Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

A hírhedt Zeppelin projekt belvárosi szellemháza a turistaforgalom kellős közepén

A hírhedt “Zeppelin projekt”-nél megismert, egykori Fischer Áruház, ma már – a letakartsága miatt még inkább – egy baljós szellemház benyomását keltő elhagyatott épület az V. kerület szívében, a Kempinski Hotel és az Angol Nagykövetség tőszomszédságában. 

Zeppelin projekt Egy képen a történelem: a dicső múlttól a rendszerváltás utáni pusztulás legvégén a jelenlegi szellemházi állapot. Fotó: hulladekvadasz.hu

Egy képen a történelem: a dicső múlttól a rendszerváltás utáni pusztulás legvégén a jelenlegi szellemházi állapot. Fotó: hulladekvadasz.hu

A névadó Fischer Simon 1908-ban vásárolta meg az épület elődjét és a helyére 1909-1910 között négyemeletes, magasföldszinttel és manzárdtetővel rendelkező bécsi szecessziós stílusú lakóházat és üzletházat építtetett Kármán Géza Aladár és Ullmann Gyula tervei szerint. A divatáruház mellett a nagyáruház rész hatalmas forgalmat bonyolított le közel kétszáz alkalmazottal elegáns környezetben. Vélhetően a II. Világháborús események következtében 1942 után a tulajdonosa megváltozott és a szocializmus idejéből illetve a rendszerváltás utáni időszakról nem is áll rendelkezésre információ az épülettel kapcsolatban. Csupán annyi, hogy 2004 óta üresen áll.

Zeppelin projekt

Zeppelin projekt – “Szellem járta” emeletek a fejünk felett. Fotó: hulladekvadasz.hu

A figyelem középpontjában 2010-ben került a Belváros Új Városközpont vagy másnéven „Zeppelin projekt” nagyszabású épület-komplexum beruházás kapcsán, amit a londoni sztárépítész iroda a Foster&Partners tervei alapján építettek volna meg az egykori Fischer Áruház és 4 szomszédos épület lerombolásával. A grandiózus tervet először még jóváhagyta a Központi Építészeti – Műszaki Tervtanács, de a döntést követően azonnal megindult a beruházás elleni tiltakozás több neves építésszel az élén, a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetségének támogatásával.  Leginkább az örökségvédelmet – az UNESCO bevonásával – és a belváros karakterének megváltoztatását kifogásolták egyhangúan. Így a belvárosi önkormányzat kerületi városképi védelem alá helyezte az épületet és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal mint szakhatóság elutasítása miatt nem adták ki a bontási engedélyt. Ezáltal a Fővárosi Bíróság  visszavonta az építési engedélyt és a projekt végleg meghiúsult.

Zeppelin projekt

A jelenlegi állapot viszont siralmas. A földszint teljes egészében be van deszkázva, amit össze graffitiztek az épület sarkán elhelyezett kamera ellenére. A többi szintet néhány éve pedig tulajdonképpen ”elcsomagolták”: hatalmas ponyvával takarják le az eredeti homlokzatot egészen tetőig. Az összhatás az esti órákban leginkább egy valóságos szellemház benyomását kelti és egyáltalán nem bizalomgerjesztő. Ha figyelembe vesszük, hogy a szomszédos luxus szálloda és a nagykövetség ablakai éppen idenéznek. Továbbá a folyamatos deák téri és Deák Ferenc utcai turista forgalom itt halad el, akkor elmondható, hogy ezek az állapotok nem maradhatnak hosszútávon a város egy ilyen frekventált központi helyén.

Jó lenne az egykori legendás állapotot visszaállítani – a homlokzatot tekintve mindenképpen -, az méltó lenne az épület múltjához és a városi szövetben való elhelyezkedéséhez.

Latest posts by VRUMHAM (see all)

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek