Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.
Ez a bejegyzés 3 éve nem volt frissítve és a tartalom elavult lehet.

Lezárult a békéscsabai hulladékválogató próbaüzeme

Lezárult a békéscsabai hulladékválogató próbaüzeme, az Európai Unió jóváhagyta a 15 milliárd forintból létrehozott dél-alföldi hulladékgazdálkodási rendszer pénzügyi elszámolását – hangzott el hétfőn a békéscsabai hulladékfeldolgozó-üzemben tartott sajtótájékoztatón.

Molnár Sándor, a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás (DAREH) elnöke elmondta: a válogató alkalmas a folyamatos üzemre. Jelenleg egy műszakban üzemel, márciustól viszont a tervek szerint napi 16 órában, két műszakban. Felidézte: Békés és Csongrád megye nyolcvanhat településén a szilárdhulladék gazdálkodási rendszer fejlesztése 2015 végén fejeződött be, a projektre összesen 15 milliárd forintnyi forrást biztosított az Európai Unió és a magyar állam. Békéscsabán megépült egy 120 ezer tonna éves kapacitású hulladékfeldolgozó-üzem és válogatómű, amely azonban mostanáig nem működött. Emiatt sokáig fenyegette az önkormányzatokat a támogatás visszafizetésének “réme” – mondta. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere hozzátette: tavaly szeptember és november között mind a DAREH irányítási mechanizmusát, mind a szervezetet meg kellett változtatni.

A békéscsabai hulladékválogató üzemcsarnoka 2017. február 13-án. / MTI Fotó: Lehoczky Péter

A békéscsabai hulladékválogató üzemcsarnoka 2017. február 13-án. / MTI Fotó: Lehoczky Péter

Tavaly novemberben Dávid Zoltán orosházi polgármestert Molnár Sándor, Vésztő polgármestere váltotta az elnöki poszton. Ezt követően sikerült elfogadtatni a tagokkal az üzemeltetési koncepciót, megszerezni a még hiányzó engedélyeket és megfelelőségi véleményeket a tevékenység elindításához, és így adta meg a hozzájárulást az Európai Bizottság a projekt lezárásához – hangsúlyozta. A közszolgáltató az érintett településeken a társulás saját gazdasági társasága, a DAREH Bázis Nonprofit Zrt. lett. Ez a cég az önkormányzatok saját tulajdonában lévő hulladékszolgáltatókkal mint alvállalkozókkal végzi a közszolgáltatási feladatot – tette hozzá Görgényi Ernő. Molnár Sándor közölte: az egyéves állásidő miatt több műszaki probléma lépett fel a hulladékkezelőben, a mintegy 20-30 millió forintos többletköltséget a DAREH jövőbeni bevételeinek terhére, valamint a kivitelezőkkel kötött egyedi megállapodások alapján egyenlítették ki. Vantara Gyula országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos hangsúlyozta: az új rendszer a lakosságot és az önkormányzatokat sem terheli többletköltséggel.

Molnár Sándor közölte, most nyújtottak be egy 2,5 milliárd forint értékű uniós pályázatot a rendszer továbbfejlesztése érdekében. A békéscsabai Magyarország jelenleg üzemelő legnagyobb kapacitású és legkorszerűbb kommunális hulladékválogatója, optikai és röntgensugaras válogatók is működnek benne. Az öthektáros telephelyen 50 ezer tonna hulladék tárolására van engedély. A 4800 négyzetméteres válogató csarnok napi 550 tonna hulladék válogatására alkalmas, a vegyes háztartási hulladékmennyiség körülbelül 40 százalékát képes újrafelhasználásra kiválogatni – mondta Sövegjártó Zalán kezelési és hasznosítási igazgató. A válogatóműben műszakonként 27 személy dolgozik.

MTI Fotó: Lehoczky Péter

MTI Fotó: Lehoczky Péter

A beruházás során a békéscsabai válogatómű mellett nyolc hulladékudvart és négy átrakó állomást hoztak létre, amelyek körzetesítve lehetővé teszik a hulladék begyűjtését. Emellett több járművet is beszereztek a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés megszervezéséhez. A dél-békési hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése 390 ezer ember életkörülményeit javítja; 300 százalékkal nő a hasznosítható hulladékmennyiség és 73 százalékkal csökken a lerakással ártalmatlanított hulladéktömeg.

Forrás: MTI

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek