginkább egy bebarnult szocreál ABC áruház poszt-apokaliptikus látszatát kelti. Első Budapesten kívüli helyszínnel jelentkezünk.

Érd Alsó Vasútállomás A vonatról leszállva ez a kép fogad bennünket. Fotó: hulladekvadasz.hu

A vonatról leszállva ez a kép fogad bennünket. Fotó: hulladekvadasz.hu

Az állomás épületének történetében a 2005. szeptemberi átadású STOP.SHOP építkezés játszott igazán főszerepet, ami magában foglalta a város új központi autóbusz-pályaudvarának és egy 650 férőhelyes P+R parkoló megépítését, valamint Érd-alsó vasútállomás korszerű intermodális csomóponttá való fejlesztését is. Ennek keretében gyalogos aluljáró épült a vasúti vágányok alatt, a mozgás sérültek akadálymentes közlekedését kialakították (északi oldalon rámpával, déli oldalon lifttel), emellett a peronok új burkolatot kaptak, meghosszabbították őket és egy részét lefedték. Ráadásul még modern utas tájékoztató rendszert is felszereltek. Egyes források szerint az így 2007-re elkészült összes fejlesztés a szomszédos Érd Felső vasútállomás munkáival együtt 1,1 milliárd forintra rúgott, részben Úniós támogatásból finanszírozva. Fontos kiemelni, hogy az állomás épületét nem említik a fejlesztések között sehol sem, tulajdonképpen ahhoz nem nyúltak.

A lesújtó utcakép. Fotó: hulladekvadasz.hu

2011-ben már cikkeztek arról, hogy a fenti munkák ellenére elképesztő állapotok uralkodnak az állomáso(ko)n: rengeteg falfirka, megrongált fényreklám táblák, nem működő lift és szétdobált szemét. Mindezek mellett az állomás épületét itt sem említették egy szóval sem, mintha nem is létezne. Magán az állomáson több éve tapasztaltakat mi most is meg tudjuk erősíteni, a helyzet szinte változatlan.

Érd Alsó Vasútállomás - A megrongált korlátok mögötti "graffiti-kiállítás". Fotó: hulladekvadasz.hu

Érd Alsó Vasútállomás – A megrongált korlátok mögötti „graffiti-kiállítás”. Fotó: hulladekvadasz.hu

Tulajdonképpen a Városkép Rombolónál kerül először terítékre magának az állomás épületének a lesújtó állapota. A vasutallomasok.hu adatbázis képei és kommentelői alapján az épület szép lassan vonult ki a forgalomból kezdve a váróterem megszűnésével, majd minden bizonnyal a személyzet elhelyezésével. Érdi lakosok elmondása alapján több éve van bedeszkázva szinte minden kitört nyílászáró, a falemezeken pedig kisebb-nagyobb falfirkák virítanak. De a megmaradt üvegablakok is – amellett, hogy mocskosak – össze vannak firkálva több helyen. Ez a kép a vágányok és az utca felől is ugyanaz, de a kettő közti átjáró állapota talán a legsúlyosabb, igazi gettó hangulattal: a falfirkák, a nyirkos-mohás falak, a lemállott mennyezet, az eldobált szemét és csikkek birodalma. Csak egy fa árválkodik a megszűnt virágágyásban teljes magányra hagyva. Szabadulva innen a vágányok felé haladva, majd balra fordulva hatalmas „graffiti-kiállítás” nyúlik el a falakon a megrongált korlátok előtt. Az épületet körüljárva elmondható, hogy teljes pusztulásra van ítélve már évek óta.

Tavaly napvilágot látott az Érd Alsó és az Érd Felső vasútvonal összekötésének lehetősége ami sajnos megint csak azt a nézőpontot erősíti, miszerint Érd Alsó állomás épülete végképp a perifériára szorul.

Érd Alsó Vasútállomás állapotával kapcsolatos összefoglaló gondolat

Sajnos azt kell mondjuk, hogy ezek után az épület lerombolása lenne a legcélszerűbb, mert egyéb hasznosítása most sem valósul meg.

[codepeople-post-map]

You may also like...