Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Ma kezdődik a lakossági lomtalanítás Budapesten

Február 24-én pénteken, a lomok kikészítéssel – elsőként az V. kerületben – megkezdődik az idei lakossági lomtalanítás – írja az FKF Zrt.

Budapest közterületi rendjének és tisztaságának megőrzése érdekében az FKF Nonprofit Zrt. arra kéri a lakosságot, hogy tartsák be a tájékoztató anyagban leírtakat, és lomjaikat a kikészítés napján csak 18 óra után helyezzék ki!

Az elszállítást az előző évek gyakorlatával megegyező módon végzi az FKF Nonprofit Zrt. A lomtalanítási időpontokat a kerületi önkormányzatokkal történt előzetes egyeztetést követően határozzák meg, melynek során figyelembe veszik a nemzeti, vallási és kegyeleti ünnepeket is, amikor szolgáltatásuk szünetel.

Budapest kerületeit körzetekre osztották, ezzel biztosítható, hogy a lomokat koncentráltan szállíthassák el, így rövidebb ideig okoz kellemetlenséget a lakóknak, nehézséget a gyalogosoknak és a gépkocsival közlekedőknek a lomtalanítás. A lomok kihelyezési időpontjainak betartását a kerületi közterület-felügyeletek, illetve a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság munkatársai ellenőrzik, szükség esetén intézkedhetnek.

Aki települési hulladékot közterületen engedély nélkül, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen és időben helyez el, szabálysértést követ el, amelynek büntetési tétele 150.000 Ft-ig terjedhet.

Az FKF Nonprofit Zrt. Budapest több mint 800.000 háztartását 7-10 nappal az adott körzetben kezdődő lomtalanítást megelőzően hivatalos levélben tájékoztatja a lomok kihelyezésének időpontjáról.

Levelükhöz hírlevelet is csatoltak, amely általános információkat tartalmaz. Célja a lomtalanítás lebonyolításának ismertetése, továbbá hogy a lakosok választ kaphassanak a leggyakrabban felmerülő kérdésekre is:

  • mit lehet kikészíteni és mit nem,
  • hová és hogyan helyezzék ki feleslegessé vált használati tárgyaikat,
  • milyen módon lehet a jelzettől eltérő időpontban vagy sürgősen elszállíttatni a lomot stb.

A társasházak lépcsőházaiban tájékoztató plakátokat is elhelyeztek. A kerületi lomtalanítási időpontok folyamatosan bővülő listája megtalálható Társaság honlapján a www.fkf.hu címen. A lakóhely pontos megadásával telefonon 06-80/353-353-as ügyfélszolgálati számunkon, valamint írásban az fkfzrt@fkf.hu elektronikus levélcímen is érdeklődhetnek.

A háztartásokban keletkező, szakszerű ártalmatlanítást igénylő anyagok (veszélyes hulladékok) leadására Társaság idén is minden körzetben, a lomok elszállításának napján ideiglenes átvevőhelyet üzemeltet, ahol leadhatók a festékek, oldószerek, akkumulátorok, elektronikai hulladékok stb. Ezen átvevőhely címe ugyancsak megtalálható hivatalos levelükben.

Az elszállítást követően Társaság munkatársai elvégzik az érintett körzetben az útburkolat takarítását. A járdák takarítása az ingatlantulajdonosok feladata.

Forrás: FKF Zrt. facebook oldal

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek