A Bioferet és a Felelős Gasztrohős a jövő felelős generációjáért
Az óvodás korosztály fogékonyságát szeretné kihasználni az a program, amelyet a Bioferet márkanéven futó Ecoferet Kft. és a Felelős Gasztrohős Alapítvány közösen indított, Földet a Földért Ovisokkal Program néven.
A Program célja, hogy az ovisok játékos formában találkozzanak olyan fontos fenntarthatósági témakörökkel, mint a tudatos vásárlás, étkezés, a hulladékszelektálás- és csökkentés és a komposztálás.
A program első állomásaként egy – a környezeti nevelést szintén kiemelten fontosnak tartó – budai óvodába látogatott el a csapat. Ebben az óvodában éppen magaságyások készültek, amelybe az ovisok nevelőik segítségével kiskertet fognak létrehozni. A Bioferet jóvoltából a magaságyások megteltek jó minőségű, zöldség- és gyümölcshulladékból készült komposztot tartalmazó virágfölddel.
Az ovisok nagyon élvezték a játékos foglalkozást, amelyből – többek között – megtudhatták, miért jó inkább almát enni télen, mint banánt, s miért vegyünk májusban epret, ne pedig márciusban. Hamar megértették, miért környezetbarát a piacon vásárolni és vászonszatyrot vinni, s azt is, hogy a zöldség- és gyümölcshulladék komposztálható, s így kiváló táptalaj a növényeknek.
A Földet a Földért Ovisokkal csapata és az óvódások a játékos foglalkozás után együtt rendezgették el a tápanyagban gazdag földet a magaságyásokban. A foglalkozást követő napokon már el is kezdték a kiskert kialakítását, babot ültettek az egyik magaságyásba, amelyet majd több zöldség követ.
A Program jó példája az olyan – szerencsére egyre gyarapodó – mozgalmaknak, amelyekben egy civil szervezet és egy profitorientált vállalkozás, valamint további szervezetek és egyének, önkéntesek (jelen esetben a Programra nyitott óvodák, szülők stb.) fognak össze a jó cél érdekében.
A Bioferet márkanéven futó Ecoferet Kft. a zöldség- és gyümölcshulladék hasznosítása elvének terjesztését tűzte ki célul.
A fiatal vállalkozás piacokról, éttermekből és élelmiszerboltokból szállítja el a konyhai zöldhulladékot, amelyet ellenőrzött, profi körülmények között komposztál, s virágföldet készít belőle. Ez a folyamat több ponton is kedvező a környezetre nézve, hiszen így a zöldség-és gyümölcshulladék nem kerül a kommunális hulladékkal a szeméttelepekre, ahol ellenőrizetlen bomlásuk következtében metángáz keletkezik, hanem értékes anyagként hasznosodik újra. Másrészről a hagyományos virágföldekkel szemben ehhez nem kell egy több évszázad alatt termelődő anyagot, a tőzeget bányászni, s messzi vidékekről hazánkba szállítani. A cég célja, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg a hazai vállalkozásokkal és magánemberekkel a konyhai zöldhulladék külön gyűjtésének, majd komposztálásának jelentőségét, lehetőségtől függően saját kertben/komposztálóban vagy a cég által nyújtott szolgáltatást, a kommunális hulladékhoz hasonlóan történő elszállítást igénybe véve.
A Felelős Gasztrohős Alapítvány célja a környezettudatos, felelős étkezés minél szélesebb körben való megismertetése.
Ennek keretében a Felelős Gasztrohős Alapítvány szekértői sokrétű szakmai és ismeretterjesztő tevékenység keretében mutatják be azt, hogy az egyének és a vendéglátóipari egységek mit tehetnek azért, hogy az étkezések során a környezetvédelmi szempontok is érvényesüljenek. Az elmúlt években már számtalan információs, figyelemfelkeltő kampányt indítottak, amelyek során nemcsak a tájékoztatás volt a fő szempont, hanem aktív részvételre is ösztönözték a lakosságot. A Felelős Vendéglátóhely hálózatuk pedig már közel 40 tagot számlál.
Forrás: bioferet.hu, gasztrohos.hu