Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Takarítás hulladék nélkül a háztartásban - Hulladekvadasz.hu

Takarítás hulladék nélkül a háztartásban

Takarítás tevékenységére, mint kötelező napi műveletre sokan érzékenyek egy háztartásban. Próbálom minél egyszerűbben, minél gyorsabban, minél kevesebb idő és energia ráfordítással megoldani a takarítást.

Ennek érdekében az évek során minimalizáltam a vegyszerek számát és típusát. Régen mindenre volt valami csoda vegyszerem. Ezeket idővel átváltottam öko változatokra. Majd a következő lépésben váltottam házi készítésűekre, és jelenleg ott tartok, hogy a házi készítésű vegyszereim számát/típusát minimalizáltam.

Hogy milyen tisztítószereket használok?
Van egy általános tisztítószerem – ez megy gyakorlatilag mindenre: portalanítás, fürdőszoba, konyha – bár ez utóbbinál a mosogatószert és a narancsos ecetet előnyben részesítem.
Külön van ablaktisztítóm, amivel a vízkőtelenítést is végzem, csaptelepeken, zuhanyfülkén, stb. De tervben van a Vixy kendők közül az ablaktisztító típus beszerzése. Ez nagyon izgatja a fantáziámat. És van egy WC tisztítóm, amit egy „WC-kacsa” szerű flakonban tartok. Hát ennyi 🙂

És akkor itt vannak a receptek, amiket én használok:

Általános tisztítószer hozzávalói

  • 700ml víz
  • 300ml ecet (én Tesco 8%-osat használok – de ha tudtok olyan beszerzési helyet ahol nagyobb mennyiségben lehet max 10%-osat venni – nem literes kiszerelést – akkor légyszi szóljatok)
  • 1 ek mosogatószer (vagy mosódió főzött leve, vagy narancshéjas ecet, vagy mosószóda)
  • 1 tk citromsav (én többet, kb 1 ek-t használok)
  • Illóolaj ízlés szerint (levendula, grepefruit, teafa, narancs – fertőtlenítenek, de ilyen kis mennyiségben nem sokat számít)

Összekevered, egy spriccelős flakonba öntöd (én a régi bolti tisztítószereset tettem el amikor kifogyott, abba töltöm ezt bele). És már használhatod is.

Tapasztalat: Én már nem szoktam méricskélni, csak érzésre öntöm össze a hozzávalókat. Így történt, hogy legutoljára kicsit töményre sikerült. Ez abban nyilvánult meg, hogy ragacsos maradt a bútor. Megoldás: vízzel hígítottam (most van egy flakon koncentrátumom), és újra kezdtem a takarítást.

Takarítás
Wc tisztító hozzávalói

  • 500ml víz
  • 3 ek mosószóda
  • 3 ek borax vagy kb 10-15 csepp NEEM olaj
  • 15 csepp teafaolaj
  • Illóolaj ízlés szerint (levendula, grepefruit, narancs)
  • 1 tk Xanthan

Elméletileg borax már nem kapható kiskereskedelmi forgalomban, ÁNTSZ rendeletnek megfelelően, de ha szerencsétek van beszerezhető. Nagyon erős (bár természetes) vegyszer, óvatosan bánjatok vele! Nem olaj – erős fertőtlenítő hatású, ideális fürdőszoba takarításhoz. Rettentő büdös, de teljesen természetes és rendkívül hatékony. Xanthan – ez zselésíti be a löttyöt, ami által hatékonyabb lesz a szerünk. Több webáruházban kapható. Régi WC „kacsa” flakonba töltöm bele.

Takarítás

Vízkőoldó hozzávalói

  • 200ml ecet
  • 200ml víz
  • 3ek citromsav

Összekevered, egy spriccelős flakonba öntöd.

Bizonyos alapanyagok beszerzésében tudok segíteni: mosószóda, nem olaj, citromsav.

Ha van rá igény, akkor közös rendeléssel nagykertől tudok hozni nagy (tényleg nagy, sok kg) mennyiség mosószódát, natrium-perkarbonátot, szerintem citromsav is van nagy kiszerelésben. Magunk között szétosztjuk, és nincs csomagolóanyag 🙂

Mindenkinek sok sikert kívánok egy kiadós tavaszi takarítás elvégzéséhez, de szigorúan hulladék nélkül.

Andi ?

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...