Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Pestszentlőrinc szégyene, az összefirkált épület (videóval)

Pestszentlőrinc szégyene jelző erre a szinte totálisan összefirkált épületre méltán aggatható. A Gloriett-telep és a Szent Lőrinc-telep határán várja már évek óta a megoldást hasznosítására vagy éppen a helyreállítására.

A kerületben inkább a Gloriett-telep lakótelepével hozható összefüggésbe a teljes létesítmény, amely 1988 és 1994 között épült fel teljes egészében. Vélhetően a lakótelep kiszolgálása volt az eredeti rendeltetése illetve kisebb közösség térként is szolgálhatott a környéke.

Pestszentlőrinc szégyene, az összefirkált épület (videóval)

A szolgáltató ház két  – egy jóval nagyobb és egy kisebb – tömbre osztható, amiket egy átjáró köt össze. A nagyobb tömbben az egykori üzletek helyén később egy MATCH áruház is működött az üzletlánc országból való kivonulásáig, jelenleg egy kínai áruház üzemel. A kisebb épületrész egy korábbi cikk alapján, már 2010-ben is teljesen használaton kívül és a jelenlegihez hasonló állapotban volt.

A Szent Lőrinc-telep felől a térről nézve látszik súlyosnak a kis épület falainak állapota, a nagyobb tömb ide eső részével együtt, míg a Gloriett-telep felőli oldalon illetve a Goroszló utcáról a falfelületetek jóval tisztábbak vagy éppen sövénnyel vannak eltakarva. Általánosan elmondható, hogy a belső két homlokzatot temérdek falfirka és graffitire hasonlító fújás tarkít.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy a tető egy részen megrongálódott és több galamb költözhetett így a padlásra, akik rendszeresen ürítenek az épület falára vagy elé közvetlen, ami nem higiénikus és akár fertőzésveszélyes is lehet. A ”tetőnyíláson” egyébként akár egy ember is befér, így az sem kizárt, hogy hajléktalanok is élhettek fent.

Összességében elmondható, hogy mindkét közeli lakótelep lakosaihoz méltatlan, hogy ilyen épület legyen a környezetükben, arról nem is beszélve, hogy két nagyobb kereskedelmi lánc üzlete fogja közre a teljes létesítményt.

A galambok “bejárata”. Fotó: hulladekvadasz.hu

Legalább az épületrész falfirkáktól való mentesítése, tetőkár helyreállítása és a galambok miatti teljes fertőtlenítés lenne szükséges, mert ilyen állapotban üzleti célokra soha nem lesz alkalmas. Addig ez az épület valóban Pestszentlőrinc szégyene.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek