Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Mosás hulladék nélkül - Hulladekvadasz.hu

Mosás hulladék nélkül

Lehetséges-e a mosás hulladék nélkül? Igen, végiggondoltam, és összeszedtem azokat az infókat, ahogy én a mosást itthon intézem. Azt hiszem elég minimális hulladéktermeléssel.

Gépi mosás

Ecoegg mosótojás 720-as kiszerelés (8500Ft), 2,5-3 évre elegendő mosáshoz való. Hulladékvonzata 1 papír doboz a megvásárláskor + 2-3 havonta 1-1 db pici (értsd 5×5 cm-s) neylontasak, amiben az utántöltő mosószer van.

Mosás hulladék nélkül

Kézi mosás

Én nagyon ritkán mosok kézzel. Elsősorban a nyaralások alkalmával csak. Az ecoegg mosótojással is lehet (bár még nem próbáltam): egy vödör forró vízbe beáztatod a tojást kb fél órára, utána ebben a vízben lehet kézzel is mosni. De eddig én házi mosógélt készítettem, ami kézi mosásra is tökéletes. Hulladékvonzata: ecoegg esetén ugyanaz mint gép mosásnál (vagyis a hulladék nem fog duplázódni). Házi mosógél esetén pedig az a csomagoló anyag amiben a mosószóda és a mosószappan van. De mivel ez is rendkívül kiadós, így nagyon ritkán termelünk ezzel hulladékot.

Foltkezelés

Ecoegg folttisztító krém, műanyag tubusos. Így ha valaki sokat kell hogy foltokat kezeljen, és szemetet sem szeretne halmozni, annak ez nem ideális. Ebben az esetben a nátrium-perkarbonát (aktív oxigénes fehérítő vagy folttisztító só néven is keresheted) jobb, amit akár több kg-s kiszerelésben is meg lehet venni, így a hulladékvonzata az az egy zacskó amiben megveszed. Még az Ecoegg időszakom előtt marhaepe szappant használtam, ez is megoldás lehet, minimális hulladéktermelés mellett.

Öblítőszer

A bolti textilöblítőt nem használok, sőt egyáltalán nem használok textilöblítőt. Nemcsak drága, de rengeteg plusz műanyag szemetet jelent a háztartásban, és még erősen allergizáló hatású is. Ja és a textil nedvszívó képességét is erősen csökkenti, ami valljuk be, pl. egy fehérneműnél, törölközőnél, konyharuhánál nem ideális. Mi van helyette? Semmi. Na jó lehet használni ecetet (még keresem a literesnél gazdaságosabb, így kevesebb hulladékvonzattal járó beszerezési helyet). Ez nemcsak fertőtlenít, de a mosógépben a vízkőlerakódást is lassítja, szagtalanít is, és persze filléres költség. Hiányzik az illat (nekem nem, főleg ha parfümöt is fújok a ruhámra…)? Akkor a környezet és textilbarát megoldás a mosóparfüm. Ebből is kapható nagy kiszerelés (üveges, így az üveggyűjtőbe dobható), ami jó sokáig elég a mosáshoz. Hulladékvonzata (nálam): az ecetes műanyag flakon, kb havonta 1 db.

De biztosan van még mit javítani ezen is, így ha van ötletetek, akkor szívesen fogadom.

Mindenkinek sok sikert kívánok a nulla hulladék eléréséhez.

Andi ?

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...