Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

A Bioferet és a Felelős Gasztrohős a jövő felelős generációjáért

Az óvodás korosztály fogékonyságát szeretné kihasználni az a program, amelyet a Bioferet márkanéven futó Ecoferet Kft. és a Felelős Gasztrohős Alapítvány közösen indított, Földet a Földért Ovisokkal Program néven

A Program célja, hogy az ovisok játékos formában találkozzanak olyan fontos fenntarthatósági témakörökkel, mint a tudatos vásárlás, étkezés, a hulladékszelektálás- és csökkentés és a komposztálás.

Bioferet A gyerekek nagy lelkesedéssel vesznek részt a programban. / Fotó: bioferet.hu - gasztrohos.hu

A gyerekek nagy lelkesedéssel vesznek részt a programban. / Fotó: bioferet.hu – gasztrohos.hu

A program első állomásaként egy – a környezeti nevelést szintén kiemelten fontosnak tartó – budai óvodába látogatott el a csapat. Ebben az óvodában éppen magaságyások készültek, amelybe az ovisok nevelőik segítségével kiskertet fognak létrehozni. A Bioferet jóvoltából a magaságyások megteltek jó minőségű, zöldség- és gyümölcshulladékból készült komposztot tartalmazó virágfölddel.
Az ovisok nagyon élvezték a játékos foglalkozást, amelyből – többek között – megtudhatták, miért jó inkább almát enni télen, mint banánt, s miért vegyünk májusban epret, ne pedig márciusban. Hamar megértették, miért környezetbarát a piacon vásárolni és vászonszatyrot vinni, s azt is, hogy a zöldség- és gyümölcshulladék komposztálható, s így kiváló táptalaj a növényeknek.

Az ovisok a magaságyás körül. / Fotó: bioferet.hu - gasztrohos.hu

Az ovisok a magaságyás körül. / Fotó: bioferet.hu – gasztrohos.hu

A Földet a Földért Ovisokkal csapata és az óvódások a játékos foglalkozás után együtt rendezgették el a tápanyagban gazdag földet a magaságyásokban. A foglalkozást követő napokon már el is kezdték a kiskert kialakítását, babot ültettek az egyik magaságyásba, amelyet majd több zöldség követ.
A Program jó példája az olyan – szerencsére egyre gyarapodó – mozgalmaknak, amelyekben egy civil szervezet és egy profitorientált vállalkozás, valamint további szervezetek és egyének, önkéntesek (jelen esetben a Programra nyitott óvodák, szülők stb.) fognak össze a jó cél érdekében.

A Bioferet márkanéven futó Ecoferet Kft. a zöldség- és gyümölcshulladék hasznosítása elvének terjesztését tűzte ki célul.

A fiatal vállalkozás piacokról, éttermekből és élelmiszerboltokból szállítja el a konyhai zöldhulladékot, amelyet ellenőrzött, profi körülmények között komposztál, s virágföldet készít belőle. Ez a folyamat több ponton is kedvező a környezetre nézve, hiszen így a zöldség-és gyümölcshulladék nem kerül a kommunális hulladékkal a szeméttelepekre, ahol ellenőrizetlen bomlásuk következtében metángáz keletkezik, hanem értékes anyagként hasznosodik újra. Másrészről a hagyományos virágföldekkel szemben ehhez nem kell egy több évszázad alatt termelődő anyagot, a tőzeget bányászni, s messzi vidékekről hazánkba szállítani. A cég célja, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg a hazai vállalkozásokkal és magánemberekkel a konyhai zöldhulladék külön gyűjtésének, majd komposztálásának jelentőségét, lehetőségtől függően saját kertben/komposztálóban vagy a cég által nyújtott szolgáltatást, a kommunális hulladékhoz hasonlóan történő elszállítást igénybe véve.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány célja a környezettudatos, felelős étkezés minél szélesebb körben való megismertetése.

Ennek keretében a Felelős Gasztrohős Alapítvány szekértői sokrétű szakmai és ismeretterjesztő tevékenység keretében mutatják be azt, hogy az egyének és a vendéglátóipari egységek mit tehetnek azért, hogy az étkezések során a környezetvédelmi szempontok is érvényesüljenek. Az elmúlt években már számtalan információs, figyelemfelkeltő kampányt indítottak, amelyek során nemcsak a tájékoztatás volt a fő szempont, hanem aktív részvételre is ösztönözték a lakosságot. A Felelős Vendéglátóhely hálózatuk pedig már közel 40 tagot számlál.

Forrás: bioferet.hu, gasztrohos.hu