Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
A szívószál egy rövid csövecske, ami ... - Hulladekvadasz.hu

A szívószál egy rövid csövecske, ami …

A napokban keringett egy felkavaró videó egy megmentett teknősről, akinek az orrába fúródott egy műanyag szívószál. Úgy éreztem, hogy írnom kell a szívószálról.

A szívószál egy rövid csövecske, melyen át szájon át történő szívással ital fogyasztható. Legkorábbi fajtáit szalmaszálból készítették. A szívószál egyik végét a szájba, másik végét az italba kell helyezni, és szívás hatására a légnyomás a szájba préseli az italt. Az első szívószálat a sumérok készítették és sörivásra használták. Az argentin nép és dél-amerikai szomszédai matétea vagy tereré fogyasztásához egy hasonló, fémből készült, bombillának nevezett eszközt használnak, mely egyrészt szívószálként, másrészt a tea rostjainak szűrésére szolgált. A modern szívószálat (mely papírból készült – a szerk.) 1888-ban szabadalmaztatta Marvin Stone.

A korai papír szívószálaknak szűk átmérője volt, hasonló a fűszáléhoz. Általában kettőt használtak egyszerre, hogy hatékonyabb legyen a folyadék szájba juttatása. A újabb műanyag szívószálak nagyobb átmérővel készülnek, egy is elegendő az iváshoz. A polipropilénből készült szívószálak erősek és újrahasználhatóak….”

Itt álljunk meg egy pillanatra
A gyerekeim nagy szívószál fogyasztók voltak, mindent azzal ittak, még a kakaót is. Tapasztalatból mondom, hogy igen, valamennyire újrahasználható, de műanyag lévén nagyon nehéz rendesen tisztán tartani, így pár használatot követően mindig kidobásra kerültek. Ráadásul még a szelektív gyűjtőbe sem tudtam dobni, mivel nem lehetett rendesen kimosni. A műanyag szívószál NEM újrahasznosítható.

szívószál
Alig vártam hogy elfogyjon, és beszerezhessem a rozsdamentes acél szívószálainkat, amihez egy tisztító kefe is járt. A gyerekek imádják. Könnyű tisztítani, és még szép is. De óvatosan használjátok, mert egy hevesebb mozdulat megsértheti a használó száját, ahogy ez a nagyobbik fiammal meg is történt. Ez a 4 db tökéletesen elegendő, szerintem jó pár évig ki fog szolgálni bennünket.

A történelmi visszatekintés szerint, a műanyag és egyben nemcsak veszélyes, de erősen környezetszennyező változata, csupán az 1960-as évek Amerikájában jelent meg. Egészen addig a sorozatgyártott papír szívószál uralta a piacot. És bár a műanyag szívószál hatalmas sikereket ért el a rendkívül változatos kialakítása, formái, színei, méretei miatt, ettől még nem lett környezetbarátabb.

Csak nekem fura, hogy ilyen szép üvegcsékhez műanyag szívószálat tettek?

Csak nekem fura, hogy ilyen szép üvegcsékhez műanyag szívószálat tettek?

Mára egyértelműen látszik mekkora veszélyeket rejteget magában (az alábbi videót csak erős idegzetűeknek ajánlom).

Egyébként maga a szívószál a történelmi feljegyzések szerint, közel 2000 évre tekint vissza, azonban ezek a szívószálak mind valamilyen természetes anyagból vagy fémből készültek. A papír szívószál sorozatgyártásának ötlete és megvalósítója volt Marvin Stone.

Úgy látszik ismét őseinkhez nyúlunk vissza, amikor nemet mondunk a valóban veszélyes műanyag szívószálakra, és a természetes vagy tartós fém (rozsdamentes acél) szívószálakat választjuk. Amikor én választás elé kerültem, akkor kimondottan azért döntöttem a rozsdamentes acél változat mellett, mert ez teljesen hulladékmentes és tartós alternatív megoldást nyújt. Azonban választhattam volna papír, bambusz, szalma, esetleg lebomló műanyag (na ez az utolsó volt a listán, mert mégiscsak műanyag), sőt akár üveg szívószálak közül is. Úgy érzem jól döntöttem.

Te milyen szívószálat használsz – már ha használsz egyáltalán szívószálat?

Források:
wikipedia.org/wiki/Szívószál
https://mandarchiv.hu/cikk/391/Adalekok_a_szivoszal_tortenetehez
https://www.bonappetit.com/entertaining-style/trends-news/article/history-of-the-straw

Mindenkinek sok sikert kívánok a nulla hulladék eléréséhez.
Andi ?

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...