Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
A hírhedt Zeppelin projekt belvárosi szellemháza a turistaforgalom kellős közepén - Hulladekvadasz.hu

A hírhedt Zeppelin projekt belvárosi szellemháza a turistaforgalom kellős közepén

A hírhedt „Zeppelin projekt”-nél megismert, egykori Fischer Áruház, ma már – a letakartsága miatt még inkább – egy baljós szellemház benyomását keltő elhagyatott épület az V. kerület szívében, a Kempinski Hotel és az Angol Nagykövetség tőszomszédságában. 

Zeppelin projekt Egy képen a történelem: a dicső múlttól a rendszerváltás utáni pusztulás legvégén a jelenlegi szellemházi állapot. Fotó: hulladekvadasz.hu

Egy képen a történelem: a dicső múlttól a rendszerváltás utáni pusztulás legvégén a jelenlegi szellemházi állapot. Fotó: hulladekvadasz.hu

A névadó Fischer Simon 1908-ban vásárolta meg az épület elődjét és a helyére 1909-1910 között négyemeletes, magasföldszinttel és manzárdtetővel rendelkező bécsi szecessziós stílusú lakóházat és üzletházat építtetett Kármán Géza Aladár és Ullmann Gyula tervei szerint. A divatáruház mellett a nagyáruház rész hatalmas forgalmat bonyolított le közel kétszáz alkalmazottal elegáns környezetben. Vélhetően a II. Világháborús események következtében 1942 után a tulajdonosa megváltozott és a szocializmus idejéből illetve a rendszerváltás utáni időszakról nem is áll rendelkezésre információ az épülettel kapcsolatban. Csupán annyi, hogy 2004 óta üresen áll.

Zeppelin projekt

Zeppelin projekt – „Szellem járta” emeletek a fejünk felett. Fotó: hulladekvadasz.hu

A figyelem középpontjában 2010-ben került a Belváros Új Városközpont vagy másnéven „Zeppelin projekt” nagyszabású épület-komplexum beruházás kapcsán, amit a londoni sztárépítész iroda a Foster&Partners tervei alapján építettek volna meg az egykori Fischer Áruház és 4 szomszédos épület lerombolásával. A grandiózus tervet először még jóváhagyta a Központi Építészeti – Műszaki Tervtanács, de a döntést követően azonnal megindult a beruházás elleni tiltakozás több neves építésszel az élén, a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetségének támogatásával.  Leginkább az örökségvédelmet – az UNESCO bevonásával – és a belváros karakterének megváltoztatását kifogásolták egyhangúan. Így a belvárosi önkormányzat kerületi városképi védelem alá helyezte az épületet és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal mint szakhatóság elutasítása miatt nem adták ki a bontási engedélyt. Ezáltal a Fővárosi Bíróság  visszavonta az építési engedélyt és a projekt végleg meghiúsult.

Zeppelin projekt

A jelenlegi állapot viszont siralmas. A földszint teljes egészében be van deszkázva, amit össze graffitiztek az épület sarkán elhelyezett kamera ellenére. A többi szintet néhány éve pedig tulajdonképpen ”elcsomagolták”: hatalmas ponyvával takarják le az eredeti homlokzatot egészen tetőig. Az összhatás az esti órákban leginkább egy valóságos szellemház benyomását kelti és egyáltalán nem bizalomgerjesztő. Ha figyelembe vesszük, hogy a szomszédos luxus szálloda és a nagykövetség ablakai éppen idenéznek. Továbbá a folyamatos deák téri és Deák Ferenc utcai turista forgalom itt halad el, akkor elmondható, hogy ezek az állapotok nem maradhatnak hosszútávon a város egy ilyen frekventált központi helyén.

Jó lenne az egykori legendás állapotot visszaállítani – a homlokzatot tekintve mindenképpen -, az méltó lenne az épület múltjához és a városi szövetben való elhelyezkedéséhez.

[codepeople-post-map]

You may also like...